L. Simon László: idén több pénz jut a kultúrára

0

Bizonyos területek tavaly kikerültek a kulturális államtitkárság felügyelete alól, de a kormányzaton belül nőtt az ágazat súlya, és 2013-ban a kultúrára szánt állami ráfordítás is magasabb lesz – mondta el az MTI-nek a kultúráért felelős államtitkár.

L. Simon László hangsúlyozta: igazgatási szempontból bizonyos területeken, például az örökségvédelemben csökkent, politikai értelemben azonban összességében nőtt az államtitkárság súlya. “Az előrelépés azért is fontos, mert a munkámat nemcsak úgy fogom föl, mint a kormány képviseletét a kulturális élet felé, hanem fordítva is” – fogalmazott.
Az államtitkár felidézte: erőteljes koncepciója volt a régészettel és az örökségvédelemmel kapcsolatban, de hivatalát már egy folyamat végén vette át. Részben maga a szakma is felelős azért, hogy a társadalmi elfogadottsága ennyire alacsony – vélekedett, hozzátéve azonban: az örökségvédelem így sem kerül veszélybe, csak másfajta feladatellátásra kell berendezkednie.
A politikus kiemelte: a kulturális terület költségvetése idén jelentősen nő, több mint 35 milliárd forinttal rendelkezik az ágazati államtitkárság. Kultúrára emellett más tárcák is fordítanak saját büdzséjükből – csak a Belügyminisztériumnál több mint 25 milliárd áll rendelkezésre önkormányzati kulturális célokra, könyvtárakra, színházakra, múzeumokra, művelődési házakra -, 10 milliárd forint fölött lesz jövőre is a kulturális élet támogatására átengedett adókedvezmények várható mértéke, és legalább ugyanekkora költségvetéssel gazdálkodhat a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) is.
Decemberi tüntetésén a Humán Platform kifogásolta az NKA szakmai autonómiája, az arányos szakmai képviselet hiányát – idézte fel az államtitkár, aki azonban emlékeztetett: az alap pénzügyi függetlenségét a korábbi jogszabályváltozások csak erősítették, hiszen bevételeiből maradványpénz nem vonható el. Mint megjegyezte, nem sérült az NKA szakmai függetlensége sem, hiszen a miniszter nem kapott többletjogköröket, és a szakmai kollégiumi tagok delegálási rendje is változatlan maradt.
Szintén a tüntetésen kifogásolták “a vidéki közművelődési rendszer ellehetetlenítését”. L. Simon László ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: új forrásként 1,1 milliárd forint áll rendelkezésre idén a megyei feladatellátásra és a kormány visszahozta a kulturális normatívát is a települések közművelődési és könyvtári feladatainak támogatására.
A megyei múzeumi szervezet átalakításáról az államtitkár elmondta, hogy mind a 19 nagy megyei múzeumi szervezettel kapcsolatban sikerült lezárni a tárgyalásokat az átvevő önkormányzatokkal. “Óriási eredmény, hogy egy stabil és kiszámítható gazdálkodású új múzeumi rendszert tudunk felépíteni” – mondta. Mint hozzáfűzte, a megyei könyvtári rendszer fennmaradt: a bővülő feladatokat és ehhez többletforrást kapó könyvtárak városi fenntartásába kerültek.
A független színházak finanszírozásáról szólva közölte, hogy a magyar kultúra “vérfrissítésében” fontos szerepet vállaló függetlenek végül megkapják a teljes 2012-es támogatásukat, idén pedig időben megtörténik a pályázatok kiírása és a szerződések megkötése.
Az államtitkár beszámolója szerint “példás együttműködésben” Baán László miniszteri biztossal elkészítették a Múzeumi negyed koncepcióját, amely rövidesen a kormány elé kerül: a tervezet megnyitja a lehetőségét a magántőke részvétele előtt, foglalkozik a múzeumok számára kialakítandó raktár- és restaurálási bázis, logisztikai központ kialakításával, továbbá a Fővárosi Nagycirkusz új épületének elhelyezésével is.
“Sikerült üzemszerűvé tenni a fővárossal folytatott havi egyeztetéseinket is, ezeken például az egy helyrajzi számon lévő Városliget megosztásával kapcsolatos elképzeléseinket és kéréseinket is megfogalmaztuk. A megosztás egyébként a Műcsarnok MMA-nak történő vagyonátadásával kapcsolatban is rendezendő kérdés” – mondta.

MTI

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

17 − hét =