A híres VII.Kleopátra egyiptomi királynőt nem kell bemutatni, valószínűleg mindenki hallott már a Julius Caesarhoz, majd Marcus Antoniushoz fűződő románcairól, intelligenciájáról és vonzerejéről, majd kényszerű öngyilkosságáról.

VII. Kleopátra Philopatór néven került az egyiptomi trónra, első férje saját öccse és társuralkodója, XIII.Ptolemaiosz volt. Néhány évi trónért folytatott versengés és száműzetés után elnyerte Julius Caesar támogatását, így hamarosan már másik öccse, XIV.Ptolemaiosz mellett uralkodhatott. Eközben Kleopátra és Caesar szeretők lettek, gyermekük született, de a kapcsolat nem tartott sokáig a római hadvezér véres halála miatt.
www.wikimedia.org/ Frederick Arthur Bridgman: Kleopátra Philai teraszain
Új támogatója, Marcus Antonius bizonyult az igazi szerelemnek. Bár házas volt, feleségül vette Kleopátrát, és három gyermekük is született. A szerelemmel együtt járó hatalom azonban komoly politikai és területfoglalási kérdéseket vetett fel, amelyek már komolyan veszélyeztették a Római Birodalom egységét.
goodtimes.com.pk/ Liz Taylor, mint Kleopátra
A rómaiak, élükön Octavianusszal (a későbbi Augustus császárral) megfutamították Antonius és Kleopátra seregeit, majd bevonultak Egyiptomba. Antonius a királynő (egyelőre téves) halálhírére öngyilkos lett, majd Kleopátra – a legenda szerint – áspiskígyóval végzett magával. Caesartól született gyermekét, az akkor már 17 éves Caesariont a rómaiak kivégezték. Antoniustól született gyermekeit Rómába vitték, ahol Octavianus nővére (Antonius római felesége) nevelte őket tovább. Kleopátra lánya befolyásos és népszerű numidiai és mauretaniai királyné lett, két fiának további sorsa azonban nem ismert.
fineartphotographyvideoart.com/ Guido Cagnacci: Kleopátra halála – részlet
Ami sejthető, hogy Antonius és Kleopátra egy sírban nyugszik, de sírjuk pontos helye 2000 éven át ismeretlen volt. Taposiris Magnában azonban ráleltek egy temetkezési helyre, amely akár az övék is lehet. Dr.Kathleen Martinez, a dominikai régészeti csoport vezetője elmondta, hogy azon a területen egy templom körüli folyosóhálózat, mauzóleumok, 27 további sír és 10 múmia nyomaira bukkantak a föld felszíne alatt. Találtak egy háborítatlan, aranylevelekkel borított sírt, amely talán az egyiptomi királynő nyughelye.
wikipedia.org/ Taposiris Magna

Állítólag további bizonyítékokat is találtak arra vonatkozóan, hogy a híres pár a környéken nyugszik: egy Kleopátrát ábrázoló szobor fejét, a királynőt ábrázoló érméket és egy maszkot, amely Antonius halotti maszkja is lehet.

2020. június 21-én a Science Channel kétórás dokumentumfilmben rántja le a leplet a legutóbbi kutatási eredményekről.
Talán még előbukkanhat a híres egyiptomi királynő múmiája is?

Kleopátráról írtunk már Korok, asszonyok rovatunkban is: https://www.hirlevelplusz.hu/korok-asszonyok-8-szep-nok-a-tortenelembol-2-resz/

Forrás:
www.wikipedia.org
www.thevintagenews.com

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

öt × 2 =