Loch Ness – szép tó, apró szépséghibával

0

Nessie, azaz a Loch Ness-i szörny létezéséről már évszázadok óta hiedelmek és legendák keringenek. Először 80 éve, 1933. május 2-án látták őt a tóban, azóta több feltételezés is napvilágot látott a szörny létezésének kilétéről. Most ezeket foglaljuk össze, videókkal és képekkel megtoldva.

Amit Nessie-ről és Nessről tudni érdemes

Először is egy kis földrajz:  a Ness-tó Skóciában található, Inverness város mellett. Ez az a hely, ahol többször, több, mint háromezer ember látni vélte az angolok által Nessie-nek keresztelt szörnyet. A lény léte már a Kr. u. 560-as évektől foglalkoztatja az embereket, amikor is Szent Kolumba (Írország és Skócia védőszentje) egy utazása során látta a különös lényt a tóban.
1933. május 2-án látták először a szörnyet, melynek „felfedezése” hatalmas szenzáció volt.  Az elkövetkező években egyre többen látták a fel-felbukkanó lényt.

Az első fotó a szörnyről

LOCH NESS
Az első kép Nessieről
R.K. Wilson (1934)

1934-ben R.K. Wilson elsőként örökítette meg a szörnyet. A képről később Wilson azt állította, hogy hamis, de sokan nem tartják igaznak ezt az állítást.

Nessie a filmvásznon

1936-ban mozgókép is készült. Malcolm Irvine felvételén jól látható egy több méter hosszú, ismeretlen eredetű objektum gyors, de lágy siklása a víz felszíne alatt. A felvétel eredetiségét máig nem tudták bebizonyítani.

Elméletek

Két féle elmélet született Nessie létezésének megcáfolására: az egyik, hogy a szörny valójában egy fennmaradt dinoszaurusz-fajból való. Ezt az állítást azonban többen cáfolták, mondván, a tó hőmérséklete és környezete nem ideális az ilyenfajta lények életbe maradásához, illetve ahhoz, hogy a faj ilyen sok időn át életbe tudjon maradni, minimum 10 fős populációra lenne szükség, azonban ennek – illetve szegény Nessie – nyomait nem találják.
A másik elmélet az erdeifenyőről kapta nevét. Az elmélet szerint nemcsak a Nessben, hanem még másik két tóban is látták a szörnyet. E három tónak közös, ritka tulajdonsága van: partjain erdeifenyő erdők találhatóak, amelyek Skóciában nem éppen mondható szokványosnak. Az állítás szerint mindhárom tóba több erdeifenyő valamilyen oknál fogva beledőlt, majd a bő gyantájú fa vízzel érintkezve, eldeformálódva úszott a víz felszínén.

Több tucatnyi kutatás – Nessie elbújt

Több expedíció is indult a szörny felkutatására, amelyeken húscafatokkal, ultrahanggal és még több más módszerrel próbálták a kutatók Nessie létét bebizonyítani. 1968-ban állítólag egy nagy testű objektumot érzékeltek a műszerek a vizsgálatok során. A legnagyobb expedíciót ebben a témában Robert Rimes indította a hetvenes évek elején. 1972. augusztus 8-án hajnalban a műszerek egy hét méter hosszú „valamit” mutattak, melyet később, a laborvizsgálatok is alátámasztottak, ezért Rimes rombusz uszonyú Nessie szörnynek (Nessiteras rhombopteryx) nevezte el az objektumot. E felfedezés hírére a skót tudományos akadémia nem tetszését fejezte ki, és megvonta az expedíció további támogatását.

lochness (1)
Nessie egy 1972-es képen
(forrás: http://www.allatok.abbcenter.com/)

2003-ban, a brit közszolgálati televízió, a BBC egy 600 fős kutatócsoport eredményeire hivatkozva kijelentette, hogy nem létezik a Loch Ness-i szörny. A legenda azonban tovább él, hisz a tó és környéke még mindig igazi turistaközpont, a helybeliek legnagyobb örömére.

[icon name=”icon-picture”] www.highlandfreespirits.com

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

tizenegy − 8 =