Zene határok nélkül – holland vendég a Szombathelyi Ifjúsági Fúvószenekar koncertjén

0
Fotó: Laki Zoltán

A Szombathelyi Ifjúsági Fúvószenekar őszi hangversenye 2016. október 8-án, szombaton 18 órától  a szombathelyi Bartók Teremben.

Vendég:
Klarinetensemble Lignum, Leiden (NL)

klarinetensemble-lignum

A hangversenyre a belépés díjtalan.

Műsor:

Johannes Brahms – Coen Wolfgram: Ungarische Tänze Nr. 6, 11 & 5
Liszt Ferenc – Hendrik Jan Lindhout: Fünf ungarische Volkslieder, S.245
Alexander Arutiunian – Hendrik Jan Lindhout: Trumpet Concerto ¹
Samuel Barber – Hendrik Jan Lindhout: Adagio for Strings
Ottorino Respighi – Hendrik Jan Lindhout: La Gallina (Gli Uccelli)
Francis Poulenc – Hendrik Jan Lindhout: Deux marches et un intermède

Klarinetensemble Lignum
Vezényel Hendrik Jan Lindhout
Közreműködik Lővey Márk – trombita

———- szünet ———-

Keil Ernő: Rákóczi-induló
Edvard Grieg – Theodore Moses Tobani: I Dovregubbens hall (Peer Gynt Suite No. 1)
Ted Huggens: Adagietto for Flute ²
Charles J. Roberts – Louis-Philippe Laurendeau: Funiculi-Funicula
Willy Hautvast: Louis Armstrong Revival Selection
Coldplay – Michael Brown: Atlas
John Williams – Paul Lavender: John Williams in Concert
Björn Ulvaeus – Benny Andersson – Ron Sebregts: Abba Gold

Szombathelyi Ifjúsági Fúvószenekar
Vezényel Mészáros Balázs
Közreműködik Cser Fruzsina – fuvola / fluit ²

———- ráadások ———-

Jacob de Haan: Ammerland ³
Erkel Ferenc – András Béla: Hunyadi-induló ⁴

Klarinetensemble Lignum,
Szombathelyi Ifjúsági Fúvószenekar
Vezényel Hendrik Jan Lindhout ⁴, Mészáros Balázs ³

A program Facebook-eseménye: https://www.facebook.com/events/1762110967358069

[divider]

Klarinetensemble Lignum

A Lignum Klarinétegyüttes körülbelül 20 klarinétosból áll, akik a patinás holland városban, illetve annak vonzáskörzetében élnek. A zenekar székhelye Leidenben található.

Az együttes felállása hasonlít egy vonószenekaréra, hiszen különböző méretű és hangmagasságú hangszerek szólalnak meg benne. Az ilyen összetételű zenekart klarinétegyüttesnek, vagy – főleg angol nyelvterületen – klarinétkórusnak nevezik.

Az együttest 1990-ben alapították Leidenben. A zenekar eddig készített többek között egy CD felvételt és szervezett számos koncertkörutat Kínába, Norvégiába, Franciaországba és Írországba.

Hendrik Jan Lindhout – karmester

hendrik-jan-lindhout

Hendrik Jan Lindhout trombita és fúvóskarnagyi tanulmányait a hágai Királyi Konzervatóriumban folytatta.

Állandó trombitása volt ASKO Schönberg Ensemble-nak, valamint több mint 26 évig a Holland Symfonia-ban, az egykori Nederlands Ballet Orkestben játszott elsőtrombitásként. Számos alkalommal vezényelte ASKO Ensemble-t és dolgozott együtt neves szólistákkal Anglia és Hollandia nagy koncerttermeiben.

Szólistaként mindemellett közreműködött a Nationale Ballet és a Xenakis Ensemble ősbemutatóin, többek között egy kifejezetten a számára komponált mű előadásával, de koncertezett több kiváló holland orgonaművésszel is.

2012 óta tanít az amszterdami konzervatóriumban, 2013-tól a noordwijkerhouti Harpe Davids Fúvószenekar és a leideni Lignum Klarinétegyüttes karnagya.

Lővey Márk – trombita

Fotó: Nábrádi Szabolcs
Fotó: Nábrádi Szabolcs

A fiatal zalaegerszegi trombitaművész és zenetanár a győri Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézetében és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán végezte felsőfokú zenei tanulmányait. 2014-től a Savaria Szimfonikus Zenekar művésze. Zenekari munkája mellett más különböző fúvósformációkkal is szívesen színpadra lép.

Szombathelyi Ifjúsági Fúvószenekar

A Szombathelyi Ifjúsági Fúvószenekar 2015-ben ünnepelte fennállásának 35 éves jubileumát. Az együttes a szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola legnagyobb és legrégebbi együtteseként fontos szerepet tölt be a megyeszékhely és a régió kulturális életében.

A fúvószenekar tagjai a zeneiskola jelenlegi, valamint egykori 10-25 éves fúvós és ütőhangszeres növendékei. A zenekar létszáma koncertműsortól függően 40 és 75 fő között változik.

A zenekar repertoárja főként tradicionális menet- és koncertindulókból, eredeti fúvószenekari művekből, valamint komoly- és könnyűzenei darabok, filmzenék, musicalek, slágerek átirataiból áll.

Rendszeresen tartanak önálló hangversenyt a szombathelyi Bartók Teremben és fogadnak vendégzenekarokat a „Vendégjáték fúvósokkal” című koncertjeiken, emellett gyakran vállalnak szabadtéri fellépéseket is.

A zenekar felkészítésében és a hangversenyeken közreműködnek a zeneiskola tanárai. A zenekar művészeti vezetője és karnagya 2010-től Mészáros Balázs.

Cser Fruzsina – fuvola

Fotó: Attila Farkas, Pinkafeld
Fotó: Attila Farkas, Pinkafeld

Cser Fruzsina 2003-ban iratkozott be a szombathelyi Bartók Béla Zeneiskolába. Első tanára Brandisz Márton volt az, akinél furulyán játszott. Három évvel később váltott hangszert, és Pulay Teréznél fuvolán folytatta zenei tanulmányait. 2013-tól egészen lett Nagylaki Orsolya növendéke, akinél egészen az érettségig fuvolázott. 2009-től tagja a Szombathelyi Ifjúsági Fúvószenekarnak, amelynek 2015-től egyben a pikolósa is. Kisebb-nagyobb szólisztikus feladatok után 2014-ben, a farsangi hangversenyen mutatkozott be először az együttes önálló szólistájaként. 2015-től Szombathely Város Fúvószenekarának is a tagja lett.

Mészáros Balázs – karnagy

Fotó: Attila Farkas, Pinkafeld
Fotó: Attila Farkas, Pinkafeld

A Szombathelyi Ifjúsági Fúvószenekar művészeti vezetője és karnagya 2010-től Mészáros Balázs, aki egyben a Bartók Béla Zeneiskola rézfúvós és kamarazene tanára. Kapcsolata az együttessel 1987-ben kezdődött, amikor zeneiskolai növendékként csatlakozott a zenekarhoz. A kezdetek óta rendszeres résztvevője az együttes hangversenyeinek eleinte tenorkürtösként és harsonásként, később karnagyként. Az elmúlt évtizedekben zenészként számos fúvószenekar, big band, szimfonikus zenekar, fúvós kamaraegyüttes és egyéb fúvósokat is tartalmazó formáció tagja, illetve vendégzenésze.

plakat-2016-10-08

[divider]

rendezvenyszhely

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

19 − 10 =