Szabadság idejére, utazáshoz, vagy akár csak a munkás hétköznapokból való kiszakadásra ajánljuk az alábbi könyveket. Van itt lányregény, kemény társadalomkritika, humoros scifi és hipnotikus szépirodalmi könyv – mindenki találhat kedvére valót. Ha meg is mutatnád, hogy mit olvastál ezek közül jelölj meg minket Instagramon: @hirlevelplusz.hu 😉

1Lucy Strange – A ​fülemüleerdő titka

#ifjúsági #lányregény

Az angol írónő első regénye nem csak fiataloknak nyújt különleges élményt: stílusa miatt szép olvasmányélményt jelent felnőtt olvasóknak is.

Főszereplőnk, Henrietta (becenevén Henry) családjával egy kisvárosba, egy öreg házba költözik az erdő szélén. A Reményház új kezdetet ígér a megtört családnak, de nem mindegyikük tud megbirkózni ezzel. Hamar kiderül, hogy egy családtaggal kevesebben érkeztek: Henry bátyja, Robert egy évvel azelőtt tragikusan életét vesztette. Anyukájuk mély depresszióba esik, a házban elzárva tartják a helyi orvos tanácsára. Henry viseli gondját egy éves húgának, illetve a dada, Jane néni vigyáz rájuk. Apjuk szinte a megérkezésük után külföldre megy, hogy munkájába temetkezzen. Henry igazi könyvmoly kislány, aki a történetekből, mesékből próbál erőt meríteni, hogy megküzdjön az új helyzettel. Közben felfedezi a ház mögött elterülő erdőt, ahol egy érdekes személyre bukkan.

2Dave Eggers – A ​Kör

#disztópia #társadalomkritika

Dave Eggers disztópiája egy nagyon aktuális társadalmi problémára hívja fel a figyelmet – az internet életünkre gyakorolt hatására. Mi marad egy életből, ha minden része át van világítva? Hogyan lehet magánéleted, milyenek lesznek a kapcsolataid? Mindezt egy fiatal, könnyen formálható főszereplő és egy hatalmas, robbanásszerűen fejlődő technológiai cégen keresztül mutatja be. A könyv adaptációja tavaly került a mozikba Emma Watson és Tom Hanks főszereplésével.

Ez a regény jól rávilágít, hogy milyen könnyen osztunk meg magunkról információkat, mennyire könnyű rákapni arra, hogy lájkokból mérjük a népszerűségünket, az értékünket, mennyire el tud sikkadni a személyes kapcsolat az életünkből. Remek emlékeztető arra, hogy jó dolog az internet, de mértékkel kell használni, kerülni kell a multitaskingot és figyeljünk jobban egymásra és az adatainkra.

3Jodi Taylor – Egyik ​átkozott dolog a másik után

#scifi #humor

Jodi Taylor nagyszabású sorozata már 9 részből áll, a rendes és a különféle fél kötetekkel együtt, amik egy különleges kutatóintézetben történt eseményekről számolnak be. Főszereplőnk és narrátorunk Madeleine Maxwell, röviden Max, aki történészként végzett a Thirsk egyetemen. A könyv elején régi tanára megkeresi egy lehetőséggel – a St. Mary Történettudományi Kutatóintézetet keres munkatársakat. Hamar kiderül, hogy az intézet több, mint amit megmutat magából. Az időutazás számukra elérhető és a tudomány szolgálatába állították a megszerzett technológiát. A feladatuk a történelmi eseményeket – szigorúan csak – szemlélni, információkat gyűjteni, ezzel javítani, kiegészíteni a történelemtudomány megállapításait. Max hamar megkedveli a helyet, és hatalmas lehetőséget lát benne maga számára – ezért keményen tanul, hogy helyt álljon a kiképzésen, a vizsgákon.

A regényt a könnyed kikapcsolódást keresőknek ajánlom – tele van a humoros jelenetekkel, beszólásokkal és az angol intézeti miliő plusz hangulati elemet jelent.

4Elena Ferrante – Briliáns barátnőm

#szépirodalom #olaszország

A Briliáns barátnőm két lány barátságának és felnőtté válásának a története egyrészről, a homályos és megfoghatatlan félelmekkel teli gyerekkortól a kiskamasz és kamasz korig. Másrészről egy érzékletes lenyomata az ’50-60-as évek Nápolyának, olasz társadalmának.

A regény a ‘jelenből’ indul, a narrátor, Elena (Lena) Greco meséli el barátnője eltűnésének hatására az életük történetét. Lila Cerullo a suszter lánya már gyerekként is kitűnt a többiek közül – nagyon okos volt, de valahogy rideg, gonosz benyomást keltett. Lena egy kis kedves szépség volt, akit vonzott ez a furcsaság Lilában, és már korán barátnők lettek. Az évek alatt hol közelebb, hol távolabb álltak egymástól, de Lenát mindig vonzotta Lila. Minden tettét, a tanulást, a szerelmi kapcsolatait hozzá mérte, hogy ő hol áll az adott folyamatban.

Elena Ferrante – akinek kilétéről évek óta megy a találgatás – nagyon érzékletesen, hipnotikusan ír. A Nápolyi regények 4 részes sorozat első kötete ez a könyv, ami a szépirodalom és Olaszország kedvelőinek minden bizonnyal tetszeni fog.

5Celeste Ng – Amit sohase mondtam el

#családregény

Celeste Ng díjnyertes első regényét nehéz bekategorizálni: “literary thriller”-ként emlegetik. A könyv első oldalán egy halálesetről olvashatunk, de nem krimi és nem ‘tipikus’ thriller bontakozik ki előttünk. Inkább egyfajta keveréke a családregénynek, korrajznak, amiben egy félig amerikai, félig kínai család életét ismerhetjük meg az 1950-70-es években. Celeste Ng nem csak a bevándorló családok kirekesztettségének, ill. a vegyes házasságok problémáinak a kérdésével foglalkozik, hanem a szülők által a gyerekekre terhelt vágyakról és célokról. Mindezt nagyon szépen bontja ki a szemünk előtt – hideg távolságtartással, de végtelenül érzékenyen, elemzően – a család minden szereplőjének nézőpontját bemutatva.

A könyvekről bővebben a Dóri Online Olvasónaplója blogon olvashatnak, illetve a könyvek megtalálhatóak a Berzsenyi Dániel Könyvtár állományában is!

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

kilenc − négy =