Nagyszabású ünnepi hangversennyel ünnepelte fennállásának hatvanadik évfordulóját a Szent Márton Városi Kórus. A teltházas koncerten Riepel: Missa brevis és Mozart: Requiem című művei hangzottak el, az ünnepi köszöntő beszédet Putz Attila, Szombathely Kulturális, Oktatási és Civil Bizottságának elnöke mondta.

Szombathely Város Szent Márton Kórusegyesületének Szent Márton Kórusa évtizedek óta működő amatőr énekegyüttes. Elődje az 1900-ban alapított szombathelyi Iparos Dalárda, melyből 1959-ben alakult a KISZÖV Béke Kórusa Kulcsár Sándor karnagy vezetésével.

1983-ban Horváth Imre szakmai irányításával működött tovább az énekkar, amelyet a karnagy úr több mint 30 évig vezetett, és ma is tevékenyen részt vesz a kórus munkájában. Az első korszakban a KISZÖV által rendezett országos és területi versenyeken egy ezüst és két bronzkoszorú fokozatot elért énekkar 1998-ban a „Fesztiválkórus” címet is elnyerte.

A következő fordulat a rendszerváltozás idején 1991-ben történt, amikor a Zenebarátok Szombathelyi Kórusegyesülete megalakult. Az új törvényeknek megfelelően, mint civil szervezet biztosította a kórus működését.

Abban az időben a pályázatoknak és a személyes kapcsolatoknak köszönhetően szinte egész Európát bejárták, koncertkörutakon vettek részt, de itthon is sokat szerepeltek, számos kórustalálkozón vettek részt, sokat maguk is szerveztek. Ilyen pl. az évenként megrendezett Szent Márton kórustalálkozó Szombathelyen, melyre színvonalas kórusokat hívnak meg belföldről és külföldről egyaránt.  

1994-ben kapcsolatot építettek ki az osztrák Bruck an der Mur-i Haydn Szimfonikus Zenekarral és a Singkreis énekkarral. Velük olyan komolyzenei élményekben lehetett részük, ami a kórus fejlődését egy magasabb szintre emelte.

2006-ban a bruck-i önkormányzat „Arany Violin” kulccsal tüntette ki az együttest ezért a munkáért. Ebben az évben adhatott a két énekkar adventi koncertet a bécsi újévi koncertek színhelyén, a Musikvereinsaal-ban.

Számos emlékezetes koncert helyszíne volt a szombathelyi Szent Márton templom, emiatt vette fel a szent nevét a kórus 2015-ben püspök úr jóváhagyásával. A kórus a továbbiakban Szent Márton Városi Kórus nevet, a kórust támogató civil szervezet pedig Szombathely Város Szent Márton Kórusegyesülete nevet kapta.

Fontos megemlíteni azt a testvérvárosi kóruskapcsolatot is, melynek során a kaufbeureniekkel több közös koncertjük, eseményük valósult meg.

Ez a hatvan év gazdag eseményekben, közel 70 magyar és külföldi kóruskapcsolat, 7 operában történő közreműködés, 10 oratórium, több száz megtanult mű fémjelzi az együttest. Klasszikus és kortárs, híres és kevésbé ismert külföldi és magyar szerzők művei, madrigálok, motetták, oratóriumok, misék, kantáták, népdalfeldolgozások, különböző ünnepkörökhöz kapcsolódó alkotások teszik ki a repertoárt.

2014-2018-ig Király Katalin vezette az együttest, 2018-tól Bánó Zoltán és Horváth Imre dolgozik az énekkarral.

A kórusnak hosszú története van, a jelenben feladata és küldetése a kórusmuzsika, a komolyzene terjesztése, továbbá a kórusélet szépségeinek bemutatása a jövő generációi részére. 

A jubileumi koncerten a kórust jellemző darabokat választottak.

A koncert első felében Riepel: Missa brevis című műve hangzott el.

Joseph Riepel XVIII. századi osztrák születésű német zeneteoretikus, zeneszerző, hegedűművész. A barokk és a klasszika közötti átmeneti korszakban írt zeneelméleti művei meghatározóak voltak a későbbi műfajok és zenei formák kialakulásában. Feljegyzések szerint Leopold Mozart is arra intette fiát, Wolfgangot, hogy „ne hanyagolja el Riepelt”, tanulmányozza az általa írt munkákat. Zeneszerzőként miséket, vesperásokat, requiemeket, szimfóniákat, versenyműveket és egy operát komponált. Műsorunkon az A-moll Missa brevis, azaz „rövid mise” szerepel, melyen egyszerűsége és rövidsége ellenére tetten érhető a szerző elméleti precizitása, formai ötletessége és sokszínűsége, valamint a zenét a szöveghez tökéletesen igazító mester alapos munkája.

A művet a Szent Márton Városi Kórus adta elő Bánó Zoltán karnagy vezényletével, orgonán kísért Kocsisné Körmendi Klára.

A koncert második felében Mozart egyik legszebb műve hangzott el, a Szent Márton Városi Kórus, a Capella Cantorum és a Savaria Szimfonikus Zenekar közös előadásában.

Mozart, a Requiem titokzatos megrendelőjének kérésére, a szeretet legszebb zenei kifejezését hagyta ránk e műben. Szeretteinkre emlékezve, a lélek örök nyugodalmát kéri, a félelmetes méltóságú Teremtőtől, az utolsó ítélet fantasztikus zenei látomásában. Harsonák, dobok, vonósok, fúvósok, énekesek gyönyörű hangja, mindnyájunk lelkének megújítója, gyógyítója lehet.

Ezt a művet a kórus és a zenekar minden, már a körünkből eltávozott, a több évtized alatt a kórusban éneklő társainak ajánlotta fel, szólót énekelt Szabó Zsófia (szoprán), Czeller Krisztina (alt), Csapó József (tenor), Paulik Ákos (basszus), a művet Horváth Imre karnagy vezényelte.

A H+ Média a koncert egy részét élőben közvetítette:

60 éves a Szent Márton Városi Kórus

Uploaded by Hírlevél Plusz + on 2019-12-14.

60 éves a Szent Márton Kórus

Uploaded by Hírlevél Plusz + on 2019-12-14.

 

A teljes, HD minőségű koncertfelvétel még karácsony előtt elérhető lesz.

H+ összeállítás
Munkatársak: Csonka András, Gerencsér Evelin, Hamar József, Simon Ádám
Fotó: Hornyák Emőke

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code