Biztosan sokaknak ismerősen cseng már a két név: Lufi Együttes és Szelídgesztenyék, hiszen ez a két név már bejárta az egész megyét. A Berzsenyi Dániel Könyvtár műsorszervezésének köszönhetően a legkisebb falvakba is eljutnak. Egyfajta nagykövetei a kultúrának és ez bátran állítható.

Nem kell rögtön arra gondolni, hogy két teljesen különböző zenekart rejt ez a két szó, mert bizony mindkét szóhoz ugyanaz a zenekar kapcsolódik. Ugyanaz, ami hol a kicsiket varázsolja el (Lufi Együttes), hol pedig a nagyokat, az idősebb korosztályt repíti el a múltba, vagy éppen zenél a körülöttünk lévő világról (Szelídgesztenyék). Az együttes két állandó tagja Gadányiné Illés Mária (vezető, gitár, ének) és Kiss Julianna (gitár, ének, ritmushangszerek). Segítők: Baumgartner Dóra, Kovács Ervin, Szabados Viktória. Ők vendégművészként lépnek fel, vagy helyettesítik az állandó tagok valamelyikét. Gadányiné Illés Mária szólóban is feltűnik. Hamarosan részt vesz egy budapesti képzésen, ami előfeltétele annak, hogy a kórház PIC (Perinatális Intenzív Centrum) osztályán heti rendszerességgel gitározzon és énekeljen a koraszülött babáknak, önkéntes munka keretében. A program címe: „A te hangodat ismerem.”

Az év végén minden ember elgondolkodik, hogy miket csinált, miben fejlődött az elmúlt évben. Nem megy ez máshogy egy zenekarnál sem. Gadányiné Illés Mária így emlékezett vissza a 2017-es évre:

„A 2016-ban formálódott együttes kialakította arculatát.”

Mint már feljebb írtam, a Lufi Együttes gyerekeknek zenél. A zenekar mindkét tagja nagycsaládos anyuka, így tudják, mennyi zene kell a gyerekeknek, eközben milyen programok, mozgások.

Mindig interaktív programokkal vonják be a kicsiket a zenélésbe: vonatoznak, az ismert játékos dalokkal (Ha jó a kedved, Én elmentem a vásárba stb.) szórakoztatnak. A feladatot megosztják, az egyikük játszik, a másikuk a kicsikkel foglalkozik ilyenkor. Fellépnek farsangon, gyereknapon, családi napokon, céges rendezvényeken, iskolakezdéskor, ovis szüreteken, táborokban, születésnapi zsúrokon és természetesen a Mikulást is együtt várják a picikkel. Az idősebb korosztálynak is akad megannyi program.

A Szelídgesztenyék ott van falunapokon, március 15-ei rendezvényeken, Anyák napján, Idősek napján, adventi műsorokon és SZM-bálon is. A zenéket versekkel is színesítik, sőt néha egy vers címét össze is kötik a következő szám mondandójával, témájával. A tagok így vélekednek:

„Nem vagyunk vérprofi zenészek, de amivel a közönség szívébe lopjuk magunkat minden alkalommal, az a közvetlenségünk és a mosoly.”

A fellépéseken látni a kisgyermekek mosolyát, beleélését, hallani az idősebb korosztály énekét és látni a könnyeket, ami annak a jele, hogy egy kicsit újra fiatal lesz az ember, látja magát 20 évesen. A dalok szinte visszarepítik az embereket a múltba.

A zenekar vezetője azt is megosztotta velünk, miképp köszönik meg szilveszterkor az elmúlt évet:

„Köszönjük a szervezőknek, hogy 2017-ben bejárhattuk a megyét! A legapróbb kis településen is sok kedvességet kaptunk és szeretetet hagytunk. Köszönjük a közönség mosolyát, a könnyeket és a kedves szavakat, hogy visszavárnak bennünket!”

És persze a kicsiktől is búcsúznak, de csak erre az évre:

„Köszönjük, hogy 2017-ben is sokszor átadhattunk a lelkünkből egy apró darabot. Eszembe jut a gyerekek kacaja, ahogy együtt énekelnek és játszanak velünk. Boldog új évet mindenkinek!”

Aki teheti, idén látogasson el újra a kisgyerekekkel a Lufi Együttes fellépéseire. Ha pedig egy kis kikapcsolódásra vágyna, régi, szép dalokat szeretne hallani vagy akár a mostani zenéket, akkor a Szelídgesztenyék tárt karokkal várják.

Ami biztos, hogy megannyi szép, örömteli emlékkel távozik az, aki ellátogat egy fellépésükre!

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code