Kutatóink oktatnak a mérnökképzésben

0

Az „Intelligens szakosodást szolgáló intézményi fejlesztések EFOP-3.6.1-16 A felsőoktatási rendszer K+F+I szerepvállalásának növelése intelligens szakosodás által Sopronban és Szombathelyen” projekt keretében olyan innovatív technológiákkal foglalkoznak kutatóink, amelyek kimutatják az anyagok tulajdonságainak potenciális javulását, és még nincsenek átültetve az ipari gyakorlatba. A kutatások egy másik szálán az energiaszállító és átalakító berendezések dinamikai problémái állnak.

Dr. Jurij szidor és dr. Kollár László az ELTE IK Savaria Műszaki Intézetének oktatói, a szombathelyi gépészmérnökképzés hallgatói nap mint nap hallgathatják az előadásaikat. Projektbeli munkacsoportjuk az innovatív gyártástechnológiákra, energetikai alkalmazásokra és széles skálájú mikroszerkezet meghatározó módszerek alkalmazására szerveződik. Az egyik alprojekt arról szól, hogy a hagyományos technológiákkal ellentétben, az innovatív eljárások új nano-, mikro-, és kristálytani szerkezeteket biztosítanak, és így a mechanikus tulajdonságok változását garantálják széles skálán.

A másik alprojekt olyan műszaki megoldásokat, technológiai fejlesztéseket céloz meg, amelyeknek az életminőség javításában van nagy szerepe, amennyiben gépek, berendezések, szerkezetek hatékonyabb és biztonságosabb működését szolgálják. A kisebb energiaigény és a működés közben a minél kisebb mértékű környezetszennyezés szintén alapvető szempontok. Ez indokolja azokat a kutatási irányokat, melyek célja a károkat okozó természeti jelenségek, és azoknak a berendezések működésére kifejtett hatásának megismerése. Ezt követi olyan technológia, műszaki megoldás kifejlesztése, amelyek az ilyen káros hatások elkerüléséhez hozzájárulnak, vagy legalább azok hatását jelentősen csökkentik, ezáltal a működés hatékonyabbá és biztonságosabbá válik.

ELTE Savaria Egyetemi Központ

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

hét − öt =