Kelbert Krisztinával startolt a Tea és Tudomány évada, húsz országból érkeztek delegációk a Euroweek diáktalálkozóra, valamint sport dicsőségfalat avattak a jubiláló intézmény falai között: összefoglaló az elmúlt hetek eseményeiről.

Kelbert Krisztinával indult a Tea és Tudomány idei évada

A Savaria Múzeum Történeti Osztályának vezetője 1999-ben érettségizett a kanizsaiban. Matekos osztályba járt ugyan, de a gimnáziumi történelemórák is hozzájárultak ahhoz, hogy előbb magyar-történelem szakos tanárnak, majd régésznek tanuljon. Múzeumi munkájából többek között kiemelte a Knebel-fotógyűjtemény felfedezésével kapcsolatos élményeit. Naponta több órát tölt kutatással, ennek egyik gyümölcse volt a programon tartott előadása, amely a KDG egykori tanárának, Halász Ilonának gyermekkori naplói alapján készült. 

Euroweek: 20 ország diákjai érkeztek Szombathelyre

Elindult az európai diáktalálkozó, a Euroweek Szombathelyen

2017. szeptember 23-án reggel a Savaria Moziban tartott ünnepséggel megkezdődött a jubileumi, huszonötödik Euroweek. A házigazda idén a szintén jeles évfordulót, fennállásának századik évfordulóját ünneplő Kanizsai Dorottya Gimnázium.

A rendezvény megnyitóját követő felvonulás után megismerkedhettek Szombathellyel az ideérkezők egy városnéző kvízen keresztül, majd este a delegációk a nemzetközi büfén mutathatták be hazájuk étkeit.

Másnap a Savaria Moziban került sor a diákok sokszínű, táncos-zenés színpadi produkcióira. Hétfőn az ELTE Savaria Egyetemi Központban volt sportverseny a résztvevőknek, míg kedden Budapesttel nevezetességeivel ismerkedhettek meg az ideérkezők. Szerdán Fertőd és környéke volt az úticél: a Páneurópai Piknik Emlékhelyen az 1989-es határnyitás emlékéül állított kopjafára a delegációk tagjai elhelyezték magukkal hozott nemzeti színű szalagjaikat, s elénekelték az Euroweek himnuszát is. Este az egyik szombathelyi szórakozóhelyen tartották a program záróestjét, ezzel ért véget az egy hetes program. 

Kutatók Éjszakája a laborban

Az idén is csatlakozott a Kanizsai Dorottya Gimnázium a Kutatók Éjszakája országos rendezvénysorozathoz: a labor előtti Csodák folyosóján fizikai, míg a természettudományos laborban kémiai kísérletekkel várták a érdeklődőket, akik szép számban jelentek meg a programon.

Dicsőségfal a dicsőséget hozóknak

A Kanizsai Dorottya Gimnáziumban több olyan sportoló érettségizett, akik pályafutásuk során magyar bajnokok, vagy válogatott sportolók lettek: őket mutatja be az a dicsőségfal, amelyet a Tea és Tudomány est keretében avattak fel a gimnázium tornatermi folyosóján. Koczka Tibor alpolgármester köszöntőjében üdvözölte a jubiláló iskola sporttevékenységét; Módos Tibor igazgató hangsúlyozta, hogy ahogy eddig is, a jövőben is támogatják és segítik a diákok sportéletét a tanulás mellett.

A Pezenhófer György vezette beszélgetésen Bognárné Szabó Éva, Csire Anna, Németh István, Szanati Mátyás és Csercsics Rihárd mesélt kanizsais emlékeikről, sportéletükről.

H+ összeállítás
Fotó: Czirók Dániel, Kovács Kristóf, Simon Ádám

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

tizenhárom − tíz =