Rendkívül gazdag programkínálattal érkeztek a szeptemberi sajtóreggelire a vasi civilek. A házigazda Vas Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ pedig oszkói szilvakóstolóval várta a sajtó képviselőit.

Elsőként Schmidt Csilla, a Magyar-Japán Baráti Társaság elnöke számolt be rendhagyó programjukról. A járványhelyzetre tekintettel 2020. október 6-án „Csodálatos Japán” című kiállítással indítják útjára a 12. Japán Nap rendezvényüket, melyre idén regisztráció is szükséges a helyszínen. A tárlat október 12-ig tekinthető meg az Agora Kulturális Központban.Október 10-én kis létszámú csoportos foglalkozásokat, előadásokat tartanak szintén az Agorában. Többek között origami, kazarihimo, kagylójáték, padlófestés várja az érdeklődőket, amennyiben a járványügyi helyzet engedi, KK-ON és ATARU koncertjét is meghallgathatják a vendégek. A programokról később még bővebb tájékoztatást fog közzétenni a szervezet.

Diákokat szólít meg a Berzsenyi Dániel Könyvtár, a H+ Média és Kulturális Egyesület és a Szombathelyi Szépítő Egyesület fotó- és filmpályázata. Általános, közép- és felsőfokú intézmények diákjai mellett fogyatékkal élő fiatalok pályázatait várják 2020. december 11-ig – osztotta meg a hírt Boros Ferenc, a megyei könyvtár munkatársa. A harmadik alkalommal meghirdetett versengésre nevezni lehet fényképpel, kisjátékfilmmel, etűddel, dokumentumfilmmel, riporttal. Mindegyik esetben a lényeg, hogy kreatív, egyedi alkotásokkal mutassák be a pályázók a közvetlen környezetüket, településeiket. A fiatalok aktivitására idén is számítanak, hiszen előző pályázatra már közel 80 fotó és több mint 20 filmes alkotásból választhatta ki a szakértő zsűri a legjobbakat. Az idei pályázat anyagából a tervek szerint 2021. februárjában terveznek kiállítást és filmvetítést a szervezők. A kiírásról bővebb információt a könyvtár honlapján találhatnak az érdeklődők.

A járványhelyzet miatt szeptemberre csúszott át az 53. Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem rendezvénysorozata. Bakó Béla, a Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület igazgatója bízik a tudományos találkozó sikerében, hiszen számos neves szakembert tudtak előadóként meginvitálni. Az idei téma a trianoni évfordulóhoz igazodik, a határmenti települések helyzetét vizsgálják a szakemberek társadalmi, építészeti, urbanisztikai szempontok alapján. A „100 éve peremhelyzetben: határmenti városok a Kárpát-medencében” címmel összehívott találkozó fő kérdései, hogy a 20-21. században államhatár-szakaszonként is különbözően, ám szinte folyamatosan változó funkciójú, átjárhatóságú, jelentésű határok hogyan befolyásolták, alakították a közelükben fekvő települések életét. Hogyan tudtak alkalmazkodni a városok a változó feltételekhez, milyen irányokat vett településfejlődésük, városépítészetük a két világháború között, azt követő időszakban valamint a rendszerváltozás után. A programra nem csak szakembereket, hanem a téma iránt érdeklődő civileket is várnak.

Nem maradhat el a szeptember szüret és borkóstoló nélkül. A Hegypásztor Kör harmadik alkalommal invitálja a családokat, baráti társaságokat a Hegyháti Tájoló rendezvényükre. A Vasi Hegyhát egyik legnagyobb programján nyitott pincék, borkóstolás, gyümölcspréselés, számos kulturális program, hagyományos szüret, kerékpáros- és gyalogos túra várja az érdeklődőket. Szeretnék feleleveníteni a „Csepü, lapu, gongyola” népi hagyományokat, játékokat népszerűsítő versenyt is, melyet az idősebbek az 1980-as években a televízión követhettek. A felnőttek pedig erejüket mérhetik össze a „Parasztolimpián”, ahol eldőlhet, ki idén a „legnagyobb paraszt”. Összesen 15 településen és a környező szőlőhegyeken zajlanak majd az események, melyeket kerékpáron, de közvetlen buszjáratokkal is megközelíthetünk.  2020. szeptember 26-27-én az alábbi települések várják a vendégeket: Alsóújlak, Bérbaltavár, Csehi, Csehimindszent, Döröske, Gersekarát, Győrvár, Hegyhátszentpéter, Nagytilaj, Olaszfa, Oszkó, Petőmihályfa, Rábahídvég, Szarvaskend, Vasvár. Szabolcs Gergely, a Hegypásztor Kör szervezője kiemelte, a több helyszín, valamint az, hogy idén első alkalommal két napos lesz a program, kedvez a járványügyi előírásoknak is, ugyanis a látogatók száma így megfelelően eloszlik ahhoz, hogy a résztvevők tarthassák a távolságot és elkerülhető legyen a tömeg.

Reménykednek a jó időben a Bayou Bönhö Kenu Klub szervezői, hiszen 2020. szeptember 12-én Szentgontthárdról indítják útjára immár 25. alkalommal a Rába-maratont. Az amatőr, de gyakorlott kenusok közel 70 kilométernyi túrán vehetnek rész, 14 kategóriában versenyezhetnek: női, férfi, valamint vegyes kajakban vagy kenuban, egyes és legfeljebb négyes egységekben.  A rajt szeptember 12-én a szentgotthárdi Alpokalja Motel Kempingjében lesz 8 és 11 óra között, az eredményhirdetés pedig 19 órakor a molnaszecsődi malomnál lesz. A Bayou Bönhoo klub főszervezője, Somogyi László örömét fejezte ki, hogy a program a Rába folyó legrégebbi versenye, mely nagyon népszerű a kajak és kenu sportot kedvelő amatőrök körében. Egyre többen visszatérnek, evezős klubok, egyesületek születtek a helyi emberek összefogásából, akik fontosnak érezték a táj- és természet megóvását, és egyben olyan életérzést, életfilozófiát közvetítenek, amely a jövő nemzedékének is követendő lehet. Ahogy fogalmazott: ezen a versenyen nyerni barátságot, és szép Rába-völgye élményt lehet szerezni.

Meskó Krisztián, a Vas Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ munkatársa egy mai, szeptember 9-i programra invitálta az érdeklődőket. Kőszegen rendezik meg a IX. Vasban – Civilben programot a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínházban 16 órától. A témák változatosak. Előadás hangzik el a fiatalok szerepéről a civil szervezetek fenntarthatóságában, az iskolai közösség szolgálatról, önkéntességről. A VMCK Szolgáltató Központ munkatársai tájékoztatják a megjelenteket civil pályázati lehetőségekről, aktualitásokról is. Horváth Zoltán, az AGORA-Szombathelyi Kulturális Központ igazgatója a járvány előtti és utáni közművelődési helyzetet elemzi, Éles Krisztina, a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Kft Vas megyei igazgatója pedig a közművelődés országos és megyei stratégia irányairól tart tájékoztatót. 

Meskó Krisztián országos kezdeményezésről is beszámolt, 2020. október 9-én országos Civil Véradásra várnak mindenkit. A szombathelyi vérellátóban reggel 8-től délután 17 óráig adhatnak vért civil közösségek, egyesületek tagjai, és természetesen bárki, aki segíteni szeretne.

Kovács Magdolna

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code