Dr. Villányi Eszter az Egyetemes Kultúra Lovagja, Farkas Csaba a Magyar Kultúra Lovagja elismerést kapta.

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány és a Honvéd Kulturális Egyesület 22. alkalommal megrendezett Magyar Kultúra Napja Gáláján – a budapesti Stefánia Palotában átadták az Egyetemes Kultúra Lovagja és Magyar Kultúra Lovagjai címet, továbbá a Magyar Kulturális Örökség Ápolásáért az Örökség Serlegeket.

A Magyar Kultúra Lovagja cím adományozását 1998-ban a Falvak Kultúrájáért Alapítvány (FKA) kezdeményezte a határon belüli, illetve határokon túli közművelődési, irodalmi, zenei, művészeti teljesítmények elismerésére. Az elismerés egyben a köszönet jele a magyar kultúrát támogató hazai és külföldi művészetbarátoknak, szponzoroknak, mecénásoknak, politikusoknak. A díjakat önkormányzatok, társadalmi szervezetek jelölése, valamint az alapítvány tanácsadó testületének javaslata alapján ítélik oda.

A  2018. január 20-i  ünnepi eseményen 4 Egyetemes  Kultúra Lovagja  elismerés (Ivan Dvorsak Szlovéniai szobrászművész, Zhang Gou Zhi Kínai karnagy, aki a Kodály Oktatási módszer Terjesztési Központ igazgatója, Marija Herzenjak Szlovéniai klubvezető és DR. VILLÁNYI ESZTER SZOMBATHELYI nyugdíjas tanár, karvezető)  került átadásra.

Dr. Villányi Eszter ének-zene és orosz nyelvtanár Tapolcán és Szombathelyen. A Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola tanára 12 évig, lektorátus vezetője 1999-ig, majd Szombathely MJV Önkormányzatának nemzetközi ügyintézője 2002-i. 1997-től párhuzamosan a Felsőőri Kétnyelvű Gimnázium tanára, dalkörvezetője, diákszínpad vezetője. A Nemzetek Háza alapítójaként észt, finnugor, burgenlandi gyermekcsoportok táboroztatását, ifjúsági és felnőtt zenei programok szerezését végezte. A Magyar Észt Baráti Kör alapítója, az Észt delegációk kísérője, a magyar, mint idegen-nyelv, népzene kurzusok vezetője. Tevékenységéért az észtországi „Mária országa” érdemkereszt tulajdonosa. 15 éve a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület Énekkörének csoportvezetője.  

Ez évben  26  Magyar Kultúra Lovagja címet adományoztak, melyek közt   volt Vas megyéből  FARKAS CSABA Gencsapáti vállalkozó is, így a Vasi Kultúra lovagjainak száma 22 főre emelkedett. 

Farkas Csaba a Szülőföld Kulturális Sport és Örökségvédelmi Egyesület alapító elnöke, a Szülőföld Kiadó alapító vezetője, az Őrvidékház kulturális közösségi tér vezetője, Szombathely és a térség határon túli magyarság kulturális életének jelentős szereplője. Az ausztriai, szlovéniai és horvátországi magyar közösségek  tevékenységének segítője. Szerepet vállalt a „Muravidéki Vágta” lebonyolításában. Települések hagyományainak és történetének kutatója és ápolója. ,                                     

Ünnepélyes keretek között, a „Boldogasszony anyánk” éneklése közben a  Szent Korona másának a bevonulása, valamint a Himnusz eléneklését követően Nick Ferenc, a FKA kuratórium elnöke nyitotta meg a 22. gálát. Védnöki köszöntőt dr. Papp Ferenc ezredes, dr. Robert Kokalj nagykövet mondott, mely során elhangzott, hogy  a kultúra ápolása legfőképpen a közösségekre hárul. “Nagyon nagy feladata van a civil szerv szervezeteknek szerte a világon, amelyek életben tartják a kultúra műhelyeit, közösségeit.  A műveltség és a kultúrához való hozzáférés nem születési jog, az állami szereplőknek azonban az a dolga, hogy mindenki számára lehetőséget biztosítsanak rá. Ezt a feladatot komolyan is veszik és megköszönte mindenkinek, aki a magyar kultúra lovagjaként a közösségeket erősíti régiójában, és az általános műveltség fenntartásán dolgozik iskolákban, művelődési házakban, színházakban, közgyűjteményekben, levéltárakban, könyvtárakban. Ők a kultúra mindennapi hősei, általuk leszünk egy nemzeti közösséggé és általuk mondhatjuk el, hogy a magyar kultúra megtart bennünket, a 21. század kihívásai idején is. Irányt mutat önazonosságban, identitásban és a jövő útkereséseiben. 

Nick Ferenc mkl, Falvak Kultúrájáért Alapítvány kuratórium elnök megnyitó szavai után a kultúra Lovagja címek adományozására került sor.

Nick Ferenc ismertette, hogy Ausztráliában is – ugyanebben  időpontban ünneplik a Magyar Kultúra napját, és  internek kapcsolaton keresztül l került sor Gáspár András St.Mery Asztráliában élő   nyugdíjas avatására, aki Ausztrália magyarsága nemzettudatának, a magyar nyelv ápolásáért kapta meg az elismerést. 

Az ünnepséget színesítette a Lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Központ irodalmi összeállítása, valamint a Szlovéniai új Muravidék Citera-együttes műsora. 

Gála ünnepélyes zárása az Európa himnusz, a Szlovén himnusz és a Szózat eléneklésével történt.  

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × három =