Múzeumok Őszi Fesztiválja a Savaria MHV Múzeumban és tagintézményeiben (2015.10-11.)

0

Az idén tizedszerre megrendezett Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében számtalan programmal várják a múzeumkedvelő közönséget a szombathelyi múzeumok.

OKTÓBER 10. vasárnap
CSALÁDI NAP A SAVARIA MÚZEUMBAN
15.00-18.00
Az új állandó kiállítás megismerése és a 2 időszaki kiállítás feldolgozása a cél különböző játékos módszerekkel: nyomozós játék, twister és utazós társasjáték segítségével közös családi kutatómunkára épül a rendezvény.
Óránként indítunk tárlatvezetéseket a 3 különböző tárlatban, melyeket kézműves foglalkozások is kísérnek.
Ékszerkészítéssel, poncolással és makett-készítéssel színesítjük a délutánt. Animátorokkal és muzeológus kollégákkal várjuk a családokat a Savaria Múzeumba.

Fontos szerepet kap az interaktivitás, a kreativitás.

OKTÓBER 14.
17.00-22.00
KULTÚRZSIBI azaz 16+ Rejtély a Képtárban
A modern művészet vidéki székházában a REJTÉLY a kortárs művészet.

Előadások a NYmE Művészeti Intézetének hallgatóitól a Velencei Biennáléról:

  • Angol pavilon: Magyar Kisztina Ágnes
  • Román pavilon – Faragó Veronika
  • Japán pavilon – Vargová Katalin
  • Francia pavilon – Birinyi Zsuzsanna
  • Magyar pavilon – Pintér Anna

Kultúrzsibi és kísérleti fotólabor
A Szombathelyi Képtár gyűjteményének másolatai, illetve saját fotók, alkotások cserélnek gazdát.
Könnyűzenei performance, slam poetry a Művészeti Szakközépiskola és zalaegerszegi alkotók együttműködésével.

OKTÓBER 20. kedd
HAJDANVOLT MESTERSÉGEK NYOMÁBAN…
Vasi Skanzen – 8.00-14.00

Múzeumunk megmutatja miként éltek Vas megye falvaiban az elmúlt kétszázötven évben. A régi korok paraszti világa, a nyugati határvidék sokszínű néprajzi és természeti öröksége azonban nem csak állandó kiállításokban fedezhető fel, hanem kézműves foglalkozásokon, múzeumi órák keretében, valamint szezonális vásárokon és folklór rendezvényeken válik valóban átélhetővé.

MESTERSÉGEM CÍMERE – IPARTÖRTÉNETI VETÉLKEDŐ
IPARI SZAKKÉPZŐ ÉS SZAKMUNKÁSKÉPZŐ ISKOLÁI SZÁMÁRA
Vasi Múzeumi Látványtár – 9.00-14.00

A Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum vetélkedőt hirdet a Nyugat-dunántúli régió ipari szakképző és szakmunkásképző iskolái számára a hazai ipar- és technikatörténet, iparos hagyományok témakörében.
A vetélkedő forgatókönyve nem a lexikális ismeretanyagra épít, a cél inkább az érdeklődés felkeltése, sikerélmény nyújtása. Oldott légkörű játékban, kreativitásra építő feladatokban mérhetik össze rátermettségüket, találékonyságukat a tanulók. A saját alkotás bemutatása után a vetélkedő a Látványtár területén kialakított hét különböző játékhelyszínen folytatódik. A játék során a résztvevők ismereteket szereznek a múzeumi bemutatóraktár mintegy 5000 műtárgyból álló gyűjteményi anyagáról, különös tekintettel a céhemlékekre és a technikai eszközökre.

A KÖVEK TITKAI, AZ ÓKORI KŐFARAGÓK NYOMÁBAN
MESTERSÉGEK NYOMÁBAN
Iseum Savariense – 13.00-18.00

Geológusok, kőfaragó mesterek, kőrestaurátorok ismeretterjesztő előadásai, bemutatói, faragható kövek mustrája (különös tekintettel az egykori Savaria városában használt kőfajtákra) Kőfaragás szerszámainak bemutatása, kipróbálása.
Ősszel lesz 60 éve, hogy raktárépület alapásásakor nagyméretű márványtömbökre bukkantak a munkások. A helyszínre siető Szentléleky Tihamér régésznek rögtön világossá vált, hogy a több tonnás(!) faragványok egy római kori templom homlokzati elemei. A domborművek ábrázolásai alapján ezt a szentélyt az egyiptomi eredetű Ízisz istennőnek szentelték. A további ásatások során különböző méretű és fajtájú márvány, mészkő töredékeket, a népnyelvben „csatári kő” nevet viselő klorit palából épített falak, bazalt útburkoló kövek kerültek elő nagyszámban. A Márvány-tenger partvidékéről származó óriási szürkegránit oszlopokat egyetlen tömbből faragták ki. A kőanyagok hatalmas mennyisége, sokszínű választéka nem csak a helybéliek igényességét, gazdagságát mutatja, de birodalmi szinten is kiemelkedő jelentőségű építészeti vállalkozásra utal. Rendezvényünk Savaria és a római mindennapok egy kevésbé ismert szegmensébe avatja be az érdeklődőket, mégpedig a kövek ismeretébe és a kőfaragás művészetébe.

NOVEMBER 15.
ÚJRA NYITJUK KAPUINKAT
Smidt Múzeum – 15.00-18.00

Részletes program a Smidt Hírlevélen!

[divider]

rendezvenyszhely

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + egy =