Október elsejétől pályázhatnak civil szervezetek a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) forrásaira, amelynek összege az előző évihez képest csaknem kétmilliárd forinttal emelkedett – közölte a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára szerdán Szombathelyen.

Szalay-Bobrovniczky Vince egy tájékoztató fórum előtt, sajtótájékoztatón elmondta: erre az évre 5,9 milliárd forintra lehetett pályázni a kormány által létrehozott NEA keretein belül, 2020-ra ez az összeg – amelyre októbertől lehet pályázni – már 7,7 milliárd forint lesz.

A forrásbővülés annak köszönhető, hogy a személyi jövedelemadónak az az egy százaléka, amelyet civil szervezeteknek adhatnak, de nem rendelkeznek róla, automatikusan a Nemzeti Együttműködési Alapba kerül, és civil szervezetek támogatására fordítják – ismertette.

A konstrukció jól működik, hiszen az alap évről évre nő, és a forrásaiból szinte bármilyen hasznos célra lehet pályázni, például szociális szolgáltatások, egészségügyi, kulturális, oktatási és sportcélok megvalósításához – mondta.

Hozzáfűzte: október elsejétől egy hónapon át az összevont szakmai és működési célokat is tartalmazó pályázatokat adhatják be, november 1-től pedig az egyszerűsített pályázatokat várják, amelyek beadására szintén egy hónap áll rendelkezésre. Döntés a jövő év első felében várható.

A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a kisebb összegű – egyenként általában kétszázezer forintnál nem nagyobb támogatási igényű – egyszerűsített pályázatoknál nagyon fontos a gyorsaság, hiszen azokat a beérkezés sorrendjében, a keretösszeg kimerüléséig részesítik támogatásban.

MTI
Fotó: Csóka Dóra

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

három × 1 =