Idén az ország egyik legrégebben alapított városa, Szombathely lesz a Múzeumok Éjszakája kiemelt helyszíne. Június 22-én újonnan nyíló kiállítások, változatos témájú előadások, bemutatók, játékok és gyerekfoglalkozások várják az érdeklődőket.

A Múzeumok Éjszakája az év kiemelkedő eseménye, amely a városban idén nyolc helyszínen kínál élményt az érdeklődőknek. A múzeumok közül a Savaria Múzeum, a Szombathelyi Képtár, az Iseum Savariense és a Smidt Múzeum ad helyet a programoknak, de csatlakozik hozzájuk a levéltár, a bíróság és a vasút is. Most először a város szimfonikus zenekara is fogadja a látogatókat az egykori zsinagógából kialakított épületében.

A Múzeumok Éjszakája idei témái az utazás és a digitalizáció, amelyek valamilyen formában minden helyszínen előkerülnek majd. A Savaria Múzeumban 17 órától várják a város múltja iránt érdeklődőket: ekkor nyílik a Változó kultúrák a változó tájban című állandó kiállítás újabb állomása, amely Vas megye és Sabaria népvándorlás- és középkori történetébe enged bepillantást. Az est további részében arra kapnak választ az érdeklődők, hogy milyen szerepe van ma a digitalizációnak a művészetekben és a tudományban. Megismerhetik a Szépművészeti Múzeum digitális mintaprojektjét, és az utazó laborban meg is nézhetik, hogyan történik a digitalizáció a gyakorlatban. Vannak biológiai fajok, amelyek – ha múzeumi példányaikat nem digitalizáljuk – örökre eltűnnek. Erről hallhatnak a természettudomány iránt érdeklődők, de szó lesz arról is, milyen távlatokat nyit a digitális technika a régészetben, az építészetben és az orvostudományban.  A gyerekeket játékos foglalkozások várják: készíthetnek például rózsaablakos poháralátétet, életfát ábrázoló medált, kipróbálhatják a pénzverést és a kötélverést. A Múzeumparkban hagyományőrző csapatok mutatják be a középkori tábori életet, korabeli étkeket lehet megkóstolni, és koncertek színesítik a programot.

Smidt Múzeumban 19 órakor nyílik meg az Egy szelet Szombathely című kiállítás, amely a kiegyezést követő évtizedek szombathelyi kávéházaiba és cukrászdáiba kalauzolja a látogatókat. Ez lesz az „édes élmények” helyszíne: nevezetes tortákról és süteményekről, korabeli receptekről és ehető virágokról hallhatnak, emellett édességeket készíthetnek és díszíthetnek is a látogatók. A gyerekekből erre az estére cukrászinas válhat, míg a felnőttek leckét vehetnek a tarokk-kártya szabályaiból. A látogatók zárás előtt elemlámpás éjszakai tárlatvezetésen fedezhetik fel az épület rejtett zugait és egyes műtárgyak kalandos történetét.

Szombathelyen mindenki hallott a Borostyánkő útról, amely átszelte az ókori Savariát. A római és a középkori utakról is szó esik az Iseum Savariense történelmi és mitológiai utazásra csábító programsorozatában. Ókori épületek 3D-s rekonstrukciói ejtik majd ámulatba a közönséget. Egy asztalhoz ül majd a régész, az építész és a digitalizációs szakember, hogy kiderüljön, hogyan teszik érzékelhetővé a ma már romokban álló régi épületek egykori méretét és szerkezetét. A kézműves-foglalkozáson csillagképet, színes mozaikot készíthetnek a gyerekek.

A Szombathelyi Képtárban performance fogadja az érkezőket, majd a kortárs vizuális művészet digitális eszközei kerülnek fókuszba. Megnyílik a harminc év alatti művészek kamarakiállítása, az előadásokon pedig az alkalmazott grafika, az iparművészet/design, a modern textilművészet, a reklámfilmek digitális megoldásai, a filmművészet digitális háttérmunkái és az elektronikus zene kerülnek fókuszba. Mobilapplikáció segítségével egy izgalmas, nyomozós nyereményjátékba is bekapcsolódhatnak a látogatók. Ezen az estén a közösségi alkotás is szerepet kap: beszőhetik a Képtár kerítését, sőt, ezúttal a graffiti is megengedett az intézmény küszöbönálló felújítása miatt!

A város neve: Szombathely/Savaria a múltban márkanév is volt, amely régi dísztárgyakon, számlákon, számolócédulákon és kiadványokon is szerepelt. Ezekről hallhatnak előadásokat az érdeklődők a Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltárában. Nem marad el a népszerű „cellatúra” sem, amelynek keretében az egykori vármegyei börtön pincéjében „kipróbálhatók” a korabeli kínzóeszközök. A levéltárosok vezetésével a máskor látogatóktól elzárt raktárakat is be lehet járni. A múzeumi éjszaka megfáradt vándorai székben ülve, szakmai idegenvezető kalauzolásával tehetnek virtuális utazást a 18–19. századi Szombathely körül.

Humoros epizódokban biztosan nem lesz hiány azokon az interaktív bírósági tárgyalásokon, amelyeket a Szombathelyi Törvényszék szervez a látogatóknak. Vádlott vagy tanú bárkiből lehet, minden más olyan lesz, mint a valóságban. Előadások elevenítik fel a középkori boszorkányperek és a Tanácsköztársaság idején túszul ejtett bírák történetét. A bíróság folyosóján lézerlövészet növeli az izgalmakat, de bemutatják azt is, hogyan dolgoznak a vasi helyszínelők. Távközlési eszközökből nyílik kiállítás, az Áldozatsegítő Központ pedig az internetes zaklatásokról szervez tematikus programot.

MÁV és a GySEV megnyitja mozdonyjavító műhelyét és a legkorszerűbb technikával felszerelt forgalomirányító központját. A régi és a legújabb mozdonyokra is fel lehet szállni, az üzemirányító központban pedig egy mini vasúttörténeti kiállítás röpíti vissza a látogatót a vonatközlekedés múltjába. A székház pincéjében az ókori város magtárának maradványait lehet megtekinteni.

Savaria Szimfonikus Zenekarnak ezen az esten bárki „dirigálhat”, vagy akár a zenészek közé is beülhet. Interaktív minikoncertet a közönség bevonásával többször is rendeznek. A zenészek megmutatják hangszereiket, és körbevezetik a látogatókat az egykori zsinagógában, és többször hallhatók majd a rézfúvósok, akik „toronyzenét” adnak. 

Szinte biztos, hogy június 22-én senki sem marad otthon a szombathelyiek közül, hiszen ugyanezen a napon rendezi meg a város a Csónakázó-tó mellett a Szentivánéji Vigasságokat is. Az eljutás egyik helyszínről a másikra szerencsére nem jelenthet gondot: a 30Y jelzésű kultúrbusz és egy DOTTO-vonat egész este szállítja majd az utasokat.

muzej.hu/H+

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

egy × 4 =