Mindent gyűjtő magángyűjtők – újabb kiállítás nyílt a Könyvtárban

0

A Berzsenyi Dániel Könyvtár Helytörténeti Klubja és a Vasi Múzeumbarát Egylet „Derelyeszaggatótól a vasutas sapkáig” címmel nyitotta meg magángyűjtők relikviáiból összeállított kiállítását.

A mintegy harminc gyűjtő különféle területről származó darabjait tartalmazó tárlatot Masszi Ferenc képzőművész nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta, hogy sokszor a jelentéktelennek tűnő gyűjtemények is nagy értéket hordoznak, hisz tartalmazzák a kor lenyomatát, egy-egy tevékenységi terület sajátosságait, társadalmi, politikai viszonyokat, hagyományokat, vagy éppen a családi történetek örök jelzőbójáit. Ezek a kollekciók mikro történelmünk darabkái, melyek részei a nagy egésznek.

A Helytörténeti Klub és a Vasi Múzeumbarát Egylet közös rendezvényén először, de remélhetőleg nem utoljára lépett nagyközönség elé a Gyűjtők Versmondó Köre. Spiegler Tibor szavalta el saját – korábban a könyvtár honlapján is megjelenő – Mit gyűjtesz? című humoros költeményét, melyre a mindent gyűjtő gyűjtő Fülöp Tibor válaszolt szintén versben.

A hihetetlenül sokféle tárgyból álló kiállítást, a gyűjtők szenvedélye, tárgyaikhoz fűződő viszonya, és Szalainé Bodor Edit könyvtáros különleges szemléletmódját tükröző gondos elrendezés, mely igazán egyedivé varázsolja. Pforf. Dr. Vig Károlyt a derelyeszaggatók, Spiegler Tibort a WC-lehúzók, Bincze Gézánét a családi relikviák, Pittmann Lászlónét a parasztékszerek és az órakulcsok – teljes kiállítói lista BDK honlapján található – ejtettek rabul. Spiegler Tibor helytörténeti gyűjtő és kutató sokszor idézett mondata, „mindenki gyűjtő, csak még nem tudja magáról”, nagy igazság. Az érdeklődök közül, szinte mindenki fel tudott sorolni, legalább egy olyan tárgyat – szalvéták, múzeumbelépők, menetjegyek stb. -amelyből otthonukban sok felesleges, ám nélkülözhetetlen darab van. A megnyitó egyben szakmai worksop főpróbájaként is értelmezhető, hisz sokan nem érkeztek üres kézzel, gondolva a másik kollekciójának gyarapítására. Sok értékes gondolat cserélt itt gazdát. Olyan is akadt, akinek ez a rendezvény volt az utolsó lökés a tudatos megszállottá váláshoz.

A könyvtár manapság már nem az a hely, ahol csendben kell lenni és könyveket kell kölcsönözni. A könyvtár, legalábbis ami a mi Könyvtárunkat, a Berzsenyi Dániel Könyvtárat illeti, sokkal inkább találkozási hely, ahol a tudásátadás élményt nyújt. Valószínű ezzel is magyarázható, hogy a harminc fős kiállítói stábra és mindenféle gyűjteményeikre jóval több, mint százan(!) voltak kíváncsiak.

A Könyvtár földszinti előadótermében található tárgyakat 2018. március 17-ig lehet megtekinteni.

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code