Tíz érdekesség, amit a 40 éve elhunyt Agatha Christie-ről érdemes tudni!

1Eredetileg zongorista vagy operaénekesnő szeretett volna lenni, lámpalázát azonban nem tudta leküzdeni, ezért álma nem teljesült.

Fotó: wikipedia, londonist.com

2Híres főhősnője, Miss Marple alakját nagymamájáról mintázta.

Fotó: www.biography.com

3Antialkoholista volt és a cigarettára sem tudott rászokni – bár megpróbálta, fél éven át minden ebéd és vacsora után elszívott egy szálat, de nem tudta megszeretni.

Fotó: www.newsweek.com

4Legsikeresebb könyvének a Tíz kicsi néger bizonyult, 100 millió példányt adtak el belőle. Ennél több példányban csak A gyűrűk ura, a Kis herceg, a Két város regénye és a Harry Potter és a bölcsek köve kelt el.

Fotó: classicalnovels.blogspot.com

5Christie műveit fordították le a legtöbbször a világon – mintegy 103 nyelvre. Regényei világszerte mintegy 2 milliárd példányban keltek el.

Fotó: anothermag.com, web.vipwiki.org

6A kutyák nagy kedvencei voltak, a csótányoktól azonban irtózott. Kedvenc színe a zöld, növénye a gyöngyvirág volt. Egy rózsafajt róla neveztek el.

Fotó: charlecoteparknt.wordpress.com

7Távol telt tőled tavaszom c. regényét Mary Westmacott álnéven, egyetlen hétvége alatt írta meg.

Fotó: kuaza.com

8Az írónő olyannyira utálta a narancsdzsemet, hogy egyik “áldozatát” (Egy marék rozs) a narancsdzsembe kevert méreggel tette el láb alól.

Fotó: kotvefuzve.reblog.hu

9Miután első férjével összeveszett (Archibald Christie közölte feleségével, hogy szeretője van), 10 napra eltűnt. Mintegy 15.000 önkéntes és rendőr kutatott utána, végül egy hotelben bukkantak rá, ahova álnéven jelentkezett be, de felismerték. Állítólag nem emlékezett semmire, memóriakiesést állapítottak meg nála. Agatha később nem beszélt az ügyről, hogy mi történt a 10 nap során, sosem derült ki.

Fotó: dropsdafal.com, www.smh.com.au

10 Legjobb ötletei állítólag a fürdőkádban, almaevés és teaivás közben támadtak.

H+ összeállítás

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

4 + 13 =