Tizenöt éves a Nemzetközi Visegrádi Alap

0

Tizenöt évvel ezelőtt hozták létre a visegrádi országok a Nemzetközi Visegrádi Alapot azzal a céllal, hogy támogassa a civil szervezetek fejlődését a régión belül – közölte az alap kedden az MTI-vel.

Emlékeztettek: a Nemzetközi Visegrádi Alap a visegrádi négyek (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) egyetlen intézményesített szerve, amelyet 2000. június 9-én hoztak létre a civil szervezetek támogatására.
Az alap működésének célja, hogy pályázatok révén erősítse és előmozdítsa a szorosabb együttműködést a V4-es országok között az oktatás, a kultúra és a kutatás területén. Ezt a tevékenységét kiterjeszti a Nyugat-Balkán és a keleti partnerség kezdeményezés országainak területére is.
A pályázatok főként a civil társadalom hosszú távú fejlesztésére, a régió kohéziójának és ismertségének előmozdítására, az intézmények közötti, határokon átívelő együttműködésre, továbbá a V4-es országok és a Nyugat-Balkán, valamint a keleti partnerség államai közötti szaktudáscserére fókuszálnak.
Létrejötte óta a szervezet több mint hatezer projektet, egyéni ösztöndíjakat, művészeti ösztöndíjakat támogatott 35 országban, ezek értéke több mint 61 millió euró.
Az alap költségvetése 8 millió euró, ez az összeg a tagállamok egyenlő hozzájárulásából adódik össze.

MTI

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

12 + 6 =