Miért és mennyivel élesebb ma egy kép, mint öt évvel ezelőtt? Mennyit fejlődött a technológia? Hallgatók jöttek ezzel a kérdéssel dr. Sidor Jurij egyetemi oktatóhoz, aki az anyag tulajdonságaival foglalkozik, hoztak régi és új okostelefonokat, hogy együtt nézzék meg egy 200-as nagyítású optikai mikroszkóppal.

Először az öt évvel ezelőtti okostelefon generációból való készüléket tették a nagyító alá, és 48 mikrométert mértek, majd az új generációs telefont, amelynél 12 mikrométert mértek ugyanazzal a nagyítással. (Ezt a két képet mutatjuk.) A mért eredményekhez értelmezéséhez érdemes ismerni a mértékegységet: egy mikrométer  pontosan ezrede egy milliméternek.

Így ez a válasz a kérdésre: azért élesebb ma a kép, mert nagyobb a felbontás a mai készüléken (nemcsak okostelefonon, hanem például tableten, tévén is), ugyanakkora területen több pixel megjelenik, a legkisebb részletek is megfigyelhetők. Miközben a gamma (a zöld-piros-kék színspektrum) nem változik, bármit felbonthatunk RGB (Red Green Blue) színekre.

A lenti sklála: 0,1 mm

Dr. Jurij Sidor az ELTE IK SMI oktatója, az „Intelligens szakosodást szolgáló intézményi fejlesztések EFOP-3.6.1-16 A felsőoktatási rendszer K+F+I szerepvállalásának növelése intelligens szakosodás által Sopronban és Szombathelyen” projekt keretében, kutatóként innovatív technológiákkal foglalkozik.

Merklin Tímea

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

11 − tizenegy =