Magyar Honvédelem Napja

,,Virágos erkély ahol nevettél, ahonnan kis kezeddel nekem integettél,
Egy csókot dobtam, mikor indultam, és a bajtársakkal együtt így daloltam. A honvéd bátor senkitől se fél! Egy magyar honvéd százzal is felér!A honvéd minden golyó elől kitér! Ne sírj! Ne félj! A honvéd vissza tér!”  -hangzik a Honvéd Induló, mi pedig Köszöntünk minden aktív, valamint nyugállományú katonát, akik az életüket a haza védelmére tették fel.


 

A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres erőiről. A Magyar Honvédelem Napja , vagyis a „fegyveres erők ünnepe” a katonai szellem ünnepélyes megnyilatkozása a nemzet színe előtt. 1992-től a kormány határozata alapján május 21.én ünneplik ezt a jeles napot. A magyar szabadságharc tavaszi hadjáratának csúcspontjaként, háromhetes ostrom után 1849-ben, ezen a napon foglalta vissza Buda várát a Görgey Artúr tábornok által vezetett honvédsereg, Hentzi osztrák császári tábornok csapatától. A győzelmet hozó harc 370 magyar honvéd életét követelte, és 670-en sebesültek meg.

,,Ha megtérnek csonkán a csatákból,
Koldusbotot ád a haza nékik,
S ha elesnek, a felejtés árja
Foly sírjukon s neveiken végig.
És ők mégis nekimennek bátran
Az ellenség kardjának, tüzének! –
Tiszteljétek a közkatonákat,
Nagyobbak ők, mint a hadvezérek.”

/ Petőfi Sándor/

A Magyar Honvédség lehetőséget ad a szolgálatra, hogy kamatoztasd tudásodat országunk védelmében! Te is jelentkezhetsz könnyedén a Honvédelem internetes oldalán, https://www.iranyasereg.hu/

Akkor tudunk igazi jövőt építeni, ha ismerjük és tiszteljük a múltunkat.

Írta: Tánczos Veronika

Fotó: http://www.szentesinfo.hu/mozaik/2016/5/hn.htm

 

 

 

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

három − kettő =