Több ezren 72 óráztak kompromisszum nélkül

0

2016. október 9-ével lezárult az idén kilencedik alkalommal megrendezett 72 óra kompromisszum nélkül háromnapos, szociális, önkéntes akció a három történelmi keresztény egyház szervezésében, az Emberi Erőforrások Minisztériumának és Budapest főváros támogatásával.

A 72 óra kompromisszum nélkül szlogenje idén az „Add magad!” volt, amely szlogen mentén országszerte közel 8000 önkéntes 330 projekten végzett ökológiai, társadalmi és közhasznú munkát, hogy szebbé, élhetőbbé tegyék környezetüket, és példát mutassanak: közösen, összefogva egymásért jobb lehet a világ. Nemcsak 72 órára. A rendezvény fővédnöke Bocskor Bíborka, a Magashegyi Underground énekesnője is aktív résztvevője volt a 72 órás akciónak.

Az akció a 9 éve alatt csaknem 50 ezer fiatalt mozgatott meg országszerte, akik 150 településen több mint 2 500 közhasznú projektet hajtottak végre. Az akcióba idén is Magyarország mind a 19 megyéje bekapcsolódott, valamint idén már két erdélyi város is becsatlakozott, így összesen 97 magyar településen tevékenykedtek fiatalok.

2016. október 7-én, pénteken 14 órától a budapesti Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthonában hivatalos sajtótájékoztató keretében a meghívott vendégek részvételével közös program készült a sérült gyermekek számára. Dr. Orosz Atanáz miskolci püspök, Dr. Bogárdi Szabó István püspök a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, Gáncs Péter a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök­püspöke, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, Szalay­Bobrovniczky Alexandra, Budapest város főpolgármester­helyettese és Fülöp Attila helyettes államtitkár segítettek az intézmény ajtóinak újrafestésében. Az önkéntesek az otthon és lakóinak napirendjébe segítettek be, beszélgettek, programokat szerveztek, és a felújítási munkálatokban is jelentős segítséget nyújtottak. Budapesten a három nap alatt csaknem 60 projekthelyszínen összesen több mint 600 fiatal végzett közhasznú tevékenységeket: számtalan szociális intézmény újult meg kezük nyomán.

A 72 órán belül a Máltai Szeretetszolgálat Idehozzuk a játszóteret projektje elsősorban hátrányos helyzetű gyermekeknek szólt. A gyerekek az egész napos program során kipróbálhatták az ugrálóvárat, az íjászkodást, az arcfestést, egy egyedi ejtőernyőt és még sok más különleges játékot. Különböző állomásokon keresztül fedezhették fel a résztvevők az adott alkalom témáját: az akadályokat teljesítve pedig jutalomban részesülhettek. Az önkéntesek együtt játszottak és sportoltak a gyerekekkel. Egy hasonló kezdeményezésben a Segítő Kezek alapítvány egy harmadik kerületi átmeneti otthonba szervezett élménynapot, ahova a lelkes fiatalok által levezényelt játékok mellé önkéntes fodrászt és arcfestőt, valamint egy étterem által felajánlott ebédet is hoztak.

Bács-Kiskun megyében hét településen zajlott a munka, közülük Kecskeméten, Kiskunhalason és Soltvadkerten tevékenykedtek legnagyobb létszámban a fiatalok. A jó hangulatú csapatok megye-szerte végeztek tereprendező és felújító munkákat közhasznú intézményekben, valamint példás számban látogattak idős otthonokat és egyedül élő, segítségre szoruló időseket.

Baranya megyében a becsatlakozó települések közül Pécsen zajlott a legtöbb projekt: itt számos területen segíthettek az önkéntesek a 72 óra kompromisszum nélkül akciója során. A több mint háromszáz középiskolás főként egyházmegyei és önkormányzati intézményekben segített. Az idei megnyitó díszvendége Sors Tamás paralimpiai bajnok pécsi úszó volt.

Békés megyében csaknem 900 fiatal tevékenykedett, akik nagy része Orosházán lett mozgósítva, hogy a település közterein és intézményeiben segédkezzenek. Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Heves, Nógrád, Pest és Veszprém megye az idei évben kisebb létszámban csatlakozott be: az egyenként körülbelül 100 főt megmozgató megyékben így is összesen több mint 30 szociális, fejlesztő vagy ökológiai projektet valósítottak meg a sikeresen megszólított fiatal önkéntesek.

72ora2

Fejér megyében a Székesfehérvár irányítása alatt bevont hét településen is változatos programok valósultak meg: temetők, templomkertek, közkutak újultak meg, valamint a megyeszékhelyen egy állatmenhelyben is segédkeztek a fiatalok.

