Élmény, zene, humor – ezzel a három szóval lehetne összefoglalni a Savaria Rézfúvós Együttes január 25-i koncertjét, amelyet a Premontrei Gimnázium tanulói hallgathattak meg.

A diákság szinte régi ismerőseiként köszöntötte a zenészeket, akik a Premontrei dísztermében fellépve közönségükkel már az első percben megtalálták a közös hangot, és a fiatalokat olyan zenei élménnyel ajándékozták meg, amely a darabokat kísérő magyarázatokon keresztül a komolyzenével még csak most ismerkedők-barátkozók számára is befogadhatóvá vált.

Ebben a tanévben a gimnázium magyar kultúra napi rendezvényeihez kapcsolódva adott koncertet a Savaria Rézfúvós Együttes. Az előadással egy kettős cél valósult meg: amellett, hogy a Premontreiben az ilyenkor szokásos irodalmi délelőttöt, a FelolvaShow-t követően vendégeink jóvoltából egy zenei programmal is megemlékezhettünk a magyar kultúra napjáról, diákjaink bepillantást nyertek a rézfúvós hangszerek világába, méghozzá egy olyan hangversenyen, ahol a zenészek jelmezt öltve kísérték végig a Premontrei fiataljait egy az ókortól Amerika füstös jazzkocsmáin át egészen a mindennapjainkig vezető kultúrtörténeti időutazáson.

Azt a komolyságot, amely a koncertlátogatás tényéből és a nemzeti ünnep jelentette alkalomból fakadt, remekül ellensúlyozta a zenészek nem kevés humorral színezett ismertetője hangszereikről és az egyes zenei korszakokról. Az öttagú együttes (Németh Imre –trombita, Újhelyi Péter – trombita, Kovács Róbert – kürt, Juhász Tibor – harsona, Szentgyörgyváry Tibor – tuba) részleteket mutatott be többek között Mozart Varázsfuvolájából, Bizet Carmenjéből és Muszorgszkij Egy kiállítás képei című darabjából, de bebizonyította azt is, hogy ismeri hallgatósága modern kedvenceit, így búcsúzóul a rézfúvósok a slágerlistákat vezető Pharrell Williams dalával, a Happyvel lepték meg a gimnazistákat.

Január 25-én a Premontrei dísztermében még a slagból is muzsika csendült fel, hiszen az együttes tagjai végül egy locsolócsövet is megszólaltattak – megmutatva ezzel, hogy a vérbeli zenész számára minden lehet hangszer.

A műsort, amelyen Kaisinger Ildikó konferált, és amely nemcsak csodálattal töltött el minket, de meg is nevettetett mindnyájunkat, hálásan köszöni a Premontrei Gimnázium közössége.

Szakály Szilvia
tanár

Facebook
VIASzakály Szilvia tanár

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

kettő × öt =