Tavaszi szemétszedés a mocsárban

0

2016. március 24-én csütörtökön a Szombathelyi Szépítő Egyesület 5 fős kis társasága szemetet szedett a Potyondi mocsárban a tavaszi rügybontakozás előtt.

Tudta Ön, hogy Szombathelyen van egy mocsár? Jelentem van!

Eredetileg Potyondi ároknak hívták a rohonci vasútvonal találkozásának szegletében elhelyezkedett területet. Ennek középső részén helyezkedik el a Potyondi tó, amely soha nem szárad ki, még a legmelegebb időben sem.

DSCF2549

2003-ban Dr. Balogh Lajos nevezte el Potyondi mocsárnak, aki rendkívül figyelemreméltónak találja azt, hogy ez a terület a mai napig megmaradt. 2010-ben a Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség határozata alapján Természetvédelmi területté nyilvánították. 2011-ben pedig egy szép, mutatós kiadvány is megjelent a területről, amelyben az általános tudnivalókon kívül a mocsár növényzetéről és állatvilágáról olvashatunk érdekességeket.

DSCF2591

Dr. Balogh Lajos a Szombathelyi Szépítő Egyesület tagja lelkes patrónája a területnek.

Minden tavasszal – még a természet feléledése előtt – szemétszedési akció keretében megtisztításra kerül a tó környéke. Csütörtökön délután a Szombathelyi Szépítő Egyesület lelkes kis csapata – Bődi Lívia, Dr. Balogh Lajos, Theisz Károly, valamint két ifi Simon Dani és Csonka Gyurci – járta körbe a tópartot és gyűjtötte össze a szemetet. A csapat 3 zsák és 1 táska mennyiségű szemetet szedett össze. Ilyenkor, amikor a természet még csak éledőben van, jobban nyomon követhető az elszórt szemét.

DSCF2547

Sajnos egy kicsit szomorúak voltunk, amikor a végére értünk, hiszen az látszott, hogy nem kevés szemetet szedtünk össze.  Pedig eddig is mindent megtettünk azért, hogy a szemét ne legyen elszórva. Egy faágra kitett szemeteszsákot hagytunk ott, remélve, hogy akik ide látogatnak, azok ebbe a zsákba fogják a szemetüket elszórni.

DSCF2548

Olvasva ezen sorokat, látva a képeket reméljük azt, hogy akik kijárnak a mocsárba értékelve munkánkat, ezután nem szórják el a szemetet, hanem vigyáznak  a környezetre. Óvni, védeni kell az értékeinket, hiszen büszkének kell lennünk arra, hogy egy ilyen szép terület van a birtokunkban.

Bődi Lívia

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

tizennégy − 2 =