Néhány ősszel játszódó, talán kevésbé ismert könyvet ajánlok, amik amellett, hogy érdekes történetek, garantáltan őszi hangulatba hozzák az olvasókat!
Ha meg is mutatnád, hogy mit olvastál ezek közül jelölj meg minket Instagramon: @hirlevelplusz.hu.

Elizabeth Strout – A Burgess fiúk
#családregény #amerika #kirekesztés

A történet a Burgess családról – ami a címmel ellentétben nem csak két fivérről, hanem a húgukról is – szól. Jim legidősebb testvérként a családfő szerepét töltötte be apjuk tragikus halála után; Bob a középső fiú az örök fekete bárány, aki mégis – viszonylag – pozitív személyiség. Susan élete felnőttként kiüresedett, csak fia, Zach tölti meg tartalommal. Sokféle élet, probléma és tragédia sűrűsödik bele ebbe a könyvbe: a szomáli bevándorlók életétől kezdve az eltemetett családi problémákig, amik a testvérek egész életében erőteljesen hatnak. Strout nagyon jól ír – egész életeket sűrít pár oldalba, emellett jó hangulatteremtő. Érdekes volt bepillantani ebbe a családi életbe, ahol a testvérek valahogy mind egymásra voltak utalva – látszólag elkezdték a felnőtt életüket, de a külső körülmények hatására megrekedtek valahol – Zach ügye után viszont elkezdtek változni…

J. Daugherty – A Cimmeria titka
#ifjúsági #iskola

Allie a főszereplőnk, egy 16 éves lány, aki bátyja eltűnése után összeomlik és mindig keresi a bajt. A könyv elején is épp egy ilyen akcióban ismerkedünk meg vele, aminek a következménye, hogy a szülei átíratják egy másik iskolába. Ám a suli nevét, helyét sem árulják el a lányuknak, így eléggé meglepődik, amikor egy vidéki kastélyba kerül, amiben még nyáron is működik a bentlakásos iskola, a Cimmeria Akadémia. Allie viszonylag hamar barátokra lel, és kezdi kiismerni ezt a különös iskolát, és rájön, hogy nagyon nem illik a többiek közé.

Marina&Szergej Gyacsenko – Alekszandra és a Teremtés növendékei
#ukrán #mágikusrealizmus #iskola #felnőttéválás

Alekszandra 16 évesen a Krím félszigeten nyaral anyukájával, mielőtt szeptemberben belevetné magát a nagy tanulásba, a zárótesztekbe és a főiskolai előkészítőbe. Szaska rendes lány, visszahúzódó, nem vágyik bulizni a kortársaival, szeret úszni és olvasni. A kisváros utcáin egyik nap egy furcsa, sötét ruhás, szemüveges emberre figyel fel, aki mintha követné őt. Kezd a nyaralás lidércnyomássá válni számára. Egyik nap végre megszólítja a sötét ruhás ember Szaskát, és egy furcsa feladatot bíz rá, ha nem teszi meg, annak meglesznek a következményei… Szaska élete kezd kifordulni magából: a tanulás, a különórák, az edzés minden idejét-erejét felemésztik, amikor végre eljön a tavasz és az évvége, akkor újra megjelenik a fura ember és kijelenti, hogy nem a helyi egyetemre fog járni, hanem egy vidéki kisvárosba, Torpába, a Különleges Technológiák Főiskolájára. Persze nem mondja meg, hogy milyen különleges technológiákról lehet majd itt tanulni…

Donna Tartt – A titkos történet
#bölcsészkrimi #amerikai #egyetem

Fordított krimiről van szó, mivel már az elején tudjuk, hogy ki az áldozat és nagy vonalakban kik a tettesek, ám a miértre csak később jövünk rá. Az elbeszélő Richard Papen, aki egy kaliforniai kisvárosból érkezett a keleti parti vermonti Hampden egyetemre. Miután egy évet ellébecolt a korábban orvosin, úgy döntött éles fordulatot vesz és az angol tanszékre felvételizik. Az élete a kaliforniai Planoban kilátástalan volt, a szüleitől eltávolodva, életével elégedetlenül érkezett Hampdenbe. Itt egy teljesen más világ fogadta – a tapintható történelem, a gazdagság és tudás birodalma. Elég hamar megismerkedik a tanszék ‘klikkjeivel’, és vonzani kezdi az ógörögöt tanuló csoport, akik mindössze öten vannak – nehéz bekerülni közéjük, és elsőre persze neki se sikerül. A történet erről az öt emberről szól, akik nem hétköznapi emberek – Richard szemével látjuk őket, először sznobnak, távolságtartónak, ám a könyv végére szinte minden gyarlóságukat megismerjük.

Jo Walton – Mások között
#ifjúsági #napló #wales #iskola

Mori 15 éves, elveszítette ikertestvérét, megszökött gonosz anyjától – a gyermekvédelmisek az apjánál helyezték el. Daniel Markova már korán elhagyta feleségét és ikerlányait, így Mori nem tudja hogyan viselkedjen vele. Sokáig nem is kell szokniuk egymás társaságát, mert apja három nővére hamar kitalálja, hogy a lányt be kell adni egy angol bentlakásos iskolába, ahová ők is jártak. A könyv a lány naplóbejegyzéseiből áll – ezek változatos hosszúságúak, néhány infót csepegtet a múltjából, de legtöbbször a jelenéről mesél, és persze az olvasmányairól. A történet rövid időt ölel fel, kicsit több mint fél évet – az iskolakezdéstől indul, ahol Mori egy új közegbe kerül, nehezen illeszkedik be több okból is, de a könyvekben (és a könyvtárban) mindig menedéket talál. A könyv tele van életerővel, és nagyon pozitív képet ad – Mori sok traumán ment keresztül, ennek csak egyik csúcsa az ikertestvére halála. Mégis az életet választja, a könyveket, a barátokat és a fejlődést.

A könyvekről bővebben a Dóri Online Olvasónaplója blogon olvasható a véleményem; ill. az említett regények megtalálhatóak a Berzsenyi Dániel Könyvtár állományában is!

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

tizennyolc − 1 =