A Magyar Írószövetség tavaly novemberi kezdeményezésének köszönhetően, ez év február 18-án, Jókai Mór születésnapján ünnepelhettük a magyar széppróza napját. Az ünnep kiváló lehetőség arra, hogy az országszerte szerveződött programok keretében, az olvasóközönség megismerje a kortárs irodalom jeles, ám sokszor háttérbe szoruló képviselőit.

A Berzsenyi Dániel Könyvtár három programmal kapcsolódott, az irodalmi életet pezsdítő eseménysorozathoz. Celldömölkön Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár Kresznerics Ferenc Könyvtárában, Alexa Károly író, irodalomtörténész a modern prózai alkotásokról szóló előadását hallgathatta meg a közönség. Február 16-án pedig a Berzsenyi Dániel Könyvtár első emeleti hírlapolvasójában nyílt kiállítás értékes, első és korai kiadású Jókai Mór kötetekből. A február 24-ig megtekinthető kiállítás, Vörösné Adler Erika tájékoztató könyvtáros munkáját dicséri.

Az ünneptől megihletődötten az Életünk esten Alexa Károly író, irodalomtörténész, az Életünk főszerkesztője beszélgetett Csikós Attila, Száraz Miklós György és Zalán Tibor írókkal, akik nemcsak a széppróza elkötelezettjei, de publikációikat gyakran olvashatjuk az irodalmi, művészeti és kritikai folyóiratban.

A beszélgetés témái változatosak voltak, pont úgy, mint amikor régi jó barátok beszélgetnek maguk között. A hangulat is ilyen volt, a négy író beszélgetett egymással allűrök, okoskodás, tudományoskodás nélkül az alkotói nehézségekről, sikerekről és az olvasói visszajelzés fontosságáról.

Alexa Károly nem csak, mint író szemléli a mai értelemben vett irodalmi életet, sokat megélt szerkesztőként is látja azokat a modern kor elidegenítő hatásaiból adódó jelenségeket, amelyek elmondása szerint korábban nem voltak. Hiányolja a tudományos műhelymunkát, az együtt gondolkodást, ihlet merítést segítő intézmények meglétét és az erre irányuló szándékot is.

Száraz Miklós György, édesapja Száraz György Kossuth díjas író révén már gyerekkorától fogva magába szívhatta volna a kulturális élet szellemiségét, hiszen rendszeres vendégek voltak otthonukban a neves írók, rendezők stb. Az íróvá válás folyamata, azonban hosszabbra nyúlt az ő életében, első regénye viszonylag későn harminckilenc éves korában jelent meg. Pete György legendás főszerkesztő jelentette számára az első kapcsot Szombathelyhez és az óta is szívesen ad publikációiból az Életünk folyóirat számára. Jelenleg legújabb, regényén dolgozik (Osztozkodók), melyből az est folyamán hallhattunk egy izgalmas beharangozó részletet. Az olvasói kritikát sokra tarja. „Az olvasónak igaza van. Magának olvas. Ha gyengén, akkor magának olvas gyengén, ha remekül, akkor remekül.”

Csikós Attila Szombathelyen született, ez talán a legerősebb szál, mely városunkhoz fűzi, ugyan nagyon korán elköltöztek Budapestre, mai napig szívesen visszajár. Gyakorlatilag már akkor be volt iratkozva a Berzsenyi Dániel Könyvtárba, amikor még olvasni nem is tudott. Szülei kezdetektől bátorították író tehetségének, különféle szakkörökön történő fejlesztését, ám inkább saját ösztöneire hagyatkozva, sodródva az árral találta meg azt a színházi, írói közeget, melynek hatására kiteljesedett az alkotói pályán. Tájleírások a vonaton című novelláját hallhattuk, annak kapcsán, hogy a régi jó dolgok bizony eltünedeznek.

Egy szerencsés véletlennek köszönhetően a Hungária kávéházi forgóajtó rövid rabságában Pete György főszerkesztő megveszi Zalán Tibortól a később óriási népszerűséget hozó Arctalan nemzedék című esszéjét. Véleménye szerint, ma már nem lehet ilyen áttörést okozni. „Akkor egy esszével be lehetett lépni az irodalmi életbe. Akkor még rá lehetett lépni az irodalom tyúkszemére.” Havonta jár le Hegyhátszentmártonban található házához, horgászni, pihenni, írni. Alexa Károly főszerkesztőhöz barátság köti, az ő inspirálásra írta a Kései Berzsenyi esték című versét, mellyel a Nagy Gáspár (2007) és a Quasimodo (2013) díjat is elnyerte.

A három alkotó nehézségként élik meg, hogy műveiket megjelentetni olykor nagyon nehéz. Írásaik gyakran a mély weben rejtve maradnak, és néha keserű szájízzel ugyan, de el kell fogadniuk, hogy sok rosszul megírt, ám szerencsésebben menedzselt kötet szélesebb rétegekhez eljut. Az írónak taktikázni, lobbizni, meghunyászkodni kell és még így sem garantált a siker.

A három alkotó így vagy úgy Vas megyét otthonának, hazájának tekinti és örömmel tesz eleget a felkéréseknek, ezt bizonyítja az is, hogy a zord idő ellenére eljöttek és közönségük megtöltötte a földszinti könyvtári előadót.

Ezt az ünnepet tehát az irodalmi élet nem csak a próza, hanem a kortárs literatúra ünnepének is tekinti, lehetőséget teremtve annak megismerésére, terjedésére.

Az alábbi jelzetek alatt megtalálhatóak a szerzők művei Berzsenyi Dániel Könyvtárban:

Fotó: Boros Ferenc

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 5 =