Memento mori (2.) – Halotti maszkok (+18)

0

A fotózás elterjedése előtt a festmények és szobrok mellett a halotti maszkok ábrázolták a legélethűbb módon az elhunytat. A halottak emlékének megőrzése mellett ezek a halotti maszkok szolgálták, hogy az utókor megismerje a történelem kiemelkedő uralkodóinak, filozófusainak, zeneszerzőinek arcát, ráncait és vonásait a legrészletesebb, legaprólékosabb módon.

Az ókorban már népszerű szokás a 20. század második felére merült feledésbe, de a lehetőség természetesen ma is adott – modern eszközökkel, hatékony eljárással, hogy az arc ily módon megőrzésre kerüljön, bár ez a technika a fotózás egyszerűsége miatt ma már felesleges lehet.A fotózás elterjedése előtt a festmények és szobrok mellett a halotti maszkok ábrázolták a legélethűbb módon az elhunytat.

Mária skót királynő (Forrás: freeread.com.au)
Mária skót királynő
(Forrás: freeread.com.au)

A halottak emlékének megőrzése mellett ezek a halotti maszkok szolgálták, hogy az utókor megismerje a történelem kiemelkedő uralkodóinak, filozófusainak, zeneszerzőinek arcát, ráncait és vonásait a legrészletesebb, legaprólékosabb módon. Az ókorban már népszerű szokás a 20. század második felére merült feledésbe, de a lehetőség természetesen ma is adott – modern eszközökkel, hatékony eljárással, hogy az arc ily módon megőrzésre kerüljön, bár ez a technika a fotózás egyszerűsége miatt ma már felesleges lehet. 

PT

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

19 − 5 =