“Ez a város legélénkebb, legforgalmasabb utcája, igazi központja. Szebbnél-szebb üzletek sorakoznak egymás mellé, a pénz- és hitelintézetek legnagyobb részének itt vannak pompázó székházaik, heti vásárain (kedden és pénteken) óriási néptömeg nyüzsög a tér minden részében s a déli és esti órákban itt van az elegáns közönség korzója.”

Bár a tér beépítése nem egyenletes és részben még hiányos, összhatásában mégis a nagyratörő város képét nyujtja.

– írta 1933-ban Dr. Thirring Gusztáv Szombathely és környékének részletes kalauza című ismertetőjében a Fő tér Király utcához közeli részéről, az akkori Erzsébet királyné utcáról.

Thirring ismertetője így folytatódik, már a Szentháromság-szobor környéki térről:

Szentháromság-tér (elöbb Horváth Boldizsár-tér) csak az Erzsébet királyné-út két hosszú házsorával alakul térré, mert e néven csak nyugati és rövid északi frontja van. Nyugati hosszú oldalának számos háza kőzül legkiemelkedőbb a Szombathelyi Takarékpénztár (ép. Mocsányi és Stadler 1913.) hatalmas palotája (…), mely egyúttal a Gróf Széchenyi István-utcasaroképülete. Az északi rövid oldal legszebb háza a címerrel díszített régi úri ház (…), melyet Hefele Menyhért épített Szegedy János kanonok részére (ma a prémontreiek tulajdona). Tovább e soron a Kath. kör és a Szombathelyi Leszámítoló Bankújabb épületei. A tér közepén áll az 1869. emelt Szent-háromság szobra.

Két részes képes válogatásunkban zanzásítva mutatunk képeket a szombathelyi Fő tér elmúlt százötven évéről.


Forrás:


Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

tizenegy − tizenegy =