Civil zsurnaliszta műhelynapot rendezett a Hírlevél Pluszt üzemeltető H+ Média és Kulturális Egyesület, a Szombathelyi Televíziót működtető Szombathelyi Médiaközpont, valamint a Vas Megyei Civil Információs Centrum a szombathelyi Berzsenyi Könyvtárban. A programon összegezték az eddig elért eredményeket, konstatálták a civil zsurnaliszta hálózat jelenlegi aktivitását, valamint a jelenlevőkkel több tervet is felvázoltak a jövőbeli sikeres együttműködés érdekében.

Lovass Tibor, a Szombathelyi Médiaközpont igazgatója összefoglalóját a nemrég megjelent civil zsurnaliszta felhívással kezdte. Mint kiderült, a pályázat az egyik nagy országos pályázatfigyelő oldal, a pafi.hu érdeklődését is kiváltotta, így felületükön megjelentetve segítik a program népszerűsítését. Ez nemcsak a 2016-ban indított program létjogosultságát jelzi, hanem azt is, hogy ez a projekt országos szinten is egyedülálló.

Két évvel ezelőtt indult a multifunkciós civil zsurnaliszta képzés Vas megyében, ahol a résztvevők többek között megtanulhatták a hangzatos címadás fontosságát és egy cikk felépítésének elveit, tartalmai elemeit. A későbbiek folyamán a rádiózás felé is nyitott a program, amely azonban már nem volt annyira népszerű.

Nem tudjuk beazonosítani magunkat
A civil tudósítóknak valamilyen egységes jelkép (színösszetétel, forma, jelvény), később egyfajta márka lenne szükséges ahhoz, hogy jobban definiálhassák magukat a helyi sajtóban, társadalmi akciókat, rendezvényeket lehetne csatolni hozzájuk – húzta alá a médiaközpont vezetője.

A képzéseket követően több tucatnyi civil tudósító folyamatosan küldte beszámolóit, amely akkor a Szombathelyi7, a Régió1 és a Hírlevél Plusz felületein jelent meg, emellett átdolgozás után több cikket is átvett a Vas Népe és online felülete.

A programnak 2017-ben nem volt folytatása, így nem volt biztosítva a tudósítók számára a rendszeres műhelyfoglalkozás. Ehhez hozzájöttek a helyi és országos médiákban történt változások is, ezeknek köszönhetően a civil tudósítói hálózat felaprózódott, aktivitása jelentősen csökkent. A civil zsurnaliszta műhelynap szervezői számára ennek a hálózatnak az újraélesztése az egyik kiemelt célja az idén.

A civil sajtóreggelik népszerűek

Kecskeméti Edit, a Vas Megyei Civil Információs Centrum szolgáltatási koordinátora a szintén 2016-ban elindított civil sajtóreggeli-sorozatról számolt be: az eddig 16 alkalommal megrendezett sajtóreggelin több mint 50 civil és nonprofit szervezet mutathatott be a közel 70 programot, majd’ 60 tudósításon keresztül. A megyében működő valamennyi sajtóorgánummal sikerült felvennie a centrumnak a kapcsolatot, és ha valamelyik médium esetleg nem tudott részt venni a reggelin, akkor tartalomcsere keretében átvették egymástól a legfontosabb információkat, vagy civil tudósítókon keresztül számoltak be az eseményről.

Egy-egy alkalommal 4-5 szervezet ajánlja programját a sajtó figyelmébe, az első időszakban ez a civil centrum székházában történt, míg tavaly nyár óta minden hónapban a Kámoni Arborétumban rendezik meg a programot.

Sajnos nagyon sok esetben a centrum munkatársainak kell a civil szervezetek képviselői figyelmébe ajánlani ezt a lehetőséget, noha ez minden hónapban adott – ezt a jövőben szeretnénk intenzívebbé, kölcsönössé alakítani, hiszen ez a sajtóreggeli nemcsak a sajtó és a civilek, hanem a szervezetek közötti együttműködést és kapcsolatot is elősegíti.

A figyelemfelhívás és az audivizuális tartalom a fontos

Simon Ádám, a Hírlevél Plusz főszerkesztője a hírportál civil anyagainak statisztikai adatait mutatta be. Mint kiderült, az olvasók számára az érdekes címmel ellátott, rövid, képekkel és videókkal bővített civil tartalom is érdekes lehet, hiszen ezek azok a szempontok, ami alapján valaki rákattint egy cikkre. Példának hozta a Herényi Virágutat bemutató cikkeket, valamint a Berzsenyi Könyvtár Horváth Imre vezette előadásait, melynél az idén új módszerrel, figyelemfelhívó részleteket kiemelve nagyobb elérést kaptak, mint korábban a hasonló kulturális és zenetörténeti anyagok. Hasonló tendenciáról tanúskodnak a helytörténeti tartalmak látogatottsági adatai is.

A hanganyagok és a videók nagy népszerűségnek örvendenek a portálon is – ezt a tendenciát korábban már Lovass Tibor is említette, hozzátéve, hogy a civil tudósítóknak is fontos a megújulás, és ez az egyik új irányvonal, amely mentén még több olvasó elérhetővé válhat.

Mik a megoldási lehetőségek?

A Szombathelyi Médiaközpont és a H+ Média és Kulturális Egyesület, valamint a Vas Megyei Civil Információs Centrum képviselői a megjelentekkel közösen több megoldási javaslatot és ötletet is megtárgyalt a civil zsurnaliszta hálózat újraépítésére és fenntartására vonatkozóan. Elsődlegesen egy olyan közös adatbázisra van szükség, ahol valamennyi civil zsurnaliszta elérhető, így újonnan kialakítható az élő, folyamatos kapcsolat a tudósítókkal.

Ezt a kapcsolatot gondozva negyedévente, havonta civil zsurnaliszta műhelynap megszervezését tervezik a szervezetek munkatársai, melyeken egy-egy témát kiemelve szakemberek, neves szakértők előadásával újabb segítséget kaphatnak és képezhetik magukat a civil újságírás iránt érdeklődők. Fontos egy olyan közös felület létrehozása, ahol valamennyi eddig, a program keretében íródott cikk elérhetővé válik – ennek tervezését már megkezdte a Hírlevél Plusz szerkesztősége, a tervek szerint a médiaközponttal és a civil centrummal közösen még a tavasszal kialakítják és elérhetővé teszik ezt az új portált is, ezzel együtt négy helyen is megjelenhet majd egy civil cikk. Lovass Tibor egy nyári civil zsurnaliszta szabadegyetem létjogosultságát is felvetette, ennek részleteit a következő hetekben egyeztetik majd a szervezetek képviselői.

A civil zsurnaliszta program elérte a pubertást, és most az a cél, hogy egy magabiztos felnőtté váljon a következő időszakban.

H+ összeállítás
Fotó: Korponay Balázs

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

20 − 4 =