A Vas Megyei Civil Információs Centrum második civil sajtóreggelijéről egy csokor civil programmal jelentkezünk.

Zonta Club Szombathely

 • Időpont: 2016. november 24. 18:00
 • Helyszín: Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium

A Művészeti Szakgimnázium ajándék műsora jótékonysági célt szolgál. Verset mond: Bálint Éva színművész. Az önzetlen adományokat a Zonta Club rászoruló gyermekek és anyák megsegítésére fordítja.

További információk:


Olad Városrészért Egyesület

 • Időpont: 2016. november 25. 17:00
 • Helyszín: Oladi Rendezvényház (volt Oladi ÁMK színpada) Szombathely Simon István u. 2-6.

A Suliszínpad sorozat keretében a Reményik Suliszínház előadásában egy norvég indíttatású “Ten Sing” zenés előadás kerül bemutatásra.

Az Olad Városrészért Egyesület Szombathely város segítségével, a Szent Márton emlékév keretében pályázati pénzt nyert arra, hogy a Szombathelyen működő diák színjátszó körök bemutatkozását elősegítse a fiatalok kultúrára nevelését és értékeket közvetítsen feléjük. A darabok, mint ez is azonban nem csak a fiataloknak, hanem minden korosztálynak élményt és szórakozást biztosítanak.

További információ: oladamiotthonunk.hu és az oladamiotthonunk Facebook oldalon.


Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete

 • Időpont: 2016. november 25.
 • Helyszín: 9700. Szombathely, Vörösmarty u. 32.

Szemtelenül éhesen a konyhában
Az Egyesületünk épületében egy rehabilitációs konyha működik. Itt tanítja vak háziasszonyunk, Nagyné Marika vak vagy alig látó sorstársait a háztartás, és főleg a főzés fortélyaira.

2016-ban Egyesületünk megnyerte a Tesco támogatását, amelyből megvalósult ez a program. A vak, vagy látásukban erősen korlátozott emberek begubóznak, magukba zárkóznak. Mivel a látásukban korlátozott emberek sokkal lassabban végzik el a feladatokat, a látó családtagok nem engedik a konyhában tevékenykedni a látáskárosult családtagot. Ez a program megtanítja ezeknek az embereknek, hogy hogyan tudják elkészíteni az ételeket akár saját maguknak, akár a családtagjaiknak. Milyen eszközök vannak, melyek segítik az életvitelüket, és milyen praktikákra kell odafigyelni, hogy az étel élvezhető legyen mindenki számára. Ráadásul előadásokat is szervezünk, ahol megismerkedhetnek olyan módszerekkel, technikákkal, melyekkel lassíthatják látásuk romlását, illetve legutóbb Kalauz József és felesége, Katalin, gomba szakellenőrök voltak a vendégeink, és gombás ételek készítésére tanította a megjelenteket. Voltunk a Múzeumfaluban is, ahol bográcsban készült az étel, és amíg az főtt, a megjelentek ismerkedtek a múzeumfaluval, a régi konyhákkal, főzési módszerekkel, az ebéd után pedig Papp Endre jóvoltából régi konyhai eszközökkel és szólásokkal ismerkedhettünk, melyek a sütés-főzéssel kapcsolatosak.


BUDO Sportegyesület Szombathely

 • Időpont: 2016. november 25. 18:30-20:00 valamint 2016. november 26. 09:15 -11:15
 • Helyszín: Szombathely, Bocskai u. 8.

BUDO SE jubileumi edzőtábor, amely nemzetközi relációban kerül megrendezésre.

Az egyesület 15 éves (jogelődökkel együtt 25 éves) fennállásának megünneplését célozza a rendezvény. A BUDO SE megalapítása óta a tagok társadalmi felelősségvállalásából fakadóan létezik. Ez a rendezvény az önkéntes munka dicsérete, amely lehetővé tette a nagy támogatók nélküli sport tevékenység biztosítását. Frank Koren Wilhelmer 6. DAN fokozattal rendelkező mester lesz a rendezvény fő vendége és edzésvezetője.

