Szent Márton ünnep Szombathelyen (2013.11.04-15.)

0

Szent Márton a kereszténység egyik legnépszerűbb szentje. A savariai származású Szent Márton, aki Tours püspökeként halt meg, nemcsak a szombathelyi egyházmegye, hanem Gallia (Franciaország), sőt, Burgenland (Ausztria) védőszentje is. Szent Márton nevét szerte a világban sok száz, talán több ezer település és templom viseli. Legendája műalkotások sokaságának ihletője volt, életének eseményeit néphagyományok őrzik szerte Európában. Emléknapján, november 11-én, és az ahhoz kapcsolódó időszakban az egyházi tiszteletadás mellett a gazdag néphagyomány is megelevenedik. Márton napjával kezdődik a téli évnegyed, amikor „mártonludat” vágnak, megkóstolják az újbort, a liba mellcsontjából időt jósolnak. Szent Márton kultusza egyre erősebb Szombathelyen, ennek jegyében egyházi megemlékezések, lampionos felvonulás, koncertek, kiállítások, előadások, várják az érdeklődőket. A szombathelyi éttermek gasztronómiai rendezvényekkel, jellegzetes libaételekkel csábítják az ínyenceket.

November 4. hétfő 9.00 óra és 10.00 óra
AGORA – Gyermekek Háza
Szent Márton emlékek Szombathelyen – diaképes vetítés
Előadó: Zsámbéky Monika – művészettörténész

November 4. hétfő 18 óra
AGORA – Szalon, Szombathely, Fő tér 10.
Stekovics Gáspár festői portreista fényképészeti kiállítása
A képek “védjegye” egyfajta bizalmi viszony a fényképész és alanya között. Az ellesett pillanat így válik jellemrajzzá. Stekovics Gáspár költő és színész portréit a kíváncsiság és a közelhajolás egyidejű gesztusa teszi egyedülállókká, egy hiteles tekintet látja és láttatja őket, a maga kifinomult, érzékeny művészi eszközeivel.Jól elkapott pillanatok, jellemző gesztusok, fekete-fehér képekbe zárt hangulatok. Valahol ez is költészet, csak nem szavakkal.

November 4-15.
AGORA – Gyermekek Háza
Márton napi vásárfia készítése
Kézműves foglalkozások a Szent Mihálytól Péter Pálig és a Matéria néprajzi sorozatok 2. foglalkozásai keretében óvodás és iskolás csoportok számára – előzetes jelentkezés alapján.

Választható foglalkozások:

– faliba készítése;
– libazsíros pogácsa vagy Márton kifli sütése;
– fém lámpás készítése.

Részvételi díj: 250 Ft
Foglalkozásvezetők: Geosits Judit és Katonáné Nagy Mária

November 5. kedd 17 óra
AGORA – Szalon, Szombathely, Fő tér 10.
Ókeresztény út (Savaria-Sophiane-Sirminium) Szent Márton Európai Kulrurális Útvonalhoz csatlakozó tervezett új út ismertetése. Előadó: Orbán Róbert, Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa elnöke

November 6. 10.00-13.00 óra
AGORA – Gyermekek Háza
„Szent Márton nyomában” – helytörténeti, felfedező játék 5-6. osztályos, 5 főből álló általános iskolás csapatok részvételével – előzetes jelentkezés alapján.
Szent Márton emlékekhez kötődő izgalmas felfedező, feladatmegoldó, kutató játék Szombathely belvárosában: a Savaria Múzeum és a Szent Márton Látogatóközpont érintésével. Az egyes helyszíneken kb. 30 perces feladatmegoldás vár a résztvevőkre, melyek kapcsolódnak a helyszínek kiállítási anyagához az eddig megszerzett történelmi-helytörténeti ismereteikhez. A feladatok a csapatok együttműködő készségére, kreativitására, a történelmi ismereteik alkalmazására épülnek. A feladatok között szerepel: totó, keresztrejtvény, képfelismerés, mozaikkép összeállítása, ügyességi játék. A csapatok forgószínpadszerűen keresik fel a helyszíneket és teljesítik a feladatokat, teljesítményüket pontozzuk és jutalmazzuk.

