Múzeumi programok Szombathelyen (2015.06.20-26.)

0

Múzeumi programok Szombathelyen 2015. június 20-26. között.

Június 20. szombat 20.00 Vasi Skanzen
Nem feledett szerelmek – köznépi szerelmi ajándékok, és emlékek
Kiállításmegnyitó a Selyem-sorozatban, a Múzeumok Éjszakája keretében

A szerelem ma ugyanolyan jelentős a személyes életben, mint bármikor a múltban. A szerelmi üzenetek azonban nem csak szóban és tettben fogalmazódnak meg, tárgyak is hordozzák őket. A szimpátia kifejezésének tárgyi emlékei a 19. századi és 20. század első felének tradicionális paraszti környezetében mindig nagy értéknek számítottak. A csodált személyek kegyeinek megnyerését szolgáló díszített ajándékok és egyéb míves népi használati tárgyak mai szemmel is elbűvölők.

Június 26. péntek 14.00 Szombathelyi Képtár
Szuppán Irén textilművész ikat kiállítása

Szuppán Irén Munkácsy Mihály-díjas, Érdemes és Kiváló művész élete és munkássága 1981 óta az ikat technika felfedezésére és érzékeny alkalmazására irányul. Figurális múltidéző kompozíciói mellett absztrakt és elvont fogalmakat megjelenítő faliképeket is készít. Csendes visszafogottságú munkái finomságukkal egyben nyugalmat is árasztanak.

Az ikat távol-keleti ősi technika, melyben a szövés során a kézzel megfestett láncszálak foltszerű színhatása dominál. A pamutszálakat egyenként megfestik a szövés előtt, így ezekkel hozzák létre a kész szövetben a foltszerű hatásokat. A technika tehát a kézi festés és a szövés érdekes együttese.

A kiállítás október 29-ig látogatható.

Június 26. péntek 15.00 Szombathelyi Képtár
IMAGO
5. Textilművészeti Triennálé

A több mint négy évtizedes hagyománnyal bíró textilbiennálék és – triennálék sorában az idei seregszemlén kiemelt szerepet kap a selyem. A kiállítást öt kategóriában hirdettük meg: fal- és tértextil, textildesign, nemzetközi miniatűrtextil, nemzetközi zászló valamint nemzetközi szalag. A több mint 1500 négyzetméternyi területen zsűri döntése alapján 18 országból 168 alkotó 202 művel mutatkozhat be a Képtárban.

A kiállítás megtekinthető 2015. október 29-ig.

A Kulturális Alapítvány a Textilművészetért és a Savaria MHV Múzeum Szombathelyi Képtár rendezésében.

[divider]

rendezvenyszhely

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

18 + három =