További információ: http://www.budose.hu


Soroptimist International Club Szombathely-Colonia Savaria

 • Időpont: 2016. november 26. 10.00-12.00
 • Helyszín: NYME Európai Dokumentációs Központ

Szakemberekkel beszélgetünk a Nők Elleni Erőszak Megszüntetésének Világnapja alkalmából a szóbeli és a lelki erőszakról. Szabó Róbert Endre, a Weöres Sándor színház színésze segítségével életképekben jelenítjük meg a krízishelyzeteket. Kuss – kerekasztal-beszélgetés

A Soroptimist International Europe eseménye egy 16 napos kampány, mely a nők elleni erőszakra kívánja felhívni a figyelmet. Ehhez a kampányhoz kapcsolódik szervezetünk ezzel a programmal. A kampány valójában november 25-én kezdődik, melyet az ENSZ A Nők Elleni Erőszak Megszüntetésének Világnapjává nyilvánított. A december 10-ig, 16 napon át tartó, az Emberi Jogok Napján záruló program során az ENSZ, a civil szervezetek és a nők a világ minden táján felhívják a figyelmet az emberi jogok ezen durva megsértésére. A probléma globális jelenség, hiszen minden harmadik nőt ér fizikai vagy szexuális erőszak világszerte. Mint a világ egyik vezető női szervezete, a Soroptimist International többféleképpen tervez nyilvánosságot szerezni ennek a fontos kampánynak. Nagyon fontos, hogy emlékeztessük a világot: a nők és lányok elleni erőszak az egyenlőtlenség és a diszkrimináció következménye, amit meg lehet és meg kell állítani.

További információk: Facebook


Hobbisták Önvédelmi SE

 • Időpont: 2016. november 26. 17:00-18:30
 • Helyszín: Tóvendéglő Szombathely

Prof. Dr. Papp Lajos világhírű magyar szívsebész újra Szombathelyen tart (politikamentes), életmóddal a szívbetegségek megelőzésével és gyógyításával kapcsolatos előadást. A helyszínen a professzor saját könyvének bemutatója és dedikálása is megvalósul az előadás keretein belül.

A szívgyógyászatban elért eredményei miatt a mai napig a világ vezető szaktekintélyei közé sorolják. Eredményei, szakmai tudása egyedülálló! Orvosi csodákat és magánemberi tapasztalatait osztja meg az érdeklődőkkel, akik rendkívül hasznos tapasztalatokkal gazdagodhatnak az előadás során.


KALÁSZ SZOMBATHELY

 • Időpont: 2016. november 28. 15:00
 • Helyszín: Főplébánia

A KALÁSZ gyermek csoportja “SCOLA ANNO CCCL” címmel az Őrvidékház által kiírt pályázatra síndarabot rendezünk. November 28-án 15 órakor a Főplébánia Batthyány termében zsűri előtt lesz az első bemutató, ahová szeretettel várjuk az érdeklődőket.

Karácsonyig minden csütörtökön 10 órától a Főplébánián / Széchenyi u. 8./ kézműves ajándéktárgyakat készítünk, melyre várjuk a segítőket / fonalgrafika, HÖVEJI csipkehímzés stb.

Szent Márton lelkiségét kifejező erszényt készítünk, melyet a Szombathelyre látogató vendégeknek adjuk útravalóul.

December 28-án a Városmajori Templomban Hálaadáson értékeljük az évet, mit tett a KALÁSZ a HIT! a Nemzet,az ERKÖLCS, A HIVATÁS területén.

A Főplébánia Batthyányi termében ” MAGVETŐ” címmel rajzkiállítás tekinthető meg, ahol a díjnyertes alkotásokat mutatjuk be.


Napsugár Közhasznú Egyesület

 • Időpont: 2016. november 29.
 • Helyszín: 9700 Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4. 

10:00 Megnyitó: dr. Katona Attila dékán, dr. Pólay Veronika a BDPK fogyatékosügyi koordinátora (SEK aula)
10:15 Beszélgetés Tunkel Nándorral, a Rióban bronzérmet nyert paralimpikon erőemelővel – a beszélgetést vezeti Kivés István (SEK aula)
11:00 A jelnyelv, a jeltolmács szolgálat, alapvető jelek elsajátítása – Mühl Balázs jelnyelvi tolmács előadása (konferenciaterem)
12:00 Autizmussal a felsőoktatásban – Bárdosi Emőke előadása
Kisfilmek az autizmusról (konferenciaterem)
14:00 Színes kották – Fasching Zsuzsa előadása, valamint a Napsugár együttes koncertje (konferenciaterem)
15:00 Kerekasztal-beszélgetés a fogyatékkal élők elhelyezkedési lehetőségeiről (a beszélgetés résztvevői: a NymE SEK fogyatékosügyi koordinátorai, szombathelyi és Vas megyei cégek képviselői, fogyatékos szervezetek képviselői, a SEK vezetője) (Nagytanári tanácskozó)

