Korok, asszonyok (10.) – A XX. század nőideálja

0
A XX. század szőke nőideálja, Marilyn Monroe egész életében arra vágyott, hogy az emberek meglássák érzékeny lelkét és tehetségét. Elbűvölő személyisége, kisugárzása és alakja azonban túlragyogták mindazt, ami belül volt.

1926. június 1-jén született, gyermekkorát nevelőszülőknél, komoly mentális zavarokkal küzdő anyjánál és árvaházban töltötte. 17 évesen férjhez ment, 20 évesen már elvált, eközben próbafelvételekre járt és hollywoodi csillogásról álmodott. 1944-ben fedezték fel, mint fotómodellt, mikor egy gyárban dolgozva a hadsereg fotósa felfigyelt rá.
Forrás: pinterest.com // Tram anh Hoang ba
Forrás: pinterest.com // Tram anh Hoang ba
 
Eleinte kisebb szerepeket kapott, majd 1953-ban jött a Niagara és a vágyott siker. 1954-ben lett Joe DiMaggio baseball-sztár felesége, nem sokáig viselte el azonban a férfi féltékenységi rohamait, az állandó marakodást, emellett fizikai bántalmazást is el kellett szenvednie tőle, így még abban az évben elvált tőle. DiMaggio ennek ellenére haláláig szerette Marilynt, aki a következő években már olyan színészekkel játszott együtt, mint Tony Curtis és Laurence Olivier. Színésztársai közül a legtöbben nem ismerték el őt, beskatulyázták az általa megtestesített szőke nőideál szerepébe.
Forrás: pinterest.com // Linda Wood
Forrás: pinterest.com // Linda Wood
 
1956-tól Arthur Miller drámaíró felesége volt, de a férfi nem sokra tartotta őt, 5 év múlva elváltak. Marilyn állandó önbizalomhiánnyal, depresszióval küzdött, és vetélései is súlyosbították állapotát, alkoholon és nyugtatókon élt. Megismerkedett a Kennedy-testvérekkel, állítólag Robert és az elnök John F. szeretője volt. JFK partiján a világ talán legismertebb születésnapi köszöntését adta elő.

 

Forrás: pinterest.com // Laurin P
Forrás: pinterest.com // Laurin P
 
DiMaggióval 1961-62 körül újra közeli kapcsolatba került, esküvőt terveztek 1962 augusztusára, erre azonban már nem került sor. Marilynt augusztus 5-én holtan találtak rá saját ágyában, mindössze 36 évesen. Augusztus 8-án temették el, azon a napon, amelyen Joe-val ismét összeházasodtak volna. A szertartást a férfi szervezte, halálában is kiállt Marilyn mellett.

 

Forrás: pinterest.com // april showers
Forrás: pinterest.com // april showers
 
A színésznővel hivatalosan altató-túladagolás végzett, öngyilkos lett. Az ellentmondásos vallomások és összefüggések azonban arra engednek következtetni, hogy valakinek érdekében állhatott meggyilkolni a sztárt, s a gyanú a később szintén tragikus körülmények között elhunyt J.F.Kennedy elnökre és az ő közvetlen környezetére terelődött, bizonyításra azonban sosem került sor. Tény, hogy Marilyn utolsó telefonhívását a washingtoni Fehér Házba intézte.

 

Forrás: pinterest.com // Marissa Durham
Forrás: pinterest.com // Marissa Durham
 
Az immár 52 éve elhunyt Marilyn Monroe azóta is a történelem egyik legnagyobb hatású szereplője, s valószínűleg híresebbé és népszerűbbé vált mindenkinél, aki annak idején lenézte őt, a nőt, aki azonban nem vágyott többre, mint szakmai elismerésre és az emberek szeretetére.
Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

tizenkilenc − hét =