Múzeumi negyed – Június végéig kell előkészíteni a tervpályázatot

0

Június végére kell előkészítenie az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes nemzetközi tervpályázatát az Emberi Erőforrások Minisztériumának – olvasható a szerdai Magyar Közlönyben közzétett kormányhatározatban.

A kormány ezzel a határozattal is megerősítette, hogy a közgyűjteményi épületegyüttesben a Néprajzi Múzeum, a Magyar Fotográfiai Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményeinek egyesítése érdekében az Új Nemzeti Galéria, A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, a Magyar Zene Háza és a Magyar Építészeti Múzeum kap helyet.
A határozat szerint a kormány egyetért azzal, hogy a “Szépművészeti Múzeumban elhelyezésre kerülő nemzeti és nemzetközi gyűjteményi anyag megfelelő bemutatása érdekében, az Új Nemzeti Galéria felépítésével egyidejűleg kerüljön sor a Szépművészeti Múzeum II. világháborúban súlyosan megsérült, és azóta zárva tartó Román Csarnokának rekonstrukciójára”.
Április 30-ig kell elkészülnie – az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttesre vonatkozó koncepció második ütemeként – a Városliget átfogó, a kulturális, a terület- és településrendezési szempontokat egységben kezelő hasznosítási koncepciójának, amely magába foglalja a Fővárosi Nagycirkusz új városligeti elhelyezését is.
A határozatból kiderül, hogy az állam tulajdonában álló volt Szabolcs utcai kórház ingatlan-együttesének egy része bekapcsolható az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes programjába, ott raktárak és a restaurálási funkciók ellátását szolgáló terek alakíthatók ki.
A kormány határozata felhívja az emberi erőforrások miniszterét, a nemzeti fejlesztési minisztert és a nemzetgazdasági minisztert, hogy az Európai Unió 2014–2020 közötti tervezési és költségvetési időszakának tervezésekor legyenek kiemelt figyelemmel a múzeumi negyed megvalósításának finanszírozási szükségleteire; vizsgálják és határozzák meg közösen a bevonható források körét, az uniós támogatási források, a központi költségvetés, továbbá a magántőke bevonásának lehetőségeit és feltételeit. A kormány tervei szerint a beruházást nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítják.
A tervpályázat előkészítésére, a múzeumi negyed koncepciójának második ütemére összesen 98,6 millió forintot, míg a nemzetközi tervpályázat lebonyolítására 154,4 millió forintot csoportosított át a kormány.
A kabinet tavaly nyáron döntött a múzeumi negyed koncepciójáról: a legkorábban 2018-ban megvalósuló, 50-60 milliárd forintos beruházásban öt új épületben hat múzeum kaphat helyet. Baán László, az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes koncepciójáért felelős miniszteri biztos akkor azt mondta, hogy a nemzetközi tervpályázatot 2014-ben szeretnék kiírni, az építkezés 2016-ban kezdődhet el és a megnyitót leghamarabb 2018-ban lehetne tartani.

MTI
kép:
wikipedia.hu

Facebook