2019. május 15-én tartották a Berzsenyi Dániel Könyvtár Könyvhódító 2019 – elKÉPzelés Országos képregényalkotó pályázatának díjátadóját és a kiállítás megnyitóját. A pályázattal a könyvtár immár hatodik alkalommal tűzte ki célul irodalmi szövegek más művészeti ágba való átemelését. Ezúttal előre meghatározott könyvek egy jelenetéből kellett képregényt formálni.

A 14-25 éves korosztálynak szóló pályázatra összesen 27 képregény érkezett be, melyből 12 alkotást díjazott a zsűri. A legtöbb képregény J. K. Rowling: Harry Potter köteteiből, J. R. R. Tolkien: A hobbitjából, Neil Gaiman: Csillagpor, Ernest Cline: Ready Player One ill. Suzanne Collins: Az éhezők viadala regényéből készült. A választott technikák közül többen választották a hagyományos rajzolt, ill. színezett formát, de számítógépes grafikával is készült alkotás.

A zsűri tagjai voltak Tebeli Szabolcs – képregényrajzoló; Bárány Áron – képregényalkotó; Kóbor Róbert – a Magyar Képregény Szövetség tagja, a kilencedik.hu szerkesztője, Farkas Balázs – képregény rajongó, az ugytudjuk.hu főszerkesztője. A bírálatnál a saját fantáziavilág, egyéni kifejezőkészség élvezett elsőbbséget. Elvárás volt, hogy a már meglévő adaptációhoz (filmváltozat, képregény, animáció, videojáték) és könyvillusztrációhoz képest újat tudjon mutatni a pályázó! Fontos szempont volt, hogy az alkotók, hogyan tudnak gördülékenyen elmesélni egy történetet képekben. Mennyire kidolgozottak az adott karakterek, a panelek, az oldalak, a képen belüli térábrázolás. Milyen formában tudják a pályázók a képregényes formanyelvet (keretezés, szövegbuborékok, hangutánzó szavak, stb. ) használni.

Az első kategória (14-18 éves korosztály) díjazottjai: (az alkotások megtekinthetők a sárgával szedett szövegrészre kattintva)

1. hely: Kasza Laura: Prológus (Ready player one) (Madách Imre Gimnázium, Salgótarján)

Gördülékeny történetvezetése azonnal berántja az olvasókat a mű világába. A képregényes formanyelv eszköztárát jól kihasználja, külön figyelemre méltó a színezés dramaturgiai szerepe. Végig egységes arculat és stílus, jó oldalkompozíciók, szépen kidolgozott rajzok, kifejező karakterábrázolás, jól használt képmozgás, ötletes fókuszváltás és plánozás jellemzi az alkotást. Az egész pályázat egyik legszebb kézi alkotása, igazán filmes élmény, a filmfeldolgozás másolása nélkül.

2. hely: Szabó Luca: Voldemort szolgája (Harry Potter és az azkabani fogoly) (Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont, Győr)

Szép, kifejező, egyedi karakterábrázolás, mangás rajzstílussal, játékos elbeszélésmóddal, finom színezéssel. Jellemző az ötletes mozgás, a jó szöveghasználat, bár az elején kicsit hézagos a történetmesélés, mely a közepétől áll igazán össze.  A figurák mertek szakítani a klasszikus Harry Potter ábrázolással, egységes stílust képviseltek, olyan aprólékossággal, hogy a fa törzsének erezete is követi az alakok motívumait. Az egész pályaműnek arculata, egyénisége van, egyik legjobb a mezőnyben.

3. hely: Gadányi Anna: Ruta halála (Az éhezők viadala) (Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola és AMI, Szombathely)

Nagyszerű kivitelezés, érdekes és izgalmas nézőpont-váltások, tökéletes képregény formanyelv használat jellemzi, helyenként eléggé filmszerű. A mezőny egyik legfiatalabb alkotója szép kerek jelenetet készített. Munkájának egységes arculata és hangulata van kifejező mimikákkal és gesztusokkal, változatos eszköztárral, a pályamunkák közül az egyik legjobb dinamikus mozgásábrázolással.

Különdíjban részesült:
Szabó Edina: A menekülés (Csillagpor) (Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium, Szombathely)
Nyári Elizabet: Csikócsőr (Harry Potter és az azkabani fogoly) (Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium, Szombathely)
Ollé Dzseniffer: A vásár (Csillagpor) (Launai Miklós Református Iskola, Neszmély)
Rappensberger Rebeka Holli: A te oldaladon (Éhezők viadala) (Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium, Dunakeszi)

A második kategória (19-25 éves korosztály) díjazottjai: (az alkotások megtekinthetők a sárgával szedett szövegrészre kattintva)

  1.  hely Szőnyi Dániel: A csalóvaros (Csillagpor) (Kaposvár)

Nagyon változatos eszköztár, remekül kivitelezett történetvezetés, szép színek, jó hangulat, gazdagon illusztrált oldalak jellemzik a pályaművet. Figurái elevenek és eredetiek, mindezek mellett roppant ötletes, sajátos és változatos paneleket használ. Itt is találkozhatunk a színezés dramaturgiai szerepével – itt a történetbe ágyazott történet elmeséléséhez használta ügyesen az alkotó.  Az egyik legjobb az egész mezőnyben.

2. hely: Sárközi Betti: A mocsárban (Gyűrűk ura – A két torony) (Kecskemét)

Nagyon jó karakterdizájn, eleven gesztus és mimika, ügyesen adagolt képi humor, ötletes nézőpont, dinamikus képmozgás és nagyon jól eltalált színpaletta jellemzi az alkotást.  A karakterekben van valami klasszikus new school comics beütés. Mindezek mellett érezni a filmes hatást.

3. hely: Molnár Dalma: Büntetőmunka (Harry Potter és a Főnix rendje) (Pecöl)

Kiemelkedően egyedi látásmód, kiváló karakterábrázolások, szép rajzok és színek, ötletes plánok jellemzik, viszont kicsit szellős, „megúszós” panelekkel operál. Dolores Umbridge ábrázolása pont ugyanúgy néz ki, mint ahogy a könyv is leírja. Hatalmas paneleken, kényelmes dinamikával nézhetjük végig Harry Potter büntetésének történetét.

Különdíjban részesült:

Kalotai Kíra Édua: Az állásinterjú (Harry Potter fanfiction) (Győrújbarát)
Vella Kristóf: A hobbit fullánkja (A hobbit) (Csömör)

Csonka András fotógalériája a díjátadóról és a kiállításról:

A kiállítás nyitvatartási időben megtekinthető a könyvtár első emeleti hírlapolvasójában 2019. május 15 – június 22 között. A teljes képregények a könyvtár honlapján érhetőek el.

 

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

kettő × kettő =