A Nyitott Városháza programsorozat ingyenes, nyári rendezvényeivel kapcsolatban tartott szokatlan helyszínen sajtótájékoztatót szerda délelőtt Horváth Soma, Szombathely MJV kultúráért is felelős alpolgármestere, Pavelkovits Petra programszervező és Prieger Szabolcs kulturális és városi nagyrendezvény koordinátor. A sajtótájékoztatót a Nyitott Városháza programban részt vevő zenész, Gyenge András csellóművész nyitotta meg, majd fellépett Kovács Pali, az X-faktor döntőse, a Paliék zenekar frontembere is.

„NYITOTT VÁROSHÁZA” – ingyenes nyári programok

MOZISZIGET
Helyszín: Csónakázótó szigete
Időpont: Július 18. szombat

A Mozisziget a Csónakázótó mindkét hídján át megközelíthető, a részvétel előzetes regisztrációt nem igényel. Befogadólétszám: max. 500 fő.

16:00 Nyitás, ülőhelyek elfoglalása
17:00 A kis kedvencek titkos élete (83 perc)
18:40 A Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium tanulóinak rövidfilmjei
19:15 Csinibaba

Ételt, italt be lehet vinni a szigetre, plusz szemeteszsákokat helyezünk ki, kérjük, hogy mindenki figyeljen a környezetére és ne hagyjon maga után szemetet!

TERASZKONCERTEK 2020
Helyszín: Városháza terasza
Július 24. péntek 19.30 CAPELLA SAVARIA-koncert

Barokk zene a város szívében! A világhírű szombathelyi kamarazenekar exkluzív koncertje.

A Capella Savaria a legrégebbi barokk kamarazenekar Magyarországon, 1981-ben alakult Szombathelyen. Újító törekvései nagy feltűnést keltettek a zenei életben. Céljául a barokk és a klasszikus zene korhű előadását tűzte ki, felhasználva a kor dokumentumait. Az alapító művészeti vezető, Németh Pál után 1999-től Kalló Zsolt, a zenekar koncertmestere irányítja az együttest. Előadásukban kamara és zenekari darabok, operák, oratórikus művek hallhatóak. Több mint 60 hanglemezük készült, melyek közül öt elnyerte az Év hanglemeze díjat. 

Magyarországon kívül 22 európai országban, Észak- és Dél-Amerikában, valamint Izraelben adtak hangversenyt. A magyar régizene fesztiválok elmaradhatatlan résztvevői, de megfordultak már Brugge, Innsbruck, Regensburg, Göttingen, Halle, Utrecht, Zerbst hasonló rendezvényein is. A városházi koncertjük másnapján is Franciaországba indulnak koncertezni! Gyakran hallhatjuk őket rádió- és televízió műsorokban. A zenekart 1991-ben a megtisztelő Liszt-díjjal tüntették ki, 2006-ban pedig a zenekar fennállásának 25 éves évfordulóján a Prima Primissima szakmai és közönségdíját is nekik ítélték Vas megyében.

Július 31. péntek 19.30 ISIS BIG BAND-koncert
Teltházas koncertek után a Belváros tetejéről szól Dell’Amico Rómeóval a My way!

A szombathelyi Isis Big Band 1995 nyarán alakult fiatal, zenekari jazz, swing zene iránt érdeklődő, zenészekből. A muzsikálás hátteréül szolgáló civil szervezet elnöke és a zenekar vezetője a kezdetektől fogva Pintér Róbert.

Az együttes névének eredetére vonatkozó általánosan elfogadott elmélet nincsen, mindenesetre nem elhanyagolható körülmény az, hogy szombathelyi együttesről van szó, ráadásul az alapítók a fúvószenekari próbák előtt, alatt, esetleg után számtalanszor pillanthattak rá a próbaterem ablakaiból az utca túloldalán lévő római kori Iseum, azaz az Isis szentély romjaira. A szombathelyi Isis Big Band az elmúlt másfél évtizedben helyi és országos fesztiválok és rendezvények rendszeres résztvevőjévé vált. A hazai fellépéseken kívül pedig már Ausztriában, Lengyelországban, Szlovákiában, Csehországban és Olaszországban is jártak.   2006 óta többször megrendezték a Szombathelyi Big Band Fesztivált, amelyen számos magyar együtteseken kívül Ausztriából, Németországból, Horvátországból, Lengyelországból és Szlovéniából érkezett zenekarokat is láttak már vendégül.

Augusztus 7. péntek 19.30 FALUSI MARIANN-SÁRIK PÉTER DUÓ koncertje
A világjáró zongorista Sárik Péter és a népszerű énekesnő Falusi Mariann duója ismert dalok jazzes interpretációját hozza Szombathelyre!

Falusi Mariann és Sárik Péter 2009 óta játszanak együtt. Első műsorukat magyarországi premierje után New Yorkban mutatták be, hatalmas sikerrel. Azóta több közös produkciót hoztak létre, de legjobban kettesben szeretnek játszani. Duó koncertjeik igazi zenei csemegék, előadásukban az ismert magyar és világslágerek, jazz örökzöldek, kuplék békésen megférnek egymás mellett, ők pedig boldogan csaponganak stílusok és korok közt, míg közönségük minden koncerten velük énekel.

Sárik Péter a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott 1997-ben, később klasszikus zenei tanulmányokat folytatott. A jazz mellett szinte minden zenei irányzatban kipróbálta magát: játszott klasszikus-, könnyű-, latin- és világzenét is. Zeneszerzőként is kiemelkedő nemzetközi sikereket mondhat magáénak:
szerzeményei dobogós helyezéseket értek el az USA és Nagy Britannia legjelentősebb dalszerző versenyein.

Elindította a műfajt népszerűsítő “I love jazz” kampányt és létrehozta az “Amit tudni akartál a jazzről, de sosem merted megkérdezni” előadásokat. Emerton, Artisjus, Orszáczky-díja mellett háromszor kapta meg a Fonogram-díjat és még négyszer jelölték az elismerésre.2016-ban “Az év zenésze” címmel jutalmazták munkásságát.

A duó állandó énekese Falusi Mariann, akit senkinek nem kell bemutatni, minden stílusban otthonosan mozog, énekelt már klasszikus zenét, jazzt, musicalt, és természetesen popzenét is.

A koncertek ingyenesek! Mivel azonban a férőhelyek száma 100 főben limitált, ezért a koncertek megtekintése előzetes regisztrációhoz kötött!

Regisztrálni lehet e-mailben a teraszkoncert@szombathely.hu címen, illetve telefonon (munkanapokon 10 és 12 óra között) a 06/94/520218-as számon.

Figyelem! Egy regisztrációval csak két darab jegyet foglalhat a megjelölt koncertre! 

Kapunyitás: 19.00
Koncertkezdés: 19.30

„KERÜLJ KÉPBE!” Utcaművészeti nap
Helyszín: Fő tér és környéke
Időpont: Augusztus 15. szombat 14:00-tól

Szombathelyi zenészek és művészek a Fő tér és környékének különböző helyszínein, a vendéglátóhelyek közelében adnak kis- és nagykoncerteket, előadásokat és bemutatókat. További részleteket a fellépőkről, programokról és helyszínekről később adunk tájékoztatást.

szombathely.hu

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

három + tizennyolc =