Önkéntes felkészítés múzeumbarátoknak

1

A Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum a Vasi Múzeumbarát Egylettel együttműködve Múlt, jelent, jövőt címmel szabadegyetemi képzést indít azoknak a jó kommunikációs készséggel rendelkező múzeumbarátoknak, akik mélyebben érdeklődnek a múzeumi ismeretátadás iránt, sőt e területen szívesen vállalnának önkéntes munkát is.
A jelentkezők a szakmai felkészítő programokon szerzett tudásukról az elismert szakemberek előtt tartott bemutató tárlatvezetés során adnak számot. Az eredményes „vizsgát” követően önkéntes tárlatvezetőként kapcsolódhatnak be a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum tagintézményeinek életébe. Az önkéntesek kiválaszthatják azt a tagintézményt, amelynek gyűjteményét, kiállításait behatóbban szeretnék megismerni, és amelyben leginkább tevékenykedni kívánnak. A szabadegyetem programjai az alapismereteket tárgyaló közös modulok mellett a választott tagintézményekben fakultatívan valósulnak meg.
Az első szabadegyetemi alkalomra 2013. szeptember 30-án (hétfőn) 17 órai kezdettel került sor a Savaria Múzeumban. Az érdeklődőket Csapláros Andrea múzeumigazgató és Tóth Kálmán a Vasi Múzeumbarát Egylet titkára  köszöntötte. A múzeumbarátok megismerhették a szabadegyetem tematikáját, kiválasztahatták azt a múzeumot, mely kedves számukra, melynek munkáját a jövőben behatóbban is megismernék. A leendő önkénteseknek a Vas Megyei Önkéntes Centrum és a Vas Megyei Civil Információs Centrum munkatársa tartott Önkéntességről egyszerűen – avagy  amit tudni érdemes mielőtt belevágsz vagy ha már csinálod egy ideje – címmel önkéntes felkészítést. A felkészítés keretében a résztvevők megismerhették az önkéntesség fogalmát, tájékoztatást kaptak a 2005 évi közérdekű önkéntességről szóló törvényről, a törvény rendelkezéseinek megfelelő adminisztrációs kötelezettségekről, az önkéntes munkavégzés szabályairól; az önkéntesek és fogadószervezetek jogairól és kötlezettségeiről, a Vas Megyei Önkéntes Centrum tevékenységeiről.

Forrás: Vas Megyei Önkéntes Centrum

Facebook

1 komment

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 − 7 =