A Berzsenyi Dániel helytörténeti klubja 2017. április 27-én adta át az érdeklődő közönségének Azok az 50-es, 60-as évek címet viselő, tárgyi emlékekből megrendezett kiállítást.

A megnyitót Zsámboki Árpád a Vas Megyei Honismereti Egyesület elnöke mondta. A kiállításban szereplő tárgyakat Szalainé Bodor Edit helytörténeti könyvtáros rendezte, helyezte el a könyvtár földszinti előadótermében.

 

Az élményközpontú kiállítás megnyitójának kezdő momentumaként, Nagy Éva könyvtárigazgató, Spiegler Tibor helytörténeti gyűjtő és Poór András a nagyszerű jármű tulajdonosa oldalkocsis Pannonia motoron érkeztek, gondoskodva róla, hogy magunkba szívhassuk az 50-60-as évek benzingőzös nehéz levegőjét.

Sok emléket ébresztő kiállítás, visszarepített minket nagyszüleink ifjú korába, amikor bár az élet katonás és fegyelmezett volt, a kulisszák mögött az elvtárs és elvtársnők fejében mégis születtek álmok. A keleti blokk kollektivista ideológiája, bizony áthatotta az egyének, családok mindennapjait, alkalmazkodva a kényszerhelyzetekhez megélték, túlélték ezt az időszakot. A tárgyak témánkénti elrendezése kiválóan érzékelteti a háttérben meghúzódó sorsokat, szereplehetőségeket. A hermetikus zártságban, egyre inkább nőtt az érdeklődés a nyugati árucikkek iránt. De nálunk megállt az idő és még jó sokáig a foglyai voltunk. A tárolókban elhelyezett tárgyak tökéletesen bemutatják azoknak az eszközöknek a sorát, melyek a kor emberének, megengedettek és elérhetőek voltak.

A mai fiataloknak valószínű nehéz elképzelni, hogy a Pajtás fényképezőgép, a Sokol rádió, a Gazdálkodj okosan társasjáték stb., hajdanán élt nagyszüleink megvalósult álmai, óhajai, sóhajai. A választék rendkívül szegényes, egyszerű volt. Egyedi ízlés helyett kollektív ízlés volt a jellemző. A tervezésen, kivitelezésen erősen érződik az erőltetett nehézipar dübörgése. Zsámboki azt tanácsolja, hogy mégse dobjuk ki ezeket a tárgyakat, nem másért, csak hogy

„emlékezzünk rá, hogy nekünk ez jutott. Ezzel kellett élnünk, ezek voltak a mi használati eszközeink. Ez volt a mi gyermekvilágunk, érzésvilágunk. A korlátok mögött is megvolt ennek a világnak a szépsége.”

A Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubjának félévre tervezett programja lassan a végéhez érkezik, e rövid idő alatt mindig zsúfolt előadótermekben, nagyszerű előadók segítségével ismerkedhettünk meg városunk történetével. Köszönjük, hogy részesei lehettünk ennek a sikertörténetnek, melynek újabb állomása ez a most nyílt kiállítás, mely 2017. május 31-ig megtekinthető a könyvtár földszinti előadótermében.

Spiegler-Kutasi Nikoletta
(cikk)
Spiegler Tibor, Simon Ádám
(fotó)

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

16 + 8 =