A Kámoni Arborétum látogatóközpontjában tartotta hagyományos civil sajtóreggelijét a Vas Megyei Civil Információs Centrum. A tájékoztatón hét civil szervezet képviselője hívta fel programjaikra a sajtó figyelmét, ezzel is bizonyítva a civil szféra sokszínűségét.

Károly Frigyes, a Kámoni Arborétumért Egyesület a 2018. január 19-én, pénteken 18 órakor megrendezésre kerülő programra hívta fel a figyelmet, amely az „Egy templomépítő ember a csitári hegyek alatt” címet kapta. A beszélgetésen Paulisz Boldizsárral az alsóbodoki Szent Kereszt Felmagasztalása-kápolna építőjével beszélget a Kámoni Arborétumért Egyesület elnöke. A programot négy társszervezővel, a Herényi Kulturális és Sportegyesület, a Honderű Asztaltársaság, a Rákóczi Szövetség Szombathelyi Szervezete és a Kámoni Arborétum közreműködésével valósítják meg.

A Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete fontos feladatának tartja a látásukban korlátozott emberek életvitelének segítését, integrációját a társadalomba. A szombathelyi önkormányzat támogatásával olyan felolvasó készüléket vásároltak, amelynek segítségével bárkinek könnyen elérhetővé válik akár egy könyv elolvasása – ezt a számítógépet mutatták be az egyesület képviselői a sajtóreggelin.

Ez a készülék nagy mértékben és nagyon sok mindenben tud segíteni a látásukban erősen korlátozott embereknek, jelentősége abban van, hogy nincs szükség hozzá se számítógépre, se szkennelőre; azonban csatlakoztatható hozzá kijelző vagy fülhallgató is. A gép felolvasás mellett több oldalt is meg tud jegyezni, így azok lementhetővé válnak későbbi felhasználásra.

Bangó Mária Mira, az idén kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő Orient-tál Jótékonysági Bálról számolt be. A 2018. február 16-i bált idén új helyszínen, az ELTE-SEK dísztermében szervezik meg.  A jótékonysági bál bevételével a Markusovszky Egyetemi Oktató Kórház Gyermekosztályát, valamint az Aranyhíd EGYMI-t támogatják. A programon a kelet világa és a bálozási szokások szövődnek ismét össze, keleti ételek és táncok kerülnek bemutatásra, emellett fellép többek között az Aranyhíd EGYMI gyermekkórusa és orientális táncos csoportja is.

A tizenegyedik alkalommal rendezi meg az évről-évre egyre sikeresebb Civil bált a Szombathelyi Civil Kerekasztal. A Puskás Tivadar Szakközépiskola éttermében 2018. január 27-én megrendezésre kerülő bálon a Ballantines Együttes szolgáltatja majd a zenét, valamint a résztvevőket vacsora, tombola és a Képeslevelezőlap-gyűjtők Dalkörének vidám meglepetés műsora várja.

A Női Vállalkozói Klub Egyesület első  alkalommal rendezi meg bálját, ahol az  egyesület  által alapított Év Női Vállalkozója Díja  is átadásra kerül. Az est tematikus bálként, az 1920-30-as évek jazz  korszaka stílusában, a korszak öltözékeiben, zenéjével kísérve zajlik a Pannónia Étterem Rendezvénytermében, 2018. február 3-án. Közreműködik az ISIS Big Band, a Fever Dance Group; a házigazda Zsámboki Marcell lesz.

„Megszületett a VAS-FILM kistesója” – ezt Meskó Krisztián, a Táplánszentkereszt Kultúrájáért Egyesület képviselője mondta, amikor bejelentette a „Töltsd tele Vassal!” program felhívását, melynek célja az, hogy az amatőr filmesek mutassák be környezetük, településük hagyományait, történetét, amellyel nemcsak ezeknek a népszerűsítését, hanem a helyi értéktár bizottságok munkáját is segíthetik. Alapvető cél, hogy minden településnek, de legalább a megye 80 %-kának elkészüljön a saját imázsfilmje, településfilmje három éven belül. Három kategóriában (településfilm, etűd a településről, dokumentumfilm) határidő nélkül várják a filmeket. A részletes felhívás a www.vasimozgokeptar.hu weboldalon található.

A Dr. Kiss Gyula Kulturális Egyesület 1993 óta ad ki Közösségi Kultúráért Díjat azoknak a személyeknek és közösségeknek, akik munkájukkal önkéntesen járulnak hozzá kisebb-nagyobb közösségek működéséhez. Életük, szervező tevékenységük például állítható nem csupán szűkebb pátriájukban, hanem megyei szinten is. A „Magyar Kultúra Napja” alkalmából rendezett díjátadó ünnepségen az egyesület által alapított „Közösségi Kultúráért” elismerést 2018-ban a következők kapják:

 • Béri Balog Ádám Táncegyüttes, Körmend
 • Kiss Judit Castanea Egyesület, alapító elnök
 • Verasztó János, evangélikus lelkész, Répcelak                      
 • Bors Géza, Honismereti és Művelődési  Egyesület vezetője, Jánosháza                               
 • Gyöngyösfalui Szent Márton Templom Énekkara                                                          
 • Fukszberger Imre Lóránt, Csehimindszent polgármestere                              
 • FERRUM Színházi Társulás, Szombathely                                                     
 • Pintér Anikó, körvezető                                
 • Németh Iván, kőszegi fotós
 • Rozmaring Énekkar, Felsőcsatár
 • Gregorits Ferenc, művészeti vezető, Ostffyasszonyfa
Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 − 12 =