November 6. szerda 16 óra
Találkozás helye: Szombathely, Székesegyház előtt
SZOMBATHELYI SÉTA SZENT MÁRTON NYOMÁBAN, kóstolóval, „Ízek- imák” előadással
Útvonal: Papi Szeminárium – Székesegyház – Fő tér – Szent Márton Látogató Központ Sétát vezeti: Orbán Róbert Előadó: Molnár János atya
Részvétel ingyenes.

November 7. csütörtök, 16 óra
Székesegyház – Szombathely, Mindszenty tér 1.
MISZTÉRIUMJÁTÉK SZENT MÁRTON ÉLETÉRŐL a Brenner János Nevelési Központ diákjainak előadásában,jelmezes játék keretében bemutatják a szent püspök életútját.

November 8. péntek 16 óra
Túra kiinduló pontja: Szentháromság szobor – Fő tér
„Szent Márton nyomán”- Ingyenes idegenvezetés magyar nyelven
Az érdeklődők a túra során megismerhetik Szent Márton életútját, szombathelyi kötődésének jelentőségét, valamint a város történetét. Útvonal: Székesegyház, Szily János szobra, Fő Tér, Szent Márton templom és Látogató Központ
A Tourinform Iroda szervezésében

November 8. péntek 17.00 óra
Székesegyház – Szombathely, Mindszenty tér 1.
Vesperás – esti dicséret Ünnepélyes zsolozsma a Székesegyházban, amelyet Dr. Veres András megyéspüspök vezet.
Részt vesz Dr. Ägidius Zsifkovics eisenstadti megyéspüspök és Dr. Konkoly István nyugalmazott megyéspüspök.
17.45 órától Lampionos felvonulás és Szent Márton szobrának megkoszorúzása
útvonal: Székesegyház – Széchenyi utca – Fő tér – Savaria tér – Szent Márton utca – Szent Márton templom
Lampionos körmenet indul a Székesegyháztól a Szent Márton templomhoz. Az énekeket a székesegyházi Werner-kórus illetve a MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár központi zenekara kíséri. A lampionos menetet a Savaria Légió és a Magyar Honvédség díszegysége vezeti.
A Martinus Egyesület nevében koszorúz: Horváth József pápai prelátus – elnök és Marosfalvy Antal

November 8., péntek, 19.30 óra
Bartók Terem – Szombathely, Rákóczi F. u. 3.
Romantikus est Petró Jánossal

November 8. péntek 20.00 óra
AGORA – Pincegaléria, Fő tér 10.
„Nótás Szilágy” koncert és táncház a Fondor zenekarral
FONDOR Zenekar – Népzene a Kárpát – medencéből Nyolc éve, hogy egy kellemesen-közösen végigmuzsikált németországi szereplést követően megalakult a Fondor. A zenekart azóta is a barátság és a falusi vonós zene iránti elkötelezettség kovácsolja össze. A tagok (Csernók Klára – hegedű; Maruzsenszki Andor – hegedű; Zimber Ferenc – cimbalom; Papp Endre- brácsa; Prihoda István – nagybőgő) kivétel nélkül húszas éveikben járó fiatalok, akik gyerekkoruk óta a népzene bűvkörében nevelkedtek. Bár mindannyian vidékiek, mégis budapesti táncházakban és folkkocsmákban acélosodott igazán táncházi zenekarrá a banda, s vált a vonós népzene tolmácsolójává. Az első komolyabb elismerést 2006-ban kapta a zenekar: elnyerte a Hagyományok Háza által kiírt 50 órás stúdiópályázatot. Így jelenhetett meg 2006-ban, a Fonó Records gondozásában, a Nótás Szilágy című lemez, amely specifikusan egy tájegységre, Szilágyságra koncentrál. 2009-ben a zenekar az Oktatási és Kulturális Minisztérium által kiírt pályázat keretein belül megkapta a „Népművészet Ifjú Mestere” címet.
A zenekar koncertje után Szilágysági táncok tanítása és táncház hajnalig.
Belépés: díjtalan

