Ezt Gulyás Gergely jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszterjelölt bizottsági meghallgatásán. Ezzel kiderült az is, hogy a civil és társadalmi ügyek az új kormányzati ciklusban is a Miniszterelnökséghez fognak tartozni.

A Miniszterelnökség többi államtitkárának nevét is ismertette a meghallgatáson: György István marad a területi közigazgatásért felelős államtitkár, Pótápi János nemzetpolitikáért lesz felelős, míg Janó Márk Ádám közigazgatási államtitkár marad.

Jelentősen nőttek a civil szervezetek számára rendelkezésre álló források 2018-tól – ezt még februárban mondta a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára Dombóváron.

A helyettes államtitkár ekkor kifejtette: 2018-ban mintegy ötmilliárd, idén már húszmilliárd forintra pályázhatnak az egyesületek, alapítványok. A Nemzeti Együttműködési Alap keretében 11 milliárd forint áll rendelkezésre, amely a Falusi Civil Alap, illetve a Városi Civil Alap 5-5 milliárd forintos keretével egészül ki.

Az ötezer lakosnál népesebb városoknak megnyíló Városi Civil Alapból olyan célokra lehet pályázni, amelyek a NEA támogatásával kevésbé elérhetők, így például pályázhatnak többi között gépkocsivásárlásra, épületfelújításra, épületvásárlásra, rendezvényekre, tárgyi eszközökre és kommunikációs feladatokra.

Kormányzati szinten nemcsak erről a területről jelentős a civilek támogatása: a kulturális költségvetésből is részesülnek civil szervezetek a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Művészeti Akadémia vonatkozó pályázatain, míg az ifjúsági szervezetek a Gyermek és Ifjúsági Alapból és a Nemzeti Tehetség Programból is kaphatnak pályázati forrást.

H+/MTI/híradó.hu/portfolio.hu

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

17 − tizennégy =