Győr-Moson-Sopron megyében öt településen több mint 1300 fiatal dolgozott. Győrben többek között két, egyenként több száz méter hosszú kerítést festettek le az önkéntesek. Az egyik projekt egy óvodánál a másik pedig egy templomnál valósult meg. Továbbá általános iskolások csoportja, néhány egyetemistával és szerzetesnővérrel kiegészülve betegeket látogatott meg a kórházban. A gyerekek műsort tartottak az időseknek, valamint saját kezűleg készített imakártyákat ajándékoztak a fekvőbetegek számára. Sopronban a fiatalok egyre aktívabban veszik ki a részüket a önkéntes munkákból és mindig örömmel veszik az ilyen jellegű és ehhez kapcsolódó megkereséseket, amit lehetőségeikhez mérten igyekeznek mindig támogatni is. Idén is volt erre lehetőség, a fiatalok pl. parktakarításban vehettek részt. Csornán a becsatlakozó több száz fiatal csaknem 20 projektben vehetett részt, a három nap alatt valóságosan elárasztva a várost. Agyagosszergény is már sokadszor csatlakozott az akcióhoz: a 930 lelket számláló településen 120-an (!) töltötték a hétvégéjüket környezetük szebbé tételével.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében nagy múltra tekint vissza az akció: Szolnokon ismét több mint 500 fiatal árasztotta el a várost, és hadisír gondozástól a beteglátogatáson át a cigicsikk-szedésig mindenféle önkéntes tevékenységet végeztek, amik gyakran az egész lakosság figyelmét felhívták az önkéntes munka fontosságára, és a fiatalok lelkes teherbírására.

72ora3

Komárom-Esztergom megyében Tatabánya ismét több projekttel kapcsolódott be: óvodák és közösségi házak kertrendezése mellett még köztéri faültetés is megvalósult az idei évben. Komáromban a koppánymonostori Mag-ház hozott számos közhasznú tevékenységet az akcióba: a köztéri infrastruktúrák felújítása mellett gyermeknapot is szerveztek.

Somogy megyében, Kaposváron és Tabon az evangélikus egyházközség szervezi évek óta az önkéntes akciót. Kaposváron a gyülekezet tagjai, kiegészülve a város önkéntes lakóival, az elmúlt években megtisztították már a Deseda-tó környezetét a szeméttől, lefestették az evangélikus templom előtti kerítést, szedtek szemetet a templom körüli utcákon, idén pedig az evangélikus gyülekezeti ház új épületrészét rendezték be és töltötték meg élettel. Csurgón több mint 300 önkéntes fiatalt sikerült bevonni az akcióba, akik nem csak a szeméttől tisztították meg a város köztereit, de még ingyenes játszóházat is üzemeltettek a város rászoruló gyermekeinek.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye idén is nagy létszámmal, több mint 600 fővel csatlakozott az akcióhoz. Nyíregyháza mellett Apagyon vettek részt sokan a programban: a két városban a felújítási és környezetvédelmi munkák mellett számos szociális projekt is megvalósult, ahol a fiatalok a segítségnyújtás alatt maguk is épülhettek és nyitottabbá válhattak más társadalmi csoportok felé.

72ora4

Tolna megyében a résztvevő kisebb települések mellett Szekszárd is újult erővel csobbant bele az akcióba: a megmozgatott fiatalok padokat festettek, lomtalanítottak, papírhulladék szállításában segítettek, valamint a MEOSZ adománykampányában segédkeztek borítékolással. A szekszárdi akció megvalósításába szervesen bekapcsolódott az Új Nemzedék Központ újonnan megnyílt Közösségi Tere is, amely a nyitó- és záró rendezvényeknek való helyszínszolgáltatás mellett a saját önkéntes bázisát is bekapcsolta az akcióba. Az ÚNK Közösségi Tér hálózata országszerte 15 településen csatlakozott az akcióba, több felé segítve a 72 óra kompromisszum nélkül helyi szervezőinek munkáját is.

[highlight]Vas megyében Szombathely csatlakozott a legaktívabban az akcióhoz. A több mint száz megszólított önkéntes a felújítási és szemétszedési munkák mellett lakásotthonos gyermekeket valamint elítélteket is meglátogattak a helyi börtönben.[/highlight]

Zala megyében Zalaegerszeg mellett Keszthely volt a legaktívabb település: a közterek tisztításán kívül a résztvevő fiatalok időseket segítettek, adományokat gyűjtöttek, valamint a kórház gyerekosztályát is őszi díszekkel látták el.

Erdélyben Kolozsvár mellett idén már Nagyvárad is becsatlakozott, ahol a fiatalok egy öregek otthonában tartottak előadást, valamint a városi folyópart egy szakaszát és egy erdős részt tisztítottak meg a hulladéktól. „Hálás vagyok érte nagyon: gazdagodtunk mi is, a város is szebb lett kicsit, a járókelők pedig felfigyeltek ránk s talán legközelebb jobban odafigyelnek arra, hogy mit hova dobnak.” – mondta egy résztvevő.

72orabb

2016. október 9-én koraeste minden megye, a fővárossal egyetemben megtartotta zárórendezvényét, amely a csapatok vezetőinek élménybeszámolóját foglalta magában, emellett pedig a háromnapos munkát kiértékelték, és megosztották egymással tapasztalataikat. Bocskor Bíborka fővédnök, aki a vakok gyermekotthonában és egy családi átmeneti otthonában is segédkezett, a háromnapos munka után így nyilatkozott: „Hálás vagyok az utóbbi napok találkozásaiért, és szeretném az új kapcsolatokat ápolni, megtalálni a módját, hogy a továbbiakban is segíthessek.” – ezzel szépen sommázva a szervezők reménységét, miszerint a háromnapos akció során országszerte olyan kapcsolódások alakulnak ki, melyek év közben, a jövő évi 72 órás rendezvényig is rendszeres önkéntes tevékenységben fognak kibontakozni.

Bővebb információ az esemény honlapján található: http://www.72ora.hu/
Facebook csatorna: https://www.facebook.com/72ora

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × 4 =