Vonzó lehetőség közösségi szolgálatra a katasztrófavédelem

0

Amióta a módosított közoktatási törvény a középiskolások számára ötven óra közösségi szolgálat teljesítését írja elő az érettségi vizsga előfeltételeként, egyre többen döntenek úgy, hogy a katasztrófavédelemnél töltik le a megszabott időszak egy részét vagy egészét – írja a katasztrofavedelem.hu. A fiataloknak három év alatt kell összegyűjteniük az előírt órakeretet, a jogszabály pedig javasolja, hogy ez időszak alatt minél több területen próbálják ki magukat és szerezzenek tapasztalatot. A katasztrófavédelemnél eddig ezerötszáz fiatal jelentkezett közösségi szolgálatra.
A vonatkozó törvény és rendelet alapján a közösségi szolgálat többféle területen is teljesíthető: egészségügyi, szociális és jótékonysági tevékenység formájában, oktatási, kulturális és közösségi munkaként, vagy éppen környezet- és természetvédelmi programokba történő bekapcsolódással. Foglalkozhatnak a diákok az ötven óra keretében óvodáskorúakkal, sajátos nevelési igényű gyermekekkel, tanulókkal, de lehetőségük van az idős emberekkel közösen végzett sport- és szabadidős tevékenységgel is kitölteni az előírt keretet.

A fentiek közül talán a legspeciálisabb terep a katasztrófavédelem, a szervezet sokféle és érdekes foglalkozásokat biztosít, ezért a fiatalok számára sok tekintetben „egzotikusnak” számít, nem kis részben ez magyarázhatja az érdeklődők egyre növekvő számát. Vonzó lehet a középiskolások számára az is, hogy az ország egész területén mód van a szolgálat teljesítésére.

A tavalyi tanévben országszerte százhetvenhárom, a katasztrófavédelem szervezetéhez tartozó fogadó intézmény – igazgatóság, kirendeltség, hivatásos tűzoltó-parancsnokság, katasztrófavédelmi őrs – kapcsolódott be a közösségi szolgálat programba. Összesen nyolcszáznyolcvannégy középiskola és ezerötszáz diák döntött úgy, hogy az előírt szolgálati időt részben vagy egészben ezek valamelyikében töltsék. A fogadó intézmények elkészítették általános levezetési tervüket, majd a megjelölt tevékenységi körökhöz kapcsolódó feladatok szerint kijelölték a mentorokat. Minden hónapban meghatároztak öt napot a közösségi szolgálat teljesítésére.

Az országban Vas megyében alakult meg elsőként közösségi szolgálattal foglalkozó szervezet. Huszonhét együttműködési megállapodás köttetett, és huszonhárom bevont közoktatási intézmény van a megyében. A 222 tanulóból nyolcvanhat lány jelentkezett foglalkozásra.

Már most látható a közösségi szolgálatban rejlő pályaorientációs lehetőség, hiszen a fiatalok egy része már jelezte mentorának, hogy később szeretne a katasztrófavédelemnél dolgozni.

♦ katasztrofavedelem.hu

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

tizenöt − 10 =