Magyarország talán legközkedveltebb uralkodónéja volt Erzsébet, I. Ferenc József felesége. Népszerűsége köszönhető kiemelkedő szépségének, intelligenciájának, varázslatos lénye valószínűleg a legkonokabb magyar szíveket is megenyhítette, s ő volt talán az egyetlen olyan személy a Habsburg családban, akihez csak pozitív emlékek fűződnek közel 120 évvel halála után is.

Nincs olyan, ki ne ismerné nevét. Elisabeth Amalie Eugenie von Wittelsbach, avagy Sisi (egyes változatok szerint Sissi vagy Sissy) 1837. december 24-én született Münchenben, tejfoggal a szájában, melyet akkoriban nagy szerencsének tartottak. Gyermekkora viszonylag boldog volt, hét testvérével együtt nőtt fel. Ő született negyedikként, de egyik bátyja csecsemőként meghalt, így harmadik gyermeknek tekinthető a sorban. Édesanyja I. Miksa bajor király leánya, Ludovika hercegnő volt, s rangon aluli házasságot kötött Miksa bajor herceggel, aki másod-unokatestvére volt. Nem ez volt természetesen az egyetlen családon belül kötött házasság, hiszen később majd Erzsébet saját nagynénje fiához, azaz első unokatestvéréhez ment feleségül.

Ludovika és Miksa, a két teljesen eltérő szellemiségű és felfogású ember házassága nem volt túl boldog, a nászéjszakán állítólag Ludovika olyannyira megelégelte férje bolondos természetét, hogy egy szekrénybe zárta őt.

Minden esetre Sisi élvezhette a kötöttségektől mentes gyermekkort. Neveltetése rangjához képest hiányos volt, emiatt Ferenc József jegyeseként rengeteg tanulmányt kellett pótolnia. A már-már mesebeli egymásra találásra 1853-ig kellett várni, mikor a 23 éves, Magyarországon épp gyűlölt császár a neki szánt Ilona hercegnő (Erzsébet nővére) helyett a 16 éves Sisit választotta. A pár 1854. április 24-én kelt egybe Bécsben.

Forrás: nyest.hu
Forrás: nyest.hu

Ezt követően a császárné folytatta a tanulást. Történelemre Majláth János gróf oktatta őt, aki sokat mesélt Erzsébetnek a magyar életről, a tájról, az emberekről.

Sisi ekkoriban rettentően boldogtalan volt. Szenvedett a kötöttségektől, az udvari etikettől, melyet addig nem ismert. Életét anyósa, Zsófia is megkeserítette, aki gyermeknek tekintette, s igyekezte irányítani őt. A császári pár első gyermeke, a kis Zsófia 1855-ben született, majd 1856-ban világra jött Gizella is. Nevelésüket a főhercegasszony ragadta magához, tovább mérgezve a rossz viszonyt. Az elsőszülött kislány sajnálatos módon egy budai látogatás alkalmával tífuszban elhunyt, s ez rányomta bélyegét Erzsébet és később született gyermekei kapcsolatára. 1858-ban megszületett Rudolf, a Magyarországon csak Rezső királyfinak becézett trónörökös, a magyarok reménysége, akiben országunk leendő nagy királyát vélték felfedezni.

Erzsébet mély depresszióba süllyedt, képtelen volt megfelelni az elvárásoknak. Egy időre elhagyta a bécsi udvart, s utazásai során megismerkedett Hunyadi Imre gróffal és húgával, s ők voltak, akiktől az első magyar szavakat megtanulta.

Forrás: www.bavaria.by
Forrás: www.bavaria.by

1861-ben tért vissza Bécsbe, immár erős volt és magabiztos. Felfedezte saját szépségét, lelkierejét. Ekkoriban készültek híres fotósorozatai és legszebb festményei is. 1863-tól Falk Miksa tanította őt a magyar nyelvre, majd 1864-ben került mellé a kecskeméti származású Ferenczy Ida, aki élete végéig hű szolgája maradt szeretett királynéjának.

Erzsébet okos asszony volt, kitűnő politikai érzékkel megáldva. Az osztrákok 1866-ban súlyos vereséget szenvedtek a poroszoktól, s Erzsébet, felismerve a helyzet súlyosságát, igyekezett kompromisszumra sarkallni férjét a magyarokkal való csatározásban. Felvette a kapcsolatot az akkori legnagyobb magyarokkal: Deákkal és Andrássy gróffal, azaz a kiegyezés kulcsfiguráival. A törekvéseknek meglett az eredménye, 1867-ben létrejött az Osztrák-Magyar Monarchia, Sisit és Ferenc Józsefet június 8-án magyar királynévá és királlyá koronázták a budai Mátyás-templomban. Ezzel királynénk ellátta legfőbb feladatát, megvalósult a békés osztrák-magyar kompromisszum.

1868-ban megszületett kedvenc gyermeke, Mária Valéria, akit magyar gyermeknek gúnyoltak a bécsi udvarban. Elterjedt ugyanis a pletyka, hogy Erzsébet és Andrássy Gyula között több van barátságnál. A pletykának ugyanakkor nem volt semmi alapja, csupán annyi, hogy e két ember szellemileg valóban egymásra talált, s jó barátok maradtak halálukig.

Forrás: www.baviere-quebec.org
Forrás: www.baviere-quebec.org

A királyné az 1870-es években gyakran időzött a gödöllői Grassalkocivh-kastélyban, majd 1889-ben következett be élete legnagyobb tragédiája, mely után csupán bolyongó lélekként járta a világot. Fia, Rudolf, aki annyira hasonlított rá mind lélekben, mind politikai felfogásban, a hivatalos verzió szerint öngyilkosságot követett el szeretőjével, Vetsera Máriával Mayerlingben. Felröppent a hír, hogy a trónörököst meggyilkolták, ez azonban sosem vált bizonyossá, s kétséges, hogy valaha kiderül-e az igazság.

Az 1890-es években a királyné egyre ritkábban jött Magyarországra, nyughatatlan volt, s végül 1898. szeptember 10-én talált rá a halál Genfben. Egy olasz anarchista fiatalember, Luigi Lucheni már jó ideje tervezte egy vagyonos, magas rangú személy meggyilkolását. Végül épp Erzsébet került útjába, s miután tettét végrehajtotta, büszkén vállalta azt. Sisi a reszelőt, melyet szívébe szúrtak, nem vette észre, nem érzett fájdalmat, mikor meghalt. Halála könnyű volt, gyors és kíméletes, s megrendítette Európát, elsősorban a magyar nemzetet.

A halála óta eltelt hosszú idő azonban semmit nem halványított emlékén, rengeteg rajongója van napjainkban is. Nevét szobrok, intézmények, utcák, városrészek őrzik. Rengeteg könyvet írtak, s filmet forgattak eseménydús életéről, hol a mesebeli hercegnő, hol a méltóságteljes császárné és királyné alakját kiemelve.

Forrás: www.gogmsite.net
Forrás: www.gogmsite.net

Egy dolog biztos: érdemes megismerni Erzsébet királynét, életét és különös, sőt, akkoriban különcnek számító személyiségét. Nem azon korszak gyermeke volt, melybe született; ízig-vérig modern nő volt. Egy királyné, ki valójában mindig a magyaroké volt, s az is marad.

PT

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

19 − 8 =