Háy János író, költő és Beck Zoltán énekes-gitáros, író pódiumestjét láthattuk a Berzsenyi Dániel Könyvtárban június 6-án a szintén a könyvtár szervezésében hagyományosan megvalósuló Ünnepi Könyvhét programsorozatának nyitányaként.

A Berzsenyi Dániel Könyvtár egyfajta missziót teljesít, amikor időről időre olyan rendezvényekkel lepi meg közönségét, mely elsősorban a kortárs irodalom népszerűsítését célozza meg.

Ezeken az irodalmi délutánokon, esteken a fiatalok is élményekkel gazdagodva aktív részesei lehetnek a magyar irodalom folytonosságának, gyarapodásának.

-Te, János, ki találta ki ezt az eszetlen címet a pódiumestünknek?
– Nem tudom.
– Talán ezt az estét megcsinálhatjuk így, aztán találjunk ki valami mást, valami jobbat.
– Ezen már tényleg nem tudunk változtatni, ezt már kiírták, ez már megjelent.
– De legyen ez az első és utolsó ezzel a névvel.
(Háy, Beck. ZajZaj, 2018)

A Háy Come Beck előadás során nem fontosabb a versnél a zene és fordítva, nem számít, hogy kinek a kezében van a gitár, és kinek a torkán jön ki a hang, két ránézésre különböző személyiség hoz létre egy teljesen egységes, jól építkező műsort. A végeredményben nem csak a zenét, a rockot, a popot hanem az irodalmat, a kortárs irodalmat is megtapsolja a közönség. Az író, a költő – kinek sokszor nem könnyű az élete – is ovációt közvetlen elismerést, ölelést, sikítást kap. Jól van ez így.

A versek, novellák, részletek és a hozzájuk kapcsolódó dalok témája tekintetében az érzelmekre helyezték a hangsúly, olyan belső lelki tükröződésekre, melyeket csak az érthetett igazán , aki már érzett gyerekkorában dühítő mégis felkavaró utálatot egy csúnya rolleros kislány iránt, aki kempingezett az NDK-s német turistáktól ellepett Balaton parton, aki jó akart lenni egy csajnál vagy srácnál, aki emlékszik még arra a bizonyos elsőre, aki megtalálta élete párját, aki bajlódott már a kisgyermekkori szobatisztasággal, aki néha nem találja az egyensúlyt a szülői teendők, a munka és a háztartás között, aki evett már zacskós levest igazi élvezettel, aki volt már más valaki szeretője, és talált rá újra a sok ránc mögött újra kedvesére és öltöztette szívét újra ünneplőbe. Egy óriási utat tehettünk meg együtt a gyerekkortól, az ifjúkoron át egészen a kapuk zárásáig. Néha sírtunk és néha bizony nagyokat nevettünk, azokon a fordulatokon, melyek összekötnek bennünket, villanások melyek mindannyiunk életében így vagy úgy bekövetkeztek.

Így történhetett, hogy a végén nevetve sírt a fiatal és öreg is.

A Háy come Beck a felszínről, egyre mélyebbre és mélyebbre hatol, kilencven perces lelki hullámvasút, melynek egy biztos pontjaként minden alkalommal elhangzik a szerzők aktuális újdonságaik közül is egy. Háy János elhunyt írótársára Térey Jánosra emlékezett Csak az sír… című versével, Beck Zoli pedig a legújabb Ki az akit még megölelnél c. 30Y albumról adott elő egy dalt.

A Háy Come Beck hangoskönyv, a hozzá kapcsolódó pódiumest mindenképpen könyvet szerető, könyvtárba járó, a kortárs irodalom iránt elmélyülten érdeklődő közönség figyelmébe ajánlható, kortól, nemtől függetlenül.

A könyvtár Ünnepi Könyvhétre szervezett programsorozata jövő héten folytatódik, a teljes program megtalálható a honlapon, valamint a Facebookon is lehet csatlakozni az eseményekhez:

Izgalmas programokkal vár minket a Berzsenyi Könyvtár az ünnepi könyvhéten

Supka Gézának 1927-ben, Miskolcon, a Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Országos Egyesülete nagygyűlésén megfogalmazott eredeti javaslata szellemében a jogutód Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése 1929 óta, 2019-ben 90. alkalommal szervezi meg…

Fotó: Kövér Bence

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code