November 9. szombat 10.00 óra
Székesegyház – Szombathely, Mindszenty tér 1.
Ünnepi püspöki szentmise az egyházmegye védőszentjének ünnepén
9.30 óra Rózsafüzér imádság a Székesegyházban 
10.00 óra A szentmise főcelebránsa és a szentbeszédet tartja Ägidius Zsifkovics eisenstadti megyéspüspök.
Részt vesznek: Dr. Veres András megyéspüspök, Dr. Konkoly István nyugalmazott megyéspüspök, az egyházmegye papjai és hívei.

November 9. szombat 10.00-13.00 óra
Fő tér
Márton napi kirakó Szent Márton napjához kötődő, néphagyományokat megismertető játszóprogram óvodás és iskolás gyermekcsoportoknak, családoknak.
A játszóprogram egy pontgyűjtő játékos versenyt tartalmaz 8-10 játékhelyszínnel: kirakójáték és szerencsekerék, állatterelés szokása, lámpagyújtás és adakozás hagyománya, mosás és teregetés szokása, jelképes borkóstolás, rétes nyújtás, libatömő játék. A játékhelyszíneken ügyességi és gondolkodtató feladatokon keresztül a résztvevők megtudhatják, mi a jelentősége annak, hogy milyen színű lovon érkezik Szent Márton, mit jelent, ha Márton napján a lúd jégen áll, mi is az a Szent Márton vesszeje, szabad-e Márton napon ruhát mosni, libát enni, miért e napon verik csapra az újbort tartalmazó hordót, miért sütöttek rétest az asszonyok, miért ekkor gyújtanak lámpást.Minden megoldott feladatért pecsét és a játék végén jutalom jár. Kapcsolódó programok: kézműves foglalkoztatók és néptáncos szabadtéri műsor. Programon való részvétel ingyenes!

November 9. szombat 18.00 óra
Bartók Terem – Szombathely, Rákóczi F. u. 3.
Szent Márton napi díjátadó gálaműsor
Rendezvényen közreműködik:
– Capella Savaria: Vivaldi: Négy évszak –Ősz – III. tétel
– Isis Big Band – Korponay Zsófi: Orange Coloured Sky
– Kiss Márton – zongoraművész: Vukán György – Last Message
– Mérei Tamás – Holdosi Attila : Police: Every Breath You Take
– Balázs Fecó : Maradj velem (egyveleg)

November 10., vasárnap 11 óra
Szent Márton templom
Búcsúi szentmise

November 11. hétfő 17.30 óra
Bartók Terem – Szombathely, Rákóczi F. u. 3.
TANÁRI HANGVERSENY
Közreműködnek a szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola tanárai.
A belépés díjtalan!

November 13., szerda 18 óra
Szent Márton templom
dr. Pem László egyházmegyei zeneigazgató orgonakoncertje
Dr Werner Alajos atya, kiváló teológus, pedagógus és egyházzenész, halálának 35. Évfordulójára emlékezve.
A koncerten Johann Sebastian Bach, Liszt Ferenc Bartók Béla, Kodály Zoltán és Werner Alajos művei kerülnek bemutatásra.

November 14. Csütörtök 18.00 óra
AGORA – Filmszínház
Art – Mozi /40 éves az AGORA–Savaria Filmszínház
Jubileumi ünnepség és filmvetítés
A Weöres Sándor műve alapján készült, digitálisan felújított Psyché ritkán látható, háromrészes verziójának vetítése.
A belépés díjtalan. Regisztrációt kérnek.

