Kulturális örökség napjai – Színes programok Vas megyében

0

Szombaton ingyenes tárlatvezetésekkel, antik városnéző sétával, vasárnap pedig kézműves foglalkozásokkal, kiállításokhoz kapcsolódó bemutatókkal és koncertekkel várják az érdeklődőket a Kulturális örökség napjai rendezvénysorozathoz kapcsolódva Szombathelyen a Savaria Múzeum munkatársai.

Az Iseumban az Isis savariai otthona című állandó kiállítást és a Textilek a Holtak Birodalmából című időszaki kiállítást nézhetik meg a részvevők, majd a helyi OTP Bank fiók alatti római városrészlet megtekintésére is lehetőség nyílik szakmai vezetéssel.
Délután egy másfél órás antik városnéző sétán vehetnek részt az arra vállalkozók, akik a római kori belvárost járják majd körül.
Vasárnap a Savaria Múzeum néprajztudományi, történelemtudományi és régészeti osztályai kitelepülnek a múzeum előtti parkba, ahol bemutatókkal, játékokkal, kézműves foglalkozásokkal szórakoztatva tanítják az érdeklődőket.
Lesz szőlőpréselés és mustkészítés, legyező- és erszénykészítés, szó esik majd a madarakhoz kötődő kultuszokról és madár-ábrázolásokról, de az érdeklődők kipróbálhatják kézügyességüket az üvegragasztásban, megtudhatják, mi a poncolás és homokfúvásos technikával poháralátétet is készíthetnek.
Kőszegen szombaton szintén tárlatvezetés mellett várják a látogatókat a Tábornokházban, az Arany Egyszarvú Patikamúzeumban és a Fekete Szerecseny Patikában.
Az Írottkő Natúrparkért Egyesület a kőszegi kálvárián lévő koronaőrző bunker megtekintését és a volt Kelcz-Adelffy-árvaház, tanítóképző épületének megtekintését ajánlja szombat délelőttre.
Vasárnap a kőszegi Európa Ház Egyesület várja az érdeklődőket, akik nemcsak saját otthonukban az Európa Házban kalauzolják a vendégeket, de közösen tekintik meg velük a Sgraffittós ház és a Zwinger épületét is. A hétvégére kínált kőszegi programok között ajánlják egy helyi borház, valamint egy középkori fűszereket és gyógynövényeket bemutató kertészet felkeresését is.

MTI

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × négy =