A különleges, férfiszoprán hanggal megáldott tehetség, Vásáry André korábban is koncertezett már Szombathelyen.

Elmondhatjuk tehát, hogy ismeri a szombathelyi vájt fülű, zeneértő közönséget, az azonban még őt is meglepte, hogy az utolsó meghajlást a padokról felpattanó közönség zengő tapsvihara kísérte a herényi Szent György templomban.

Márpedig ha a szombathelyiek ráadást követelnek, annak komoly oka van.

Vasárnap délután legújabb lemezéről, a Mozijegyről adott elő sokak által ismert, kedvelt műveket, s bár populárisabb vonulatot igyekszik megismertetni közönségével, az általa képviselt elegancia és kifinomultság ezúttal is magával ragadta hallgatóságát.

Vásáry Andréval eredetileg interjú készítése ürügyén ültünk le közös asztal mellé Büki Lászlóval, a vaskarika.hu portál tudósítójával együtt, a művész közvetlen stílusa és páratlan egyénisége perceken belül baráti beszélgetéssé oldotta a társalgást.

P1370816

A Hírlevél Plusz elsősorban civilekkel, önkéntességgel foglalkozik. Ha jól értesültünk, ez a téma számodra sem ismeretlen, néhány évvel ezelőtt belefogtál egy önkéntes vállalkozásba.
Valóban, 2011-ben az Európai Önkéntesség Éve keretében rendhagyó énekórákat tartottam általános- és középiskolások számára. Az órákon kötetlen beszélgetést folytattam az érdeklődő diákokkal, időnként természetesen énekeltem is, de a feltett kérdésekre is szívesen válaszoltam. Ezeknek nagy része a magyar sztárvilágra irányult, a fiatalokat nagyon érdekli, hogyan lehet manapság érvényesülni.

Milyen a magyar sztárvilág?
Szándékosan nem celebekről beszélek, mivel a mögött nem érzek igazán tartalmat. Akiket én számon tartok, azok komoly szakmai tudással rendelkező neves művészek. Rengeteg munka révén váltak ismertté, de nem csak tehetségük által. A tehetség mellett kell valami különleges és extra, amit elismer a szakma és a közönség is.

Ilyen különlegességként értékelhető, hogy feltűnően sok jótékonysági rendezvényen veszel részt. A Leukémiás Gyermekekért Alapítvány rendezvénye volt a legutóbbi ilyen program, de itt, Szombathelyen is koncerteztél már jótékony célból, a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak megsegítésére. Honnan ez a belső indíttatás?
A legfontosabb számomra, hogy az alapítványok, egyesületek céljaival azonosulni tudjak. Ettől lesz hiteles egy művész. Van, hogy saját magam helyett mást ajánlok, mert tudom arról a művészről, hogy hozzá illik a téma, hisz benne, míg én nem értek hozzá, nem ismerem az adott területet. Számos alkalommal keresnek meg azzal a kéréssel, hogy vállaljak el egy-egy jótékonysági fellépést, de az elmúlt évek tapasztalatai azt diktálják, hogy nagyon megfontoljam, milyen ügyhöz adom a nevemet. Hiszek a jótékonyság intézményében, de nem csak a kamerák előtt, hanem segítek a háttérben is.

P1370775

Crossovernek aposztrofálod a műfajt, mely a könnyűzene és az opera igényes és egészséges ötvözete. Kizárólag ebben a műfajban énekelsz, vagy előfordul, hogy operát adsz elő?
Az életem mindig ciklikus, a tavalyi év inkább a komolyzenéről szólt, ezért is hoztunk létre novemberre egy könnyedebb műfajú lemezt. Jelenleg kevesebb a komolyzene, de mindig vannak felkérések, amelyek ellensúlyozzák a crossover uralmát, felfrissítenek zeneileg.

Ki fedezte fel a tehetségedet, miért különleges ez az adottság?
Egy véletlennek köszönhető, poénból kezdtem el énekelni a Varázsfuvolából az Éjkirálynő áriáját, mire egy ismerős elküldött a saját énektanárához. A tanár először orvossal nézetett meg, hogy minden a helyén van-e, de kiderült, hogy a titok a hangszálaimban van. Számos kontratenor énekes van a világon, aki falzettben tud énekelni, én azonban férfiszoprán vagyok, ami adottság kérdése.

Mit gondolsz, azért veszik meg a lemezeidet, mert a minőségi zene így hallgatható a legjobb minőségben?
Külföldön az a trend, hogy ha szeretsz és tisztelsz egy művészt, megveszed az albumát, mert ezzel támogatod a munkásságát. Én magam is szeretek cd-t vásárolni, megnézni a borítóját, a képeket, hogy ki dolgozott rajta. Ez sokkal személyesebb, mint számítógépről hallgatni zenét. Emellett a közönségem többnyire a 20-25 év feletti korosztályt képviseli, nem feltétlenül tinédzserek, akik pillanatok alatt letöltenek bármilyen zenét az internetről.

Mindig finom eleganciával jelensz meg a színpadon. Ez a védjegyed?
Azt gondolom, hogy ehhez a műfajhoz az elegancia illik. Szeretem a klasszikus divatot, ebben érzem jól magam, megtisztelem a közönséget azzal, hogy elegánsan lépek színpadra.

Hogyan telnek a hétköznapjaid, mivel töltöd az idődet? Vásáry André hallgat-e Vásáry Andrét?
Nem…(nevet), egy énekesnek bizonyos idő elteltével a csend a zene. Mostanában egyre inkább ezt érzem. Ha mégis zenét hallgatok, mindenképpen könnyűzenét, például Madonna új albumát, utazás közben jazz szól, de vannak pillanatok, mikor belül feszít az érzés, hogy komolyzenét akarok hallani. A művészélet változatos, időnként rengeteg a fellépés, máskor kevesebb. Ilyenkor franciát, németet tanulok, jógázom, barátokkal találkozom. Emellett a megszokott énekórák, interjúk, az életem minden percét kitöltik.

DSCF8874

Vas megye szerelmese vagy, jutott időd megnézni a Herényi Virágutat? Honnan az ötlet, hogy itt léptél fel, milyennek találod a szombathelyi közönséget?
Lehet virágot venni? Mert vennem kell két muskátlit…(nevet)! Szerencsére vasárnap van,  ma már nem lesz több fellépésem, így igen, megnézem a rendezvényt. A szervezők egyébként felkértek, hogy lépjek fel itt, én pedig szívesen vállalok koncertet színvonalas rendezvényen. Szombathely hagyományosan zeneértő, emellett viszont meglehetősen visszafogott.  Ezért nagy meglepetés és megható  számomra a koncert végi ováció és vastaps, amit sosem felejtek el, mindig megőrzöm ezeket a pillanatokat.

Mit szeretnél elérni? Milyen lesz Vásáry André 10 év múlva?
Volt idő, mikor sokat tervezgettem. Most inkább hagyom, hogy maguktól történjenek a dolgok. Természetesen jó lenne, ha nemzetközi szinten még jobban megismernének. Nemrég jöttem haza Belgiumból, folyamatban van angliai fellépések szervezése, idén megyek még Hollandiába, Németországba…Egyelőre nem ismernek sokan külföldön, mégis, ott hamar megérzik, hogy mennyi tehetség, energia és szív van egy előadóban.

…És egy fontos kérdés…szoktál fagyizni?
Abszolút, nagyon szeretem a jeges dolgokat. Néhány énekes nem bírja, a gondolattól is rosszul van. Sálra nekem is van szükségem, de a fagyi nagy kedvenc.

V.T.

 

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

14 − 8 =