Példaértékű, amikor egy könyvtárigazgató álma, az hogy roma festőművész képeit mutathasson be intézményében. Ez az álom most válóra vált. Balázs János festőművész alkotásaiból készült kiállítást nyitottak meg, 2017. április 6-án a Berzsenyi Dániel Könyvtárban, a roma kultúra napja alkalmából.

A kiállítás megnyitón köszöntőt mondott dr. Puskás Tivadar, Szombathely MJV polgármestere, valamint Daróczi Ágnes a Romano Instituto Alapítvány elnöke, a roma kultúra hazai nagykövete.

A kiállítást Pataki Gábor művészettörténész az MTA BTK tudományos főmunkatársa nyitotta meg.

A vendégek között üdvözölhettük Vajda László Orfeusz Szombathely MJV Roma Nemzetiségi Önkormányzatának elnökét és Ferkovics József roma származású grafikust, festőt.

Balázs János 1907. november 27-én született Alsókubinban. Apa nélkül, háromgyerekes családban nőtt fel. Érzékeny, visszahúzódó, önmaga világát keresgélő gyermekként kezdte meg az általános iskolát. A művész az iskolában töltött két esztendőre így emlékszik vissza életrajzában:

„Nagy keserűségemre beírattak iskolába. Súlyos tehernek éreztem én az iskolába való járást.”
(Ecsettel és irónnal/Balázs János. Bp. Corvina, 1977).

Két elemit tudott csupán elvégezni, amikor kitört az első világháború, mely kiszakította az iskolapadból. A faluban maradt öregekhez szegődött, velük járta az erdőt, megtanult gombászni, bogyókat, erdei gyümölcsöket gyűjteni. Télen szenet, fát gyűjtött, ez volt a megélhetése.

Nem mindennapi tudását, olvasottságát a közeli szeméttelepen talált újságokból, könyvekből, képeslapokból merítette.

Harminchét éves volt, amikor kikerült a frontra, negyven, amikor hadifogságba esett, negyvenhárom évesen szabadult fel és érkezett vissza szülőfalujába Életét remeteként távol az emberektől, közel a természethez kis kunyhójában töltötte. Magányát gyerekek látogatása színesítette, akik tanulni jártak a filozófushoz, cserébe cigarettát, élelmet vittek. Már gyermekkorában felvillanó rajztehetségének kibontakozását, a szegénység, megélhetési gondok, később a háború és a fogság, akadályozták meg. Fogságból hazatérve, még sokáig az írás marad egyetlen alkotói megnyilvánulási módja. Festeni viszonylag későn, 1968-ban kezdett és haláláig az alkotásban találta meg, vagy úgy is mondhatnánk teremtette meg azt a világot, amit mindig is keresett.

„Soha nem készültem
lenni senkinek
most már hogy
megvénültem
hozzám miért sietnek?”
(részlet Balázs János Soha nem készültem c. verséből)

A kiállítótérben sétálva eljátszottam a gondolattal, ha még ma is élne Balázs János, felkeresném erdőszéli kis kunyhójában, ahol kék madarak énekelnek, és kedves kiskutyák játszadoznak, mitológiai alakokkal, erdei manókkal, ott, ahol űrhajósok készülnek űrsétát tenni, hol máshol, mint Balázs János univerzumában. Azt hiszem, most hogy láttam, éreztem, magamba szívtam festményei mondandóját, azt válaszolnám ebben a versben feltett kérdésére, azért sietünk tisztelt művész úr, mert pontosan tudjuk, hogy el fogunk késni.

El fogunk, vagy talán már el is késtünk.

Nem vettük észre az alatt a több száz esztendős együttélés alatt, hogy léteznek romák, létezik roma képzőművészet. Ezekre a festményekre bárhol a világon rácsodálkoznánk, mert cigány, mert magyar, mert európai, mert világszínvonalúak!

Azért szerethetőek Balázs János alkotásai, mert kiérződik belőlük, hogy a természetet magához ölelve lentről indulva, elérte a csillagokat. Alkotásai melegséget és egyfajta boldogságot sugároznak, azt a fajta békét, amit csak az érhet, akinek

„a kevés is nagyon elég és kielégítő”.
(Ecsettel és irónnal/Balázs János. Bp. Corvina, 1977).

Érdemes tehát, legalább egyszer betérni a Berzsenyi Dániel Könyvtár földszinti előadótermébe és elutazni, elmerülni ebbe a varázslatos világban, és visszatérni úgy, hogy az elfogadás az, ami különbbé, jobbá tesz.

A kiállítás három intézmény a Berzsenyi Dániel Könyvtár, a Roma Instituto Alapítvány és Szombathely MJV Roma Nemzetiségi Önkormányzatának közös együttműködésével jöhetett létre. A válogatás 2017. április 25-ig lesz látogatható a Könyvtárban.

Spiegler-Kutasi Nikoletta
(cikk)

 

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

11 − 3 =