A hűvösebb idő ellenére, meglehetősen szép számban látogattak ki a húsvéti készülődés témakörét megcélzó Vasi Skanzen programjaira.

A rendezvény a Skanzenen belül több állomáson zajlott. Az őrségi és szlovén vendvidék szertelepüléseinek hangulatát idéző dombon lehetett agyagozni, tojást festeni, tojást gyöngyökkel díszíteni, húsvéti kekszet készíteni és természetesen itt került felállításra a nyuszi-simogató is, ami a gyerekek nagy kedvence lett. A molnaszecsődi harangláb szomszédságában, a tóka parton került felállításra a népi kosárhinta és míg az aprónép széles mosollyal körhintázott, addig a szülők egy kis házi rétessel és tájjellegű borokkal csillapíthatták éhüket, szomjukat.

A félköríves falusi utcasoron, az első ház udvarán népi iparművészek segítségével karcolásos technika elsajátításával húsvéti tojást készíteni, valamint 15:00-ás kezdéssel meghallgathattuk dr. Horváth Sándor néprajzos, muzeológus átfogó, informatív előadását a tavaszi népi hagyományokról. Az utcában tovább haladva tavaszi ajtódíszt is készíthettek a szorgoskodni vágyók.

A Vasi Skanzen tavaszi rendezvénye kitűnő kikapcsolódási lehetőség volt, nem csak a kis- és nagycsaládosok, de a hagyományok megismerésére vágyók számára is.

A programsorozat egyfajta kedvcsinálónak is beillett, hiszen közeleg Szent György napja, amikor a Skanzenben ismét megrendezik a Kézműves, natúr- és biotermékek országos vásárát (2017. április 22-23., 10:00-18:00).

Addig is látogassák meg képgalériánkat és ne feledjék, a hagyomány lehet érték!

Cikk: Spiegler-Kutasi Nikoletta
Fotó: Spiegler Mihály

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

öt + tizennégy =