Korok, asszonyok (13.) – Báthory Erzsébet, a kegyetlen gyilkos? (2. rész)

0
Forrás: deadgoodbooks.co.uk

Az özvegyen maradt Báthory Erzsébet hatalmas birtokok és vagyon felett rendelkezett. Mivel mindössze 44 éves volt ekkor, az ország nemesei bátran gondolhattak arra, hogy a gazdag Erzsébetet feleségül vegyék.

Korábban: Korok, asszonyok (12.) – Báthory Erzsébet, a kegyetlen gyilkos? (1. rész)

Az asszonyt azonban keményebb fából faragták, önálló döntéseket hozott és nem hagyta magát sem félrevezetni, sem házasságba kényszeríteni.

Az asszony gazdag levelezése árulkodik arról, hogy 5 évvel férje halála után eszébe jutott egy újabb házasság gondolata, melyre végül nem került sor. Birtokai ügyeit ezekben az években kiválóan igazgatta. Leányait 1610-ig férjhez adta, már csak kisfia, a 12 éves Pál maradt vele a hatalmas csejtei kastélyban. Ebben az évben az addig energikus, tettre kész asszonnyal azonban történt valami. 1610 szeptemberében megfogalmazta végrendeletét, melyben minden vagyonát gyermekeire és vejeire hagyta.

Csók István: Báthory Erzsébet-vázlat (Forrás: eletrajzok-sysy.blogspot.com)
Csók István: Báthory Erzsébet-vázlat
(Forrás: eletrajzok-sysy.blogspot.com)

Ezzel talán kapcsolatban áll, hogy ugyanekkor vizsgálat indult a grófnő ellen bizonyos pletykák hatására, melyek vérben fürdésről, meggyilkolt szolgálóleányok tucatjairól szóltak. S ezek a történetek talán azon ellenfeleitől származtak, akiknek érdekükben állhatott a gazdag Erzsébet eltávolítása és kifosztása.

Báhori végakarata (Forrás: bathory.org)
Báthory végakarata
(Forrás: bathory.org)

Sokan látták volna szívesen kifosztva kora leghatalmasabb magyar nemesasszonyát. Köztük Thurzó György nádor is, aki 1610. december 29-én állítólag tetten érte Erzsébetet leányok kínzása közben. Az asszony lejáratásában – haszonszerzés reményében – saját vejei is részt vettek, de a Habsburg-udvar is érdekelt lehetett a gazdag özvegy ellehetetlenítésében. A ma már koncepciósnak és törvénytelennek tekintett eljárás során számos egykori szolgálóját hallgatták ki, akik kegyetlen kínzás eredményeként vallottak egykori gazdájuk ellen. A szolgálók közül többeket kivégeztek a vallomásaik után, így gyakorlatilag az igazság is elveszett velük együtt.

Csejtei vár (Forrás: Pinterest - Jessica Gonzales)
Csejtei vár
(Forrás: Pinterest – Jessica Gonzales)

A nádor Erzsébetet 1611-ben csejtei várának falai közé záratta. Az asszony elméje a fogság ideje alatt, bezárt szobája magányában megbomlott. 3 évvel később hunyt el 54 évesen, és kegyetlen vérgrófnőként vonult a történelembe.

PT

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

öt × egy =