A nyelvföldrajztól a névföldrajzig című nemzetközi konferenciasorozat nyolcadik rendezvényére Kolozsvárott került sor. A program házigazdája a nagy múltú Erdélyi Múzeum-Egyesület volt. A kolozsvári tanácskozás társszervezői: a Babeş–Bolyai Tudományegyetem BTK Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszéke és az ELTE SEK Bölcsészettudományi Centrumának Magyar Nyelvészeti Tanszéke.

A sorozat első szimpóziumának 2010-ben az ELTE SEK jogelődje adott otthont. A későbbi helyszínek Győr (2011), Sárvár (2012), Dunaszerdahely (2013), Pozsony (2014), az ausztriai Alsóőr (2015), Sopron (2016) voltak. A konferenciasorozat ötletgazdája és szervezője dr. Vörös Ferenc főiskolai tanár, aki az ELTE SEK Magyar Nyelvészeti Tanszékének oktatója.

A kolozsvári meghívásos rendezvény előadói a hely szelleméből fakadóan a magyar nyelvterület keleti peremének nyelv- és névföldrajzi kérdéseiről tartottak előadásokat. Az interdiszciplináris tematikájú rendezvényen nyelvészek, geográfusok és geoinformatikusok ismertették egymással és az érdeklődő közönséggel legújabb kutatási eredményeiket.

Az első napi előadások után került sor a Kárpát-medencei történeti családnévatlasz könyvbemutatójára.

A konferenciakötet megjelentetését a Magyar Nyelvstratégiai Intézet támogatja.

A rendezvény záró eseményén elhangzott, hogy a sorozat folytatódik: 2018-ban a Josip Juraj Strossmayer Egyetem Bölcsészettudományi Kara lesz a házigazda a horvátországi Eszéken.

Merklin Tímea

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

17 + tizenhárom =