Korok, asszonyok (15.) – 86 éves lenne Jackie Kennedy – Jacqueline Bouvier -, az egykori amerikai first lady

0
Kennedy család (Fotó: galleryhip.com)

A legnépszerűbb amerikai elnökfeleség tehetős családba született, francia irodalomból szerzett diplomát. Újságíróként dolgozott, mikor a szenátori székért versengő Kennedyvel találkozott.

A férfi pályáját apja egyengette. Dédapja egykori ír bevándorlóként saját erejéből küzdötte fel magát, hogy a később befolyásos Kennedy-klán sikerét megalapozza. A fiatal szenátorjelölt jó partinak ígérkezett, Jackie 1953-ban hozzá is ment feleségül, bár sejtette, mire vállalkozik a hűtlenkedésre hajlamos férfi mellett.

Jackie és Kennedy esküvője 1953-ban. (Fotó: vintageweddingfair.co.uk)
Jackie és Kennedy esküvője 1953-ban
(Fotó: vintageweddingfair.co.uk)

A párnak négy gyermeke született, de napjainkban már csak lányuk, Caroline él. Első gyermekük halva született, az utolsó két napig élt – épp apja meggyilkolása előtt pár hónappal. Fiuk, John 1999-ben hunyt el repülőgép-szerencsétlenségben, feleségével együtt. A házaspár életét megnehezítették a tragédiák és nem segítettek kapcsolatukon Kennedy nőügyei sem. Jackie elvált volna, de apósa hatalmas pénzösszeget ajánlott neki azért, hogy maradjon. Tudta, hogy fiából csak akkor lehet amerikai elnök, ha Jackie mellette marad.

Jackie, John, John Jr. és Caroline (Fotó: www.catholicreview.org)
Jackie, John, John Jr. és Caroline
(Fotó: www.catholicreview.org)

Nem véletlenül terjedt el a pletyka arról, hogy a Kennedy családot átok sújtja. Nem csak Jackie-ék küzdöttek meg személyes tragédiáikkal.

John bátyja, Joseph volt apjuk kedvence, először belőle akart elnököt faragni. Miután azonban Joe 1944-ben egy háborús bevetésen életét vesztette, az elvárások John felé irányultak.

Joseph Jr, Joseph,  Joseph Robert és John 1939-ben (Fotó: bostonglobe.com)
Joseph Jr, Joseph, Joseph Robert és John 1939-ben
(Fotó: bostonglobe.com)

John húga, Rosemary oxigénhiányosan születhetett, emiatt egy általános iskolás gyermek értelmi szintjével rendelkezett felnőtt korában is. Rajongott a zenéért, a táncért és olvasott is, 23 éves korára azonban dühkitörései, hangulatingadozásai miatt az orvosok lobotómiát javasoltak, mondván, ez megoldja a problémát. Apja beleegyezett, Rosemary pedig a műtét után magatehetetlenné vált, értelmi képességei visszaestek. A család titkolta állapotát, apja soha többé nem látogatta meg. 87 évesen hunyt el egy intézetben, 2005-ben.

Kathleen, Rose és Rosemary Kennedy 1938-ban, bemutatás az angol udvarban (Fotó: neinvalid.ru)
Kathleen, Rose és Rosemary Kennedy 1938-ban, bemutatás az angol udvarban
(Fotó: neinvalid.ru)

Másik húga, Kathleen eleinte nagyon közel állt John-hoz. A fiatal nő a háborúban tevékenykedett önkéntesként a Vöröskeresztnél, majd családja akarata ellenére feleségül ment szerelméhez, Devonshire hercegének fiához. Az esküvő után pár hónappal meghalt bátyja, Joe, majd egy hónapra rá újdonsült férje is elesett a fronton. Kathleen 1948-ban hunyt el repülőgép-szerencsétlenségben, csak apja volt jelen a temetésén.

Kathleen esküvője 1944-ben (Fotó: Ann Koles/Pinterest)
Kathleen esküvője 1944-ben
(Fotó: Ann Koles/Pinterest)

A család legnagyobb tragédiája kétségkívül JFK 1963-as dallasi meggyilkolása. A merényletet november 22-én hajtotta  végre – hivatalosan  – Lee Harvey Oswald, kétszer találta el az elnököt lőfegyverével. Kennedy olyan rettenetes sérüléseket szenvedett, hogy esélye sem lehetett a túlélésre. Jackie férje mellett maradt, míg halottá nem nyilvánították. Véres ruháját akkor sem vette le, mikor az elnöki repülőgép fedélzetén az alelnök Lyndon B. Johnson letette az elnöki esküt a kamerák előtt.

Az elnöki pár Dallasba érkezik 1963-ban, a merénylet napján. (Fotó: www.jfktribute.com)
Az elnöki pár Dallasba érkezik 1963-ban, a merénylet napján.
(Fotó: www.jfktribute.com)

Az elnök halála után öccse, Robert felé irányult az elvárás, hogy családját beköltöztesse a Fehér Házba. Miután azonban megnyerte a Demokrata Párt elnök-előválasztását, a Los Angeles-i Ambassador Hotelben támogatói előtt tartott beszéde után, a hotel konyhájában háromszor meglőtték. Robert meghalt, 11 árvát hagyott maga után. Jackie őszinte barátot veszített el benne, John halála után Robert segítette, hogy átvészelje a legnehezebb időszakot. A pletykák szerint viszonyuk lehetett. Robert fia, David 28 évesen halt meg drogtúladagolásban, 1984-ben. Másik fia, Michael 1997-ben az aspeni sípályán sisak és védőfelszerelés nélkül fának ütközött és meghalt, 39 éves volt.

Robert Jackie és Ted Kennedy JFK temetésén (Fotó: tvtropes.org)
Robert Jackie és Ted Kennedy JFK temetésén
(Fotó: tvtropes.org)

Jackie a merénylet után elhagyta a Fehér Házat, majd 1968-ban hozzáment Aristotle Onassis görög hajómágnáshoz, aki Maria Callasnak fordított hátat a kedvéért. Bár a Kennedy-család és a közvélemény elítélte Jackie-t döntése miatt, az egykori elnök özvegye a házasságkötéssel stabil jövőt akart biztosítani gyermekei számára. Az asszony 1975-ben ismét megözvegyült. Könyvszerkesztőként dolgozott, fenntartotta a kapcsolatot a Kennedy rokonsággal is. 1980-tól haláláig Maurice Tempelsman üzletemberrel élt együtt. 1994-ben hunyt el rákban, fia halálát már nem kellett megérnie

Jackie és Onassis esküvője (Fotó: blogs.artinfo.com)
Jackie és Onassis esküvője
(Fotó: blogs.artinfo.com)

Az elnök apja, Joseph három kedvenc fiát temette el, 1969-ben hunyt el. Kilenc gyermekéből egy lánya él, Jean, most 87 éves. Rose Kennedy, a család matrónája 105 évesen hunyt el 1995-ben.

Kennedy család (Fotó: galleryhip.com)
Kennedy család
(Fotó: galleryhip.com)

PT

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

hét + egy =