A fogyatékosokkal, a mássággal élőkkel -a leghátrányosabb helyzetben lévőkkel- mivel Ők nem tudnak magukért tenni, ilyen szintű programmal nagyon ritkán találkozhatunk. A programban a Napsugár Zenekar- Fasching Zsuzsanna adjunktus vezetésével- külön figyelmet érdemel.


Szombathelyi Civil Kerekasztal

 • Időpont: 2016. december 1-3.
 • Helyszín: több helyszín

Az ország szegény térségéből érkezik 40 gyermek + 10 felnőtt kísérő, akik számos rendezvényen vesznek részt: Szent Márton túravonalba bekapcsolódás, az Oladi Iskolába Szent Márton előadását nézhetik meg, fúvósmatinén – fúvóskoncerten vesznek részt, kirándulnak.

Olyan gyerekek érkeznek városunkba, akiknek nincs lehetőségük arra, hogy saját településüket elhagyják. A Szent Márton emlékévben, a Szent Márton támogatásból, a segítés városában valósul meg a program.


Fúvósmuzsikáért Alapítvány

 • Időpont: 2016. december 2.
  délelőtt 10:00 – 12:00 között fúvósmatiné; 18:00 – 19:30 fúvóskoncert
 • Helyszín: Don Bosco Művelődési Ház

A fúvósmatinén a Civil kerekasztal által meghívott gyermekek, a Rumi Gyerekotthon lakói, valamint az Aranyhíd tanulói kaptak meghívást, kb. 100 gyermek.

A fúvóskoncerten a Alapokalja Rézfúvós Együttes ad koncertet, mely egyben jótékonysági koncert is. A matinén résztvevő hátrányos helyzetű, szegény, speciális nevelésű gyermekek zenét hallgathatnak, játékon vesznek részt, hangszerekkel ismerkedhetnek meg.

További információ: www.fuvosm-alapitvany.hu


Olad Városrészért Egyesület 

 • Időpont: 2016. december 2. 09:00
 • Helyszín: Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium, Szombathely, Ernuszt Kelemen u. 2.

Az Olad Városrészért Egyesület meghívásos tervpályázatot hirdetett meg a Kodály Zoltán u. 10-12. és a Nagy László u. 2-6.sz. házak által határolt terület zöldfelületeinek és az ott található játszótér megújítására.

A feladat jól illeszkedik a szakképző iskola végzős parképítő osztályának tantervébe, másrészt szervesen kapcsolódik a Szakképző Iskola, az Oladi Általános Iskola és az Olad Városrészért Egyesület által két éve megkötött együttműködési megállapodásához. Ez a hármas kapcsolat példaértékű, mert nem nagyon található hazánkban egy civil szervezet, egy alapfokú iskola és egy középfokú tanintézmény szerves kapcsolatára példa.

További információ: oladamiotthonunk.hu és az oladamiotthonunk Facebook oldalon


Szombathely Város Fúvószenekar Egyesület

 • Időpont: 2016.12.10 18.00
 • Helyszín: Szombathely, Bartók Terem

Minősítő Koncert

Minősítéssel nem rendelkezik a zenekar jelenleg, ezért szervezzük meg ebben az évben. A minősítést a MAFUSZ bírái adják, elismert karmesterek, zenészek a koncerten. A zenekar két kategóriában is indul, koncert és show fúvószenekar címért, az elérhető legmagasabb C kategóriában. A koncert ingyenesen látogatható.

További információk: a zenekar Facebook oldalán és honlapján.


Készült a Vas Megyei Civil Információs Centrum szakmai közreműködésével.

Programajánlónk partnere a Rendezvények Szombathely.

rendezvenyszhely

Facebook
VIAVas Megyei Civil Információs Centrum

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

egy − egy =