November 15. péntek 19 óra
AGORA – MSH
Presser – Falusi – Szabó koncert
Presser Gábor szerzői estként aposztrofálja ezt a rendhagyó koncertet, melynek címe: Dalok régről és nemrégről.
„Szeretek filmzenét, színházi kísérőzenét, balettet írni… de a dalírástól sehogy sem lehet engem eltéríteni, a végén mindig oda lyukadok ki. Zeneszerző vagyok, aki néha elénekli a dalait.” A zeneszerző hosszú pályafutásának majd minden fejezetéből idéz majd, de nem csak a dalokat játssza, hanem kis történeteket is mesél hozzá. A mostani koncert exkluzivitását tovább fokozza, hogy olyan, általa is nagyra becsült vendégeket hívott meg, mint Falusi Mariann és Szabó Tamás
Jegyek elővételben az AGORA Jegyirodában vásárolhatók (Szombathely, Belsikátor 1. Tel.: 511-266)

A Szent Márton Ünnep rendezvényeinek koordinátora az Agora Szombathelyi Kulturális Központ.


2013. 11. 09-10. Szent Márton napi országos nagyvásár

• Az országos hírű Szent Márton napi vásárra hazánk szinte valamennyi szegletéből érkeznek minőségi portékákat kínáló árusok
• A nagyszínpadon zajló programok között lesz gyermekelőadás, néptánc, népzene és más, vásári hangulatot idéző előadás, bemutató
• Az egész napos szemlélődésben, alkudozásban megfáradt látogatók megkóstolhatják a kürtöskalácsosok, gesztenyesütők friss   csemegéit, a lacikonyhák kínálta étkeket, majd koccinthatnak a kiváló borokat kínáló gazdáknál
• A kisebbeket különböző kézműves-foglalkozásokkal várjuk, a nagyobbak lovaglásban és íjászatban próbálhatják ki ügyességüket
• Alkalmi tárlatvezetés a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola tanulóival a farkasfai háznál
• Az Aja-Gur Egyesület jurtájában hagyományos kézműves technikákat sajátíthatnak el a gyermekek
• A kerített házban „A vasi bringázás történetéből” című kiállítás tekinthető meg

Színpadi program

November 09. Szombat

13.00 Szent Márton vesszeje – Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes
14.00 Szamárcsel – Maszka Bábszínház
15.00 Nagy Kriszta és Dala József koncertje
16.00 Karak Zenekar koncert

November 10. Vasárnap

10.30 Borkeresztelő – Dobronaki Turista Egylet
13.00 Szamárcsel – Maszka Bábszínház
14.00 Ungaresca Táncegyüttes
15.00 Violin király és Hanga királykisasszony – zenés mesejáték Joós Tamás közreműködésével
16.00 Tárkány Művek koncert

A Martinus Vallási és Kulturális Egyesület a Y’S Men Klub Egyesülettel közösen a szlovén házban 9.00-17.00 óra között az elmúlt évhez hasonlóan tervezi a programot:

– Szent Mártonhoz kötődő kiadványok /elvihetőket/
– lampion és libás kitűző készítés
– játékok Szent Mártonhoz kötődően
– tea főzés
– tagok által készített sütemény és libazsíros kenyér kínálás

A vendéglátásunkért adományozásra buzdítjuk a bennünk felkeresőket. Az így összegyűlt adománnyal kiegészítjük dán barátaink által küldött támogatást. A teljes összegből TESCO utalványt vásárolunk, mellyel elsősorban a Fogyatékkal Élő Gyermekeket Nevelő Családok Egyesületét és a Rumi Óvoda Fejlesztő és Általános Iskola Készségfejlesztő Speciális Szakiskola Gyermek és Diákotthont fogjuk támogatni.

A rendezők a műsorváltozás jogát fenntartják!

Információ: Savaria Múzeum 9700 Szombathely, Kisfaludy S. u. 9. Tel. 94/501-948, fax: 94/509-682
E-mail: info@savariamuseum.hu Belépőjegy: Teljes áru: 800 Ft, kedvezményes: 400 Ft

Szent Márton Libavonattal a Szent Márton napi vásárra
Utazás: 2013. november 9.
Menetrend és bővebb információ itt található: www.gysev.hu
E-mail: gysev@gysev.hu Tel.: 94/517-376

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

kettő × 5 =