Negyedszázados szomszéd-barátság

0

Szombathely és Oberwart civil közösségei között már a rendszerváltás előtt elkezdődtek a kapcsolatok. Minden évben szervezett a két város közösen legalább egy kórustalálkozót és egy kerékpáros találkozót.

Ezért is gondolta a Szombathelyi Turisztikai és Testvérvárosi Egyesület, hogy a testvérvárosi szerződés 25 éves évfordulóját legméltóbban ezeknek a baráti találkozók felidézésével lenne érdemes megemlékezni. Mivel mindkét város aktívan ápolja Szent Márton örökségét, és a két jubileumi évforduló egy időpontra esik, ezért ezeket az eseményeket be lehetett illeszteni a Szent Márton jubileumi év ünnepségsorozatába.

2016. szeptember 3-án Szombathelyen a Bartók teremben egy Nemzetközi Kórustalálkozóval kezdődött a megemlékező eseménysorozat, amelyen Szombathely és két testvérvárosa, Oberwart és Kaufbeuren öt kórusa, közel száz fővel vett részt. A kórusok változatos saját műsorait követően az est fénypontjaként az összes fellépő kórustagból álló összkar elénekelte Kodály Zoltán Esti dalát magyarul és Ludwig van Beethoven Örömódáját, az Európai Unió himnuszát németül.

korustalalkozo_201609-175

A két város közötti barátság huszonöt évének eredményeiről megemlékeztek Oberwart képviseletében Helmut Gaal képviselő úr, Szombathely képviseletében pedig dr. Takácsné dr. Tenki Mária képviselő asszony, a Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának elnöke. Az Egyesület mindkét városnak ajándékozott egy gyönyörű, S. Horváth Ildikó, szombathelyi képzőművész által készített rézkarcot, mely a két város értékeit mutatja be.

A következő jubileumi esemény 2016. szeptember 17-én szombaton, egy határmenti kerékpáros találkozóval folytatódott. A változékony, esősnek ígérkező idő ellenére 50 lelkes ember gyűlt össze a szombathelyi városháza előtt – kicsik-nagyok egyaránt – hogy elbiciklizzenek Nardára, ahol az Oberwartból érkező testvérvárosi küldöttséggel együtt részt vegyenek egy baráti pikniken és egy flashmobon, amiről akkor még ők sem tudták, mire vállalkoznak.

dsc_5580

A szombathelyi csapatot Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, a rendezvény fővédnöke; Koczka Tibor alpolgármester, és Szendi Zsuzsa, az SZTTE elnöke köszöntötték, majd Nagy Krisztina, Szombathely ismert és kedvelt kerékpáros-túravezetője vezette végig a közel 20 kilométeres túrán.

dsc_5616

Útközben kis dozmati pihenő keretében megnézték falu épített és természeti értékeit, illetve megismerhették Dozmat történetét a település polgármesterétől, Horváth Ádámtól. Hende Csaba a helyszínen bejelentette, hogy most már bizonyosan megépülhet a várva várt dozmati víztározó, mivel a kormány aláírta a támogatási szerződést.

nardabiciklitura2016-20

Nardán már várták őket az osztrák kerékpáros barátaik, akik nagyon gyorsan, mindössze 2 óra alatt megtették a 25 kmes távot Oberwartból.

nardabiciklitura2016-31

A közös ebédet megelőzően Georg Rosner Oberwart polgármestere, dr. Hende Csaba valamint dr. Puskás Tivadar Szombathely polgármestere mondott ünnepi beszédet, aki egy emléklapot is átadott a testvérváros vezetőjének.
Narda településnek, különösen Glavanics Krisztina polgármester asszonynak köszönhetően igazi „szeretet-vendéglátásban” volt része a megfáradt bicikliseknek. A nagyon vidám és barátságos hangulat is emlékezetessé tette a találkozót.

dsc_5633

A délután legizgalmasabb része a flashmob volt. Nem csak azért, mert a 110 embernek egy földmérő által kimért és a Narda kerékpáros pihenő rétjére felrajzolt óriási kerékpáros ábrát kellett formálnia és megmozgatnia, hanem azért is, mert mindezt próbával és drónos felvétellel együtt a közeledő vihar előtt be kellett fejezni. Az akciót Szabadfi Zoltán koordinálta – sokéves karneváli szervezői tapasztalata segített, hogy a játék vidáman, mégis flottul, jól szervezetten működjön.

Jövő szombaton megnézhetik honlapunkon a flashmobról készült rövidfilmen, hogy sikerült a mutatvány? Várjuk majd a véleményeket.

u.i.: A nagy esőt hazafelé, amelyik utolérte a csapatot, reméljük, már mindenki elfelejtette. Találkozzunk és kerekezzünk együtt jövőre is.

Kórustalálkozó (galéria)

A galéria ide kattintva érhető el.

Kerékpártúra (galéria)

SZTTE/H+

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

négy × négy =