Ókori császárvillát találtak Róma közelében, a tengerparton

0

Ókori császárvillára benne pedig egy márványszobor fejére találtak Róma közelében, Aranovában, a tengerparton: a régészek szerint a szobor Juliát, Augustus császár lányát ábrázolta.

Építkezés közben került felszínre a régészek által monumentálisnak nevezett ókori villa. A Fiumicino római repülőtérhez közeli Aranova területén decembertől folytatott ásatás során a földben találták meg az életnagyságú szoborfejet. A fehér márványból formázott szobor többi része még nem került elő.
A finom vonású, enyhén balra fordított női fejet Juliával, Augustus császár (Kr.e. 63-Kr.u. 14) lányával azonosították, aki második feleségétől Scriboniától született. Ő volt a császár egyetlen gyereke. A szobor fülén fúrt lyukakból arra következtettek, hogy fülbevaló is díszítette az alkotást, tehát arisztokrata család tagjáról van szó.
A szobor hajviselete is segített az azonosításban. A római szobrászat korhűen követte a hölgyek hajviseletét – mondta a sajtónak Alfonsina Russo Tagliente, a régészeti felügyelőség munkatársa. A szobrot a Villa Giulia római etruszk múzeumban restaurálják, ahol a sajtónak is bemutatták.
A szakértő szerint a Kr. e. 1. század és a Kr u. 2. század közötti villa méretei arra utalnak, hogy Aranovában eddig ismeretlen császári nyaralót találtak